ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
Τεράστιες οι ζημιές από το «βακτήριο»

Το ΚΚΕ, με παρέμβασή του στη Βουλή, ζητάει άμεσα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των Ελλήνων αγροτών

Την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών οπωροκηπευτικών και αναπλήρωσης λόγω της κάθετης πτώσης των τιμών και της διάθεσης των προϊόντων τους, εξαιτίας της διατροφικής κρίσης από το βακτήριο E. coli ζητάει το ΚΚΕ με παρέμβασή του στη Βουλή. Οι ζημιές για τους παραγωγούς είναι τεράστιες και για το πρόβλημα αυτό οι βουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν τρεις Ερωτήσεις προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οπως επισημαίνεται στα κείμενα των Ερωτήσεων: Στην Κρήτη «χιλιάδες τόνοι κηπευτικών, αν και είναι ποιοτικά καλά και ασφαλή, μένουν απούλητοι. Στο γεγονός συμβάλλει και η απόφαση της Ρωσίας, που απορροφούσε ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, να απαγορεύσει τις εισαγωγές λαχανικών από τις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου στη Μεσσαρά Ηρακλείου σε καθημερινή βάση χάνονται 400 τόνοι περίπου κηπευτικών προϊόντων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι τιμές των προϊόντων να έχουν φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, η ντομάτα πουλιέται 9 λεπτά και το αγγούρι 7 λεπτά, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Στην Πρέβεζα, «σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Πρέβεζας οι πωλήσεις αγγουριών έχουν σταματήσει τελείως από τις 27-5-2011. Οι ζημιές είναι τεράστιες και ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ ημερησίως, ενώ αναμένεται σε σύνολο να ξεπεράσουν το 1.000.000 ευρώ. Οι παραγωγοί, εκφράζουν την αγωνία τους για την ολική, σχεδόν, καταστροφή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό στραγγαλισμό - αφανισμό τους. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι παραγωγοί των υπόλοιπων λαχανικών, όπως η ντομάτα, αφού οι τιμές έχουν κατρακυλήσει κατά 50% σε μια βδομάδα».

Επίσης, «περιοχές όπως ο Ν. Ηλείας όσον αφορά τη φράουλα και τα Φιλιατρά Μεσσηνίας όσον αφορά τα λαχανικά, θα υποστούν σημαντικές ζημιές. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι αγροτικές ενώσεις από διάφορα σημεία της χώρας η εξέλιξη αυτή θα αποδειχτεί καταστροφική για τους αγρότες, κάνοντας λόγο για απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αφού καθημερινά τόνοι παραγωγής κηπευτικών και φρούτων μένουν αδιάθετοι».

Στις Ερωτήσεις τονίζεται ότι για τους Ελληνες αγρότες «η μη διάθεση των προϊόντων τους και η κάθετη πτώση των τιμών αποτελεί πλήγμα καθώς έρχεται σε μια περίοδο που ήδη βιώνουν την οικονομική κρίση και τις τραγικές συνέπειες της ΚΑΠ που εφαρμόζεται διαδοχικά από τις κυβερνήσεις είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, μειώνοντας δραστικά το αγροτικό εισόδημα, πολλαπλασιάζοντας τα βάσανα και τα αδιέξοδα της αγροτιάς».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν τις Ερωτήσεις ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ποια μέτρα θα λάβει άμεσα για την ενίσχυση και στήριξη των Ελλήνων αγροτών, για τη σωστή ενημέρωση και την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, αλλά και για την αποπληρωμή του χαμένου εισοδήματός τους, από τις συνέπειες του τοξικού θανατηφόρου μικροβίου E. coli που εντοπίστηκε στη Γερμανία και δεν αφορά την ελληνική παραγωγή».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δεν υπάρχει πρόβλημα...

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΠΑΤ) ανακοίνωσε χτες πως όλα τα μέχρι τώρα δειγματοληπτικά αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το βακτήριο Ε.coli στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΑΤ αναφέρεται πως έγινε δειγματοληψία σε 80 δείγματα αγγουριών και περίπου 50 δείγματα άλλων προϊόντων όπως πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, κεράσια, από όλες τις παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για το σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν. Οπως επίσης αναφέρεται, οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), αλλά και από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο, τα δείγματα δε εξετάστηκαν ως προς το επικίνδυνο στέλεχος Ο104:Η4 του βακτηριδίου Ε.coli και η εξέταση επεκτάθηκε προληπτικά και στο εξίσου επικίνδυνο στέλεχος Ο157:Η7.

ΙΟΒΕ - ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Εκτιμήσεις βελτίωσης για το 2011

Συντονισμό μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας προτείνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην κλαδική του μελέτη, για να ξεπεραστεί η δυσκολία της προώθησης του φρέσκου ελληνικού ψαριού ως επώνυμου προϊόντος.

Στη μελέτη εντοπίζονται μια σειρά από αδυναμίες του κλάδου, όπως: Η επισφαλής χρηματοοικονομική κατάσταση πολλών επιχειρήσεων, λόγω υψηλής δανειακής πίεσης και των μεγάλων αποθεμάτων μετά από την πτώση των τιμών και της ζήτησης τη διετία 2008-2009, περίοδο ραγδαίας αύξησης και του παραγωγικού δυναμικού. Η μικρότερη συγκέντρωση του κλάδου σε σχέση με το λιανικό εμπόριο ψαριών, με αποτέλεσμα τη χαμηλή διαπραγματευτική δύναμη έναντι των αγοραστών και τη συμπίεση περιθωρίων κέρδους και αποδοτικότητας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η καινοτομία στον κλάδο περνά μέσα από τη διαφοροποίηση των ειδών και προτείνεται η σύμπραξη με μεγάλους ξένους ομίλους που εξειδικεύονται στην εκτροφή σολομού ή η απόκτηση εξειδικευμένων στελεχών από αυτές τις επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση στις ιχθυοκαλλιέργειες τσιπούρας και λαβρακίου, με μεγαλύτερους ανταγωνιστές τις Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία. Σε διεθνές επίπεδο, με παραγωγή (2010) 123 χιλ. τόνων από τους οποίους οι 40 χιλ. ήταν λαβράκι, είναι ο σημαντικότερος παραγωγός με μερίδιο 48,6%. Στην τσιπούρα το μερίδιο αυξάνεται στο 54%! Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τσιπούρας με 103 χιλ. τόνους το 2009 και μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης από το 2006 στο 11%.

Στον κλάδο και ειδικά στα μεσογειακά είδη εκτιμάται ότι δραστηριοποιήθηκαν 177 εταιρείες και όμιλοι το 2009 με σύνολο πωλήσεων τον ίδιο χρόνο τα 726 εκατ. ευρώ και εξαγωγές 324 εκατ. ευρώ. Η απασχόληση κινείται στα 10.000 άτομα. Για το 2011 εκτιμάται βελτίωση των δεικτών του κλάδου, με αύξηση όμως των απειλών από τις ανταγωνίστριες χώρες και κυρίως την Τουρκία.

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η ημερίδα για την αμπελουργία - σταφίδα

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ οργανώνει ημερίδα με θέμα «Οι εξελίξεις στην αμπελουργία και τη σταφίδα. Οι θέσεις του ΚΚΕ», σήμερα Σάββατο 11 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Αίγιο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Αιγίου.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

  • 7 μ.μ.: Ανοιγμα ημερίδας.
  • 7.05 μ.μ.: Εισηγητική ομιλία από την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ και βουλευτή.
  • 7.30 μ.μ.: Ομιλία με θέμα «Η κατάσταση με τα αμπελoοινικά και την παραγωγή σταφίδας στο Νομό Αχαΐας», από τον Χρήστο Αγγελόπουλο, μέλος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.
  • 7.45 μ.μ.: Παρεμβάσεις φορέων και παρευρισκομένων.
  • 9 μ.μ.: Κλείσιμο εργασιών.
ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το αγροτικό ζήτημα

Ημερίδα με θέμα «30 χρόνια ΕΟΚ/ΕΕ. Τα ολέθρια αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη φτωχομεσαία αγροτιά και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 15 Ιούνη, στο Φουρναράκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φιλιατρά, στις 7.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Εισηγητική ομιλία από την Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει ο Νίκος Διασάκος, μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με θέμα: «Επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη μικρομεσαία αγροτιά στη Μεσσηνία».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Σύσκεψη στις Λίμνες

Η Γραμματεία Αργολίδας της ΠΑΣΥ καλεί σε συγκέντρωση - σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα των κτηνοτρόφων τη Δευτέρα 13 Ιούνη, στις Λίμνες Αργολίδας, στις 11.30 π.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ