Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
«Αυτοδιαλύεται» το PKK/KADEK

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ - ΡΩΜΗ.--

Την «αυτοδιάλυσή» του και την «αναδημιουργία του ως μια νέα, πιο δημοκρατική οργανωτική δομή» ανακοίνωσε με μήνυμά του που διανεμήθηκε σε διεθνή ΜΜΕ από τη Βαγδάτη το Κογκρέσο για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία στο Κουρδιστάν (KADEK) - όπως μετονομάστηκε πέρυσι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Η οργάνωση κατηγόρησε τους κυρίαρχους κύκλους της Αγκυρας ότι «προσπαθεί να τη φέρει αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ». Διέψευσε, ακόμη, ότι ενεπλάκη στις προχτεσινές συγκρούσεις Ιρακινών πεσμέργκα και Αμερικανών των ειδικών δυνάμεων «με άγνωστες δυνάμεις» που σύμφωνα με τον τούρκο ΥπΕξ Αμπντουλά Γκιούλ οφείλονταν σε ενέργεια από Τούρκους Κούρδους μαχητές.

Η τουρκική αντίδραση ήρθε κατ' αρχάς διά στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», ότι (το αυτονομιστικό κίνημα) «μπορεί να συνεχίσει το δρόμο του υπό διάφορα ονόματα... Είναι στη φύση αυτών των οργανώσεων». Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να ασκεί «πίεση με στρατιωτικά μέσα», ώσπου «όλοι οι αντάρτες» είτε «παραδοθούν» είτε «σκοτωθούν». Στο θέμα παρενέβη και ο ΥπΕξ Αμπ. Γκιούλ, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά, κατά την εφημερίδα «Ζαμάν», ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ «θα παρέμβουν» αν «υπάρξει απειλή» και αναφέροντας, ακόμη, ότι δεν υπήρξε αμερικανικό αίτημα αποχώρησης των περίπου 5.000 στρατιωτών που επιχειρούν εντός ιρακινών διοικητικών ορίων. «Οσο υπάρχει τρομοκρατική οργάνωση, οι στρατιώτες μας θα βρίσκονται εκεί. Αν ανακύψει απειλή κατά της Τουρκίας, από όπου κι αν προέρχεται, δε θα διστάσουμε», είπε.

Ο Αντεμ Ουζούν, εκπρόσωπος του KADEK στη Ρώμη, επιβεβαιώνοντας την «αυτοδιάλυση» της οργάνωσης, δήλωσε ότι «συζητούσαμε για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος για πολύ καιρό». Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο «Μεσοποταμία», που εδρεύει στη Γερμανία, το νέο αυτό σχήμα «θα διαπραγματευτεί μια ειρηνική λύση», πράγμα απαραίτητο «για την επιβίωσή του», όπως ανέφερε χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Το ερώτημα βέβαια είναι, με ποιους θα διαπραγματευτεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ