Σάββατο 11 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
Τεράστιες οι ζημιές από το «βακτήριο»

Το ΚΚΕ, με παρέμβασή του στη Βουλή, ζητάει άμεσα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των Ελλήνων αγροτών

Την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών οπωροκηπευτικών και αναπλήρωσης λόγω της κάθετης πτώσης των τιμών και της διάθεσης των προϊόντων τους, εξαιτίας της διατροφικής κρίσης από το βακτήριο E. coli ζητάει το ΚΚΕ με παρέμβασή του στη Βουλή. Οι ζημιές για τους παραγωγούς είναι τεράστιες και για το πρόβλημα αυτό οι βουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν τρεις Ερωτήσεις προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οπως επισημαίνεται στα κείμενα των Ερωτήσεων: Στην Κρήτη «χιλιάδες τόνοι κηπευτικών, αν και είναι ποιοτικά καλά και ασφαλή, μένουν απούλητοι. Στο γεγονός συμβάλλει και η απόφαση της Ρωσίας, που απορροφούσε ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, να απαγορεύσει τις εισαγωγές λαχανικών από τις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου στη Μεσσαρά Ηρακλείου σε καθημερινή βάση χάνονται 400 τόνοι περίπου κηπευτικών προϊόντων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι τιμές των προϊόντων να έχουν φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, η ντομάτα πουλιέται 9 λεπτά και το αγγούρι 7 λεπτά, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Στην Πρέβεζα, «σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Πρέβεζας οι πωλήσεις αγγουριών έχουν σταματήσει τελείως από τις 27-5-2011. Οι ζημιές είναι τεράστιες και ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ ημερησίως, ενώ αναμένεται σε σύνολο να ξεπεράσουν το 1.000.000 ευρώ. Οι παραγωγοί, εκφράζουν την αγωνία τους για την ολική, σχεδόν, καταστροφή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό στραγγαλισμό - αφανισμό τους. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι παραγωγοί των υπόλοιπων λαχανικών, όπως η ντομάτα, αφού οι τιμές έχουν κατρακυλήσει κατά 50% σε μια βδομάδα».

Επίσης, «περιοχές όπως ο Ν. Ηλείας όσον αφορά τη φράουλα και τα Φιλιατρά Μεσσηνίας όσον αφορά τα λαχανικά, θα υποστούν σημαντικές ζημιές. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι αγροτικές ενώσεις από διάφορα σημεία της χώρας η εξέλιξη αυτή θα αποδειχτεί καταστροφική για τους αγρότες, κάνοντας λόγο για απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αφού καθημερινά τόνοι παραγωγής κηπευτικών και φρούτων μένουν αδιάθετοι».

Στις Ερωτήσεις τονίζεται ότι για τους Ελληνες αγρότες «η μη διάθεση των προϊόντων τους και η κάθετη πτώση των τιμών αποτελεί πλήγμα καθώς έρχεται σε μια περίοδο που ήδη βιώνουν την οικονομική κρίση και τις τραγικές συνέπειες της ΚΑΠ που εφαρμόζεται διαδοχικά από τις κυβερνήσεις είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, μειώνοντας δραστικά το αγροτικό εισόδημα, πολλαπλασιάζοντας τα βάσανα και τα αδιέξοδα της αγροτιάς».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν τις Ερωτήσεις ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ποια μέτρα θα λάβει άμεσα για την ενίσχυση και στήριξη των Ελλήνων αγροτών, για τη σωστή ενημέρωση και την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, αλλά και για την αποπληρωμή του χαμένου εισοδήματός τους, από τις συνέπειες του τοξικού θανατηφόρου μικροβίου E. coli που εντοπίστηκε στη Γερμανία και δεν αφορά την ελληνική παραγωγή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ