Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ
Στα νύχια των γερακιών του πολέμου η Κούβα

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ κατά του νησιού. Προκλητική η απάντηση του Συμβουλίου

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την πρόθεση της ΕΕ, να προχωρήσει σε ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κούβα, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τη στρατηγική των ΗΠΑ, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου.

Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην Ερώτησή της προς το Συμβούλιο αναφερόταν στην επιχείρηση εκμετάλλευσης της ασθένειας του Φιντέλ Κάστρο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να εντείνει τις προσπάθειες για παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Κούβα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Με αφορμή την κατάσταση της υγείας του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει τις προσπάθειές της για ανατροπή της κουβανικής κυβέρνησης και επέμβασή της στη χώρα. Με δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Μπους και της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, οι ΗΠΑ ζήτησαν την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Κούβας, τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, στην οποία υποσχέθηκαν πολιτική και οικονομική στήριξη, και απείλησαν με διωγμούς όσους εμποδίσουν τη συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης.

Καταδικάζει το Συμβούλιο την επιχείρηση εκμετάλλευσης της ασθένειας του Φιντέλ Κάστρο, τις δηλώσεις και τους σχεδιασμούς της αμερικανικής κυβέρνησης ενάντια στην Κούβα, που αποτελούν απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και ωμή παρέμβαση ενάντια στην ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της, ή συντάσσεται με αυτούς, όπως ζήτησε ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους από τις συμμαχικές κυβερνήσεις;»

Στην απάντησή της η ΕΕ των ιμπεριαλιστικών πολέμων και του κυνηγιού μαγισσών ενάντια στους κομμουνιστές είχε το θράσος να μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σοσιαλιστική Κούβα, και να διατυπώνει ανοιχτά την πρόθεσή της να τα ...«προστατεύσει». Να επέμβει δηλαδή, σε πλήρη σύμπνοια με τις ΗΠΑ, όπως κάθε φορά που πρόκειται για δράση ενάντια σε λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό, στα εσωτερικά της χώρας, για την «ενθάρρυνση μιας ελεύθερης Κούβας», δηλαδή μιας Κούβας καπιταλιστικής, προτεκτοράτο του ευρωαμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Οπως δε αναφέρεται χαρακτηριστικά, στην απάντηση του Συμβουλίου, «Το θέμα στο οποίο αναφέρεται ο ερωτών αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνωρίζει πολύ καλά την κοινή θέση της ΕΕ για την Κούβα και δε χρειάζεται να την επαναλάβω στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το ζήτημα της Κούβας εντάσσεται στον πολιτικό διάλογο κατά τις συναντήσεις με τις ΗΠΑ. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν από κοινού στις 21 Ιουνίου στη διάσκεψη κορυφής τις σοβαρές ανησυχίες τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα και κάλεσαν την κουβανική κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. Η ΕΕ είναι ικανοποιημένη με τη δέσμευση για ενθάρρυνση μιας ελεύθερης Κούβας, η οποία εκφράζεται στην πρόσφατα δημοσιευμένη δεύτερη έκθεση της επιτροπής των ΗΠΑ και σύμφωνα με την οποία θα εναπόκειται στους ίδιους τους Κουβανούς να επιλέξουν την κυβέρνηση και το κοινωνικό σύστημα που θα έχουν».

Ενώ τα γεράκια του πολέμου ψάχνουν για θηράματα, οι λαοί - και ο ελληνικός - καλούνται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Γιατί όσο και αν οι ιμπεριαλιστές ακονίζουν τα νύχια τους, τελικά το δίκιο των λαών θα νικήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ