Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα εξετάσει προσφυγές που κατέθεσαν κρατούμενοι του πολέμου στο Αφγανιστάν και όχι μόνο, στην αμερικανική στρατιωτική βάση Γκουαντανάμο στην Κούβα και μάλιστα για πρώτη φορά στα χρονικά καλείται να αποφανθεί εντός του 2004 κατά πόσον είναι στη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων να εκδικάζουν εφέσεις, που υποβάλλουν τρίτοι εξ ονόματος των κρατουμένων.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη έρχεται έπειτα από την αναθεώρηση της απόφασης, που αφαιρούσε από τα αμερικανικά δικαστήρια την αρμοδιότητα να εξετάσουν ισχυρισμούς ομάδας εγκλείστων, που κρατούνται χωρίς να επιτρέπεται στις οικογένειες ή στους δικηγόρους τους να τους δουν και, χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τους.

Η υπόθεση θα «ανοίξει» μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ η σχετική απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του Ιούνη και βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα ακούσει τα επιχειρήματα των συνηγόρων που εκπροσωπούν 16 κρατούμενους, 2 Βρετανών, 2 Αυστραλών και 12 Κουβεϊτιανών που βρίσκονται μεταξύ των περίπου 660 κρατουμένων από περίπου 40 χώρες στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα μετά τη σύλληψή τους και τη μεταφορά στο Γκουαντανάμο στις αρχές του 2002. Οι 16 καταγγέλλουν ως παράνομη τη συνεχιζόμενη φυλάκισή τους στη στρατιωτική βάση και οι συνήγοροί τους υποστηρίζουν ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ και το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύουν την επ' αόριστον κράτηση, χωρίς να χορηγούνται στους κρατούμενους ορισμένα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση Μπους εμμένει ότι οι κρατούμενοι ...δεν είναι Αμερικανοί πολίτες και δεν κρατούνται σε αμερικανικό έδαφος, συνεπώς δεν προστατεύονται από τους νόμους για τους κρατούμενους πολέμου!

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ανα Παλάθιο, ζήτησε εκ νέου χτες, την απελευθέρωση ενός Ισπανού που κρατείται στο Γκουαντανάμο, τονίζοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco ότι «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει», αναφερόμενη στην τύχη του 29χρονου Ισπανού, Χαμέντ Αμπνεραχμάν Αχμέντ, κατοίκου της ισπανικής περιοχής Θέουτα (βόρειο Μαρόκο). «Το Γκουαντανάμο είναι μεγάλο λάθος των ΗΠΑ», τόνισε η Παλάθιο, η οποία ανακοίνωσε την άφιξη στην Ισπανία, εντός των προσεχών ημερών, αμερικανικής αντιπροσωπείας, η οποία θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, για να βρεθεί μια λύση με το θέμα του Ισπανού κρατουμένου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ