ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΧΙ στην επιβράβευση του αντικομμουνισμού

Ως προκλητική χαρακτηρίζει η ΚΝΕ την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας να τιμήσει τον Πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, με το χρυσό μετάλλιο της πόλης, σε μια περίοδο που η τσέχικη κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη λειτουργία της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας και γενικεύει τη δίωξη της πολιτικής δράσης.

Καταγγέλλοντας την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, που με τις ψήφους των δημοτικών παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε η συγκεκριμένη απονομή, η ΚΝΕ επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ότι «η συγκεκριμένη βράβευση από τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έρχεται σε μια περίοδο που στην Τσεχία, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση απαγόρευσης της λειτουργίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας, ενώ παράλληλα γενικεύονται η δίωξη της πολιτικής δράσης και οι προσπάθειες να τεθεί εκτός νόμου η δράση των κομμουνιστών».

«Η συγκεκριμένη, λοιπόν, απονομή μεταλλίου στον πρόεδρο της Τσεχίας, τη δεδομένη στιγμή, μόνο ως επιβράβευση τέτοιων προκλητικών αντιδημοκρατικών ενεργειών μπορεί να εκληφθεί. Ενεργειών που φέρουν την υπογραφή και βεβαίως την έγκριση του Τσέχου Προέδρου, Βάτσλαβ Κλάους», επισημαίνει.

Στεκόμενη αλληλέγγυα στην ΚΕΝ Τσεχίας, η ΚΝΕ «καλεί τη νεολαία και το λαό της Αθήνας να καταδικάσουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της ΕΕ και των δυνάμεων που στηρίζουν και επιβραβεύουν τον αντικομμουνισμό, τον αυταρχισμό, το χτύπημα του δημοκρατικού δικαιώματος του λαού και της νεολαίας να αντιπαλεύουν την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική». Καταλήγοντας «απαιτεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να πάρει πίσω την προκλητική απόφαση που επιβραβεύει τον αντικομμουνισμό και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας στην Τσεχία».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Από Γενάρη η απόφαση για το «νέο» καθεστώς

BIENNH - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Μετά τις σερβικές εκλογές της 21ης Γενάρη θα ανακοινώσει την απόφασή του για το Κοσσυφοπέδιο ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή Μάρτι Αχτισαάρι. Αυτό ανακοινώθηκε χτες στη Βιέννη μετά από συνάντηση του Αχτισαάρι με αξιωματούχους της εξαμελούς «Ομάδας Επαφής» για το Κοσσυφοπέδιο.

Η εξέλιξη, αν και αναμενόμενη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δουλιά του Αχτισαάρι δεν είναι οι σερβικές εκλογές, αλλά η διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων και η βοήθεια στην εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο που θα είναι σύμφωνη με τη Χάρτα του ΟΗΕ». Σημείωσε ακόμη πως «κάθε μελλοντική σερβική κυβέρνηση έχει καθήκον, σύμφωνα με το νέο σύνταγμα, να αποτρέψει κάθε απόφαση να παρθεί το 15% της Σερβίας, που θα είναι και εξοργιστικό από πλευράς διεθνούς δικαίου και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Κοσσοβάρος Αλβανός πρόεδρος Φατμίρ Σεϊτζίου εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» και «ιδιαίτερη ενόχληση» απ' το γεγονός πως ο καθορισμός του μελλοντικού στάτους κβο της περιοχής «εξαρτάται απ' τις σερβικές εκλογές»... Δεν επανέλαβε την προχτεσινή προειδοποίηση του πρωθυπουργού Αγκίμ Τσέκου περί «μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου σε περίπτωση αναβολής στην απόφαση για το «μέλλον» της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Γιοακίμ Ρίκερ προειδοποίησε Βελιγράδι και Πρίστινα να απόσχουν από «οιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες», δίχως βεβαίως να είναι σίγουρο πως θα εισακουστεί...

ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Πούτιν και Λουκασένκο

Οι πρόεδροι Λευκορωσίας και Ρωσίας

Associated Press

Οι πρόεδροι Λευκορωσίας και Ρωσίας
Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε χτες πολύωρη συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας, Β. Πούτιν και της Λευκορωσίας, Α. Λουκασένκο. Αν και στη συνάντηση συζητήθηκαν οι γενικότερες διεθνείς εξελίξεις και η πορεία της ΚΑΚ, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, τόσο για το άμεσο μέλλον, όσο και για την πορεία του «ενωσιακού κράτους», των δύο χωρών.

Στις παραμονές της συνάντησης ο Ρώσος πρόεδρος έκανε σαφές πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δύο χωρών, αφού η Ρωσία θέτει ως κύριο το ζήτημα της «οικονομικής ολοκλήρωσης», της καθιέρωσης ενιαίου νομίσματος, της εφαρμογής κοινής οικονομικής πολιτικής, σε αντίθεση με τη Λευκορωσία, που θέτει ως προτεραιότητα την «πολιτική πλευρά» της ενοποίησης. Οι αντιθέσεις αυτές δεν είναι «θεωρητικές», αφού είναι σαφής η προσπάθεια της Ρωσίας να σπρώξει σε μια επιτάχυνση των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων στη Λευκορωσία.

Την ίδια ώρα άμεσα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η πρόθεση της «Γκαζπρόμ» να τετραπλασιάσει τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου στη Λευκορωσία από τις αρχές Γενάρη, όπως και η πρόθεση των ρωσικών μονοπωλίων να αποκτήσουν μεγάλο τμήμα της βιομηχανικής υποδομής της Λευκορωσίας. Επίσης, η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι η οικονομία της χάνει γιατί η Λευκορωσία εισάγει πολύ περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο από τις ανάγκες που έχει, το επεξεργάζεται και το μεταπουλά σε άλλες χώρες.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν οι δύο πρόεδροι μπόρεσαν να βρουν απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που κράτησε πάνω από 3,5 ώρες. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε αργά το απόγευμα το Γραφείο Τύπου του Ρώσου προέδρου, «οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν πως οι εμπορικές κι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να οικοδομούνται στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος, των αρχών της αγοράς, με συνυπολογισμό του υψηλού επιπέδου σχέσεων, που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών».


Ι.Π. - Ε.Β.

ΗΠΑ
Μετά τον Ράμσφελντ ο Μπόλτον;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η «συγκυβέρνηση» αποδεικνύεται παιχνίδι για γερά νεύρα και για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς... Αναλυτές αρχίζουν ήδη να αμφισβητούν την «ενότητα» των Δημοκρατικών και θεωρούν ένα πρώτο τεστ τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την επικύρωση από το Κογκρέσο του Τζον Μπόλτον στο αξίωμα του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ.

Οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τη συνοχή όταν προεκλογικά είχαν αντιταχθεί έντονα στην τοποθέτηση του Μπόλτον στη θέση αυτή από τον Πρόεδρο Μπους λόγω των αρνητικών θέσεων που είχε διατυπώσει κατά το παρελθόν για τα Ηνωμένα Εθνη; Για τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Μπόλτον θα είναι ο δεύτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους που θα χάσει τη θέση του μετά τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ... ενώ και το CNN χτες ανέφερε ότι και ένας γερουσιαστής Ρεπουμπλικανός ο Τζον Τσάφι θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Μπόλτον, εξαιτίας της «καταψήφισης στις εκλογές όλης της ατζέντας Μπους».

Τέλος, ο αποπεμφθείς υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, παραδέχτηκε για πρώτη φορά την αποτυχία του «στη δεύτερη φάση της επιχείρησης στο Ιράκ», λέγοντας ότι η κατάσταση στο μέτωπο της ασφάλειας «δεν πηγαίνει ούτε αρκετά καλά ούτε γρήγορα».

Προς ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ;

ΜΟΣΧΑ.--

Σε συμφωνία φέρονται να κατέληξαν χτες η Ρωσία και οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ύστερα από 13 διαβουλεύσεις, ωστόσο οι τελικές λεπτομέρειες θα πρέπει να καταληχτούν πριν την αναμενόμενη υπογραφή της συμφωνίας την ερχόμενη βδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης. Οι Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τζορτζ Μπους αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία κατά τη διάρκεια συνάντησής τους την ερχόμενη βδομάδα, στο Ανόι, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασία - Ειρηνικός (ASEAN).

Ο αντιπρόεδρος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αποφάσισε να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο αεροδρόμιο της Μόσχας κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού του αεροσκάφους, όπου αναμένεται να συζητήσουν λεπτομέρειες για το θέμα της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ και άλλα ζητήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ