ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επείγουσα ανάκληση Μπρέμερ σε καταιγισμό εκρήξεων

Αλλη μια έκρηξη αποτέλεσμα της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Αλλη μια έκρηξη αποτέλεσμα της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εσπευσμένα ανακλήθηκε χτες για «διαβουλεύσεις» στο Λευκό Οίκο ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, ο οποίος, μάλιστα, ανέβαλε, την τελευταία στιγμή, την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πολωνό πρωθυπουργό Λέτσεκ Μίλερ, που επισκέπτεται το Ιράκ. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, θα επανεξεταστεί ο σχεδιασμός και τα χρονοδιαγράμματα της κατοχής, αλλά δεν ήταν γνωστό πότε θα επιστρέψει ο Μπρέμερ στο Ιράκ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας απηύθυνε νέα έκκληση για αποστολή επιπλέον ξένων στρατευμάτων και η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας προσπαθούσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, επιμένοντας ότι θα αντιμετωπιστούν οι αντικατοχικές επιθέσεις, ενώ η Βαγδάτη αλλά και η Βασόρα σείονταν από τις επιθέσεις.

Τουλάχιστον δέκα εκρήξεις ακούστηκαν αργά χτες στην πλέον ασφαλή περιοχή της Βαγδάτης, δηλαδή στην περίμετρο του κατοχικού στρατηγείου, από όπου άρχισε να βγαίνει πυκνός καπνός. Αμερικανοί επιτελείς δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς έχει συμβεί και αν υπάρχουν θύματα. Νωρίτερα, η ιρακινή αστυνομία θριαμβολογούσε για τον εντοπισμό ενός παγιδευμένο ασθενοφόρου, ενώ το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο επέμενε στην πρόταση σύστασης ενός σώματος από Ιρακινούς που θα διεισδύσει στους κόλπους των αντιστασιακών οργανώσεων. Ο Μπρέμερ φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο με την προϋπόθεση ότι θα αποτελείται, κυρίως, από Σιίτες και Κούρδους, αν και ο Αμερικανός υφΥΠΕΞ, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, δήλωνε ότι στόχος είναι «η ένταξη και των σουνιτών, που σήμερα εμφανίζονται ως οι πλέον αντίθετοι στις δυνάμεις μας, στην πολιτική και οικονομική διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ».

Το πρωί, βόμβα εξερράγη έξω από δικαστήριο στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και 4 κρατούμενοι, ενώ στη συνοικία Ταχίρ, της πόλης, Αμερικανοί στρατιώτες έβαλαν χειροπέδες και φίμωσαν με ταινία έναν πολίτη μπροστά σε έκπληκτους δημοσιογράφους και συμπατριώτες του «επειδή καταφερόταν» ενάντια στην κατοχή. Στην αμερικανική βάση Λατιφίγια, νοτίως της Βαγδάτης, 2 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν από ανταλλαγή πυρών με αντάρτες, ενώ στη Βασόρα 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και 2 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 9 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης. Στη Χαντίθα, εξαγριωμένο πλήθος πυρπόλησε το δημαρχείο μετά από το θάνατο ενός μικρού κοριτσιού κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιδρομής.

Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη, Αμερικανοί επιτελείς παραδέχονταν ότι Αμερικανοί στρατιώτες ευθύνονται για τη δολοφονία του δημάρχου της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι, Μοχάμαντ Γκάζι αλ Καάμπι, ο οποίος συνεργαζόταν με την κατοχή. Στη Σαντρ Σίτι επικρατεί μεγάλη ένταση καθώς ένοπλα στελέχη της οργάνωσης του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, που εναντιώνεται στην κατοχή, συγκρούστηκαν με αμερικανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα 2 Αμερικανοί στρατιώτες να σκοτωθούν και άλλοι 4 να τραυματιστούν ενώ σκοτώθηκαν και 2 οπαδοί του αλ Σαντρ. Τέλος, κατοχικοί επιτελείς ανακοίνωναν ότι έχουν συλληφθεί 20 άτομα, ύποπτα για διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα».

Βρετανοσυριακές συναντήσεις και τραγικός απολογισμός

Συνομιλίες είχαν χτες στη Δαμασκό για «το Ιράκ και τα συμφέροντα της Συρίας από έναν ειρηνικό σταθερό γείτονα», ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος Τζέρεμι Γκρίνστοουκ με τον Σύρο Πρόεδρο. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ φέρεται να επανέλαβε την ανάγκη «άμεσης εγκαθίδρυσης εκλεγμένες κυβέρνησης, εκπόνησης Συντάγματος και ανάληψη της ευθύνης της χώρας από τον ιρακινό λαό».

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο, η ανθρωπιστική οργάνωση «Μεντάκτ» ανακοίνωνε ότι πολλές από τις επόμενες γενιές των Ιρακινών θα υποφέρουν από τις συνέπειες του πολέμου, εξαιτίας των ασθενειών, των συνεχιζόμενων βιαιοτήτων, της κατάρρευσης του συστήματος υποδομών και Υγείας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Πόλεμος» για την επίσκεψη Μπους

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η επικείμενη τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους είναι το γεγονός των ημερών στη Βρετανία, όπου δεκάδες οργανώσεις προετοιμάζονται να υποδεχτούν τον Αμερικανό Πρόεδρο όπως αρμόζει, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί να λειτουργήσει ως γεφυροποιός μεταξύ Ευρωπαίων - Βρετανών συμπεριλαμβανομένων - και Αμερικανών και όπου «σύγκρουση» μεταξύ του δημάρχου του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον και της ασφάλειας του Μπους έχει ξεσπάσει...

«Θα ήταν καταστροφικό, εάν η Ευρώπη καθόριζε την εξωτερική της πολιτική βάσει του αντιαμερικανισμού», δηλώνει ο Τόνι Μπλερ ενόψει της επίσκεψης Μπους, απευθύνοντας νέα έκκληση για γεφύρωση του χάσματος ΕΕ - ΗΠΑ.

Ο αντιαμερικανισμός και ο ευρωσκεπτικισμός αποδυναμώνουν τη Βρετανία, υπογράμμισε ο Μπλερ στη διάρκεια εκδήλωσης στο δημαρχείο του Λονδίνου το βράδυ της Δευτέρας για να διαβεβαιώσει για πολλοστή φορά πως η βρετανική εξωτερική πολιτική στηρίζεται σε «δίδυμους πυλώνες»: τη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας πως «εάν κάποιοι προσπαθούν να απομακρύνουν την Ευρώπη από τις ΗΠΑ, κάποιοι άλλοι όπως εμείς, η Βρετανία, θα αντισταθούν».

Τέλος, αναφερόμενος στους διαδηλωτές δήλωσε, όπως επισημαίνει το «Reuters»: «Σε οκτώ ημέρες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιεί την επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για πολλούς το σενάριο της επίσκεψης έχει ήδη γραφτεί. Θα υπάρξουν διαδηλώσεις. Οι φίλοι του αναρωτιούνται για τη χρονική στιγμή, οι εχθροί του τρίβουν τα χέρια τους»...

Ομως η συντριπτική πλειονότητα των Βρετανών - το 60% -αντιτίθεται στην πολιτική του Αμερικανού Προέδρου στο Ιράκ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των «Times», ενώ μόνο δύο στους πέντε ερωτηθέντες πιστεύουν πως η στενή σχέση του Μπλερ με τον Μπους μπορεί να είναι επικερδής για τη Βρετανία.

Στο επίκεντρο η ασφάλεια Μπους

Η τριήμερη επίσκεψη του Τζορτζ Μπους πάντως έχει και άλλες συνέπειες... Από τη μία πλευρά ο δήμαρχος Κεν Λίβινγκστον και από την άλλη πλευρά η ομάδα που επιβλέπει την επίσκεψη και ειδικά την ασφάλεια του Αμερικανού Προέδρου.

Κατ' αρχήν ο δήμαρχος Κεν Λίβινγκστον, που φυσικά έχει δώσει πράσινο φως για τις διαδηλώσεις, προσπαθεί σύμφωνα με το BBC να κρατήσει την «πόλη ανοιχτή». Επίσης, οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας «Stop Bush» κατηγορούν τις βρετανικές αρχές πως προσπαθούν να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις και ειδικά την κεντρική συγκέντρωση της 20ής Νοέμβρη, με τις απαγορεύσεις, αλλά και τη ζώνη.

Παράλληλα, ο βρετανικός Τύπος με σειρά δημοσιεύματα αποκαλύπτει ότι ο Λευκός Οίκος ασκεί πιέσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ για να αποκλείσουν οι Αρχές ένα μεγάλο τμήμα του Λονδίνου, ουσιαστικά κλείσιμο επί τριημέρου όλου του κεντρικού Λονδίνου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τζορτζ Μπους από τις 19 έως τις 21 Νοέμβρη, προκειμένου να αποφευχθούν και να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και επιπρόσθετες εξουσίες μεταξύ και η άδεια να βάλλουν κατά των διαδηλωτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Evening Standard». Γεγονός που, κατά τη βρετανική εφημερίδα, έχει προκαλέσει και προστριβές με τη Σκότλαντ Γιαρντ, που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι «οι εξουσίες που απαιτήθηκαν από τους επικεφαλής ασφαλείας των ΗΠΑ είναι ανήκουστες για έδαφος υπό τη βρετανική κυριαρχία»...

Από την άλλη πλευρά η συμμαχία «Stop the War» αναμένει 100.000 διαδηλωτές, ενώ οι αστυνομικοί που θα απασχοληθούν θα είναι 5 χιλιάδες, ανάμεσά τους 250 οπλισμένοι Αμερικανοί πράκτορες, σύμφωνα με το βρετανικό «Guardian».

Στόχος και η Ευρώπη...

Στο μεταξύ, σε αυτό το «πολεμικό σκηνικό» έρχεται να προστεθεί και έκθεση της Ομάδας Ελέγχου του Κινδύνου, που αφορά τις συνθήκες ασφαλείας σε 195 χώρες και αποτελείται από μία ομάδα από ειδικούς συμβούλους, που εξετάζουν τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις, όπου τονίζεται ότι το Λονδίνο είναι περισσότερο εκτεθειμένο σε πιθανή τρομοκρατική επίθεση από εξτρεμιστές ισλαμιστές, εξαιτίας της συστράτευσης του Τόνι Μπλερ στο πλευρό του Προέδρου των ΗΠΑ και της σημαντικής μουσουλμανικής κοινότητας, που διαμένει στη Βρετανία.

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα εξετάσει προσφυγές που κατέθεσαν κρατούμενοι του πολέμου στο Αφγανιστάν και όχι μόνο, στην αμερικανική στρατιωτική βάση Γκουαντανάμο στην Κούβα και μάλιστα για πρώτη φορά στα χρονικά καλείται να αποφανθεί εντός του 2004 κατά πόσον είναι στη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων να εκδικάζουν εφέσεις, που υποβάλλουν τρίτοι εξ ονόματος των κρατουμένων.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη έρχεται έπειτα από την αναθεώρηση της απόφασης, που αφαιρούσε από τα αμερικανικά δικαστήρια την αρμοδιότητα να εξετάσουν ισχυρισμούς ομάδας εγκλείστων, που κρατούνται χωρίς να επιτρέπεται στις οικογένειες ή στους δικηγόρους τους να τους δουν και, χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τους.

Η υπόθεση θα «ανοίξει» μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ η σχετική απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του Ιούνη και βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα ακούσει τα επιχειρήματα των συνηγόρων που εκπροσωπούν 16 κρατούμενους, 2 Βρετανών, 2 Αυστραλών και 12 Κουβεϊτιανών που βρίσκονται μεταξύ των περίπου 660 κρατουμένων από περίπου 40 χώρες στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα μετά τη σύλληψή τους και τη μεταφορά στο Γκουαντανάμο στις αρχές του 2002. Οι 16 καταγγέλλουν ως παράνομη τη συνεχιζόμενη φυλάκισή τους στη στρατιωτική βάση και οι συνήγοροί τους υποστηρίζουν ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ και το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύουν την επ' αόριστον κράτηση, χωρίς να χορηγούνται στους κρατούμενους ορισμένα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση Μπους εμμένει ότι οι κρατούμενοι ...δεν είναι Αμερικανοί πολίτες και δεν κρατούνται σε αμερικανικό έδαφος, συνεπώς δεν προστατεύονται από τους νόμους για τους κρατούμενους πολέμου!

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ανα Παλάθιο, ζήτησε εκ νέου χτες, την απελευθέρωση ενός Ισπανού που κρατείται στο Γκουαντανάμο, τονίζοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco ότι «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει», αναφερόμενη στην τύχη του 29χρονου Ισπανού, Χαμέντ Αμπνεραχμάν Αχμέντ, κατοίκου της ισπανικής περιοχής Θέουτα (βόρειο Μαρόκο). «Το Γκουαντανάμο είναι μεγάλο λάθος των ΗΠΑ», τόνισε η Παλάθιο, η οποία ανακοίνωσε την άφιξη στην Ισπανία, εντός των προσεχών ημερών, αμερικανικής αντιπροσωπείας, η οποία θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, για να βρεθεί μια λύση με το θέμα του Ισπανού κρατουμένου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ