Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Από Γενάρη η απόφαση για το «νέο» καθεστώς

BIENNH - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Μετά τις σερβικές εκλογές της 21ης Γενάρη θα ανακοινώσει την απόφασή του για το Κοσσυφοπέδιο ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή Μάρτι Αχτισαάρι. Αυτό ανακοινώθηκε χτες στη Βιέννη μετά από συνάντηση του Αχτισαάρι με αξιωματούχους της εξαμελούς «Ομάδας Επαφής» για το Κοσσυφοπέδιο.

Η εξέλιξη, αν και αναμενόμενη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δουλιά του Αχτισαάρι δεν είναι οι σερβικές εκλογές, αλλά η διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων και η βοήθεια στην εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο που θα είναι σύμφωνη με τη Χάρτα του ΟΗΕ». Σημείωσε ακόμη πως «κάθε μελλοντική σερβική κυβέρνηση έχει καθήκον, σύμφωνα με το νέο σύνταγμα, να αποτρέψει κάθε απόφαση να παρθεί το 15% της Σερβίας, που θα είναι και εξοργιστικό από πλευράς διεθνούς δικαίου και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Κοσσοβάρος Αλβανός πρόεδρος Φατμίρ Σεϊτζίου εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» και «ιδιαίτερη ενόχληση» απ' το γεγονός πως ο καθορισμός του μελλοντικού στάτους κβο της περιοχής «εξαρτάται απ' τις σερβικές εκλογές»... Δεν επανέλαβε την προχτεσινή προειδοποίηση του πρωθυπουργού Αγκίμ Τσέκου περί «μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου σε περίπτωση αναβολής στην απόφαση για το «μέλλον» της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Γιοακίμ Ρίκερ προειδοποίησε Βελιγράδι και Πρίστινα να απόσχουν από «οιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες», δίχως βεβαίως να είναι σίγουρο πως θα εισακουστεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ