Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ
Αφορμές αναζητά η Ουάσιγκτον

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Το Ιράν είχε προχωρήσει, μέχρις ενός σημείου, σε ορισμένες διαδικασίες παραγωγής πλουτωνίου και εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά τίποτε δεν αποδεικνύει ότι διέθετε πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων. Αυτό υποστηρίζει εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), που διέρρευσε χθες στον Τύπο, και αναμένεται να συζητηθεί στην έδρα της Επιτροπής στη Βιέννη. Η Τεχεράνη υποβάθμισε τις πληροφορίες αυτές, ενώ, αντίθετα, αντέδρασε έντονα στις σφοδρότατες επικρίσεις που εξαπέλυσε εναντίον της ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Το Ιράν απέκρυψε το γεγονός ότι, κατά το παρελθόν, με την τεχνολογική βοήθεια άλλων τεσσάρων χωρών, είχε προχωρήσει σε παραγωγή πλουτωνίου και σε εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά τον τελευταίο μήνα και αποκάλυψε αυτές τις πληροφορίες στους επιθεωρητές της ΔΕΑΕ και συνεργάζεται άψογα. Αυτό υπογραμμίζει η έκθεση της επιτροπής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν αποδεικνύεται σε καμία περίπτωση ότι το Ιράν είχε πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Η ιρανική ηγεσία, διά στόματος του πρέσβη της στη ΔΕΑΕ, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, υποστήριξε ότι πρόκειται για «επουσιώδη παρατήρηση», ιδιαίτερα εφόσον αναφέρεται σε στοιχεία «επιπέδου γραμμαρίου ή μικρογραμμαρίου πυρηνικών υλικών». Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Ουάσιγκτον θα αξιοποιήσει την πληροφορία αυτή για να ασκήσει πιέσεις, έτσι ώστε η ΔΕΑΕ να κηρύξει το Ιράν σε παραβίαση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, αλλά Δυτικοί διπλωμάτες υποστήριζαν ότι είναι απίθανη μια τέτοια εξέλιξη, με δεδομένη την τωρινή άψογη συνεργασία της Τεχεράνης.

Η αμερικανική ηγεσία, πάντως, δεν έχασε ευκαιρία να εξαπολύσει άλλη μια επίθεση κατά της ιρανικής ηγεσίας. Ο Κόλιν Πάουελ, σε ομιλία του σε αμερικανικό πανεπιστήμιο με θέμα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ο Πρόεδρος Μπους οραματίζεται να προωθήσει σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, αναφερόμενος στην ιρανική θρησκευτική ηγεσία, τόνισε ότι «οι παραδοσιακοί μουλάδες, όσο και αν καταπιέζουν, δεν μπορούν να στερήσουν τους Ιρανούς από την επιθυμία τους για μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα επειδή οι Ιρανοί δεν επιθυμούν να αποδεσμευτούν από το Ισλάμ, αλλά από εκείνους που έσυραν τα ιερά ενδύματα του Ισλάμ στο βόρβορο της πολιτικής». Το ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιθετικές» τις δηλώσεις Πάουελ, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, τον κατηγόρησε για «προκλητική ανάμειξη στα εσωτερικά του Ιράν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ