Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων και επιχειρήσεων

Καναδός των κατοχικών δυνάμεων ανάμεσα σε ρουκέτες, που «ανακάλυψαν» σε περιπολία

Associated Press

Καναδός των κατοχικών δυνάμεων ανάμεσα σε ρουκέτες, που «ανακάλυψαν» σε περιπολία
ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΕΤΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Η πρώτη βομβιστική επίθεση εναντίον του ΟΗΕ σημειώθηκε χθες στο νότιο Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα στην Κανταχάρ, όπου εξερράγη αυτοκίνητο - βόμβα έξω από δύο κτίρια του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Αφγανός εργαζόμενος σ' αυτά. Ο ΟΗΕ δε θρήνησε μεγάλο αριθμό θυμάτων μάλλον από τύχη, καθώς η έκρηξη σημειώθηκε «μερικά λεπτά» μετά την αποχώρηση των εργαζομένων στα γραφεία και προκάλεσε απλώς σοβαρές υλικές ζημιές σε κτίρια και οχήματα.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια, πάντως ο «στρατηγός» Μοχάμεντ Σαλίμ Χαν, υποδιοικητής της «αστυνομικής» δύναμης της Κανταχάρ, δήλωσε ότι επρόκειτο για «τρομοκρατική επίθεση από τους Ταλιμπάν και την αλ - Κάιντα». Από τη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ«καταδίκασε την επίθεση», προσθέτοντας ότι «οι επιχειρήσεις του ΟΗΕ δεν έχουν σταματήσει» στην περιοχή, αν και «έχουν προσωρινά παύσει οι κινήσεις εντός της πόλης» της Κανταχάρ. Σήμερα Τετάρτη, αναμενόταν να υπάρξει συζήτηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι με άλλους αξιωματούχους στην Καμπούλ, για το αν θα κλείσουν ή όχι οι αποστολές του στο νότιο τμήμα της χώρας.

Επιχειρήσεις και βομβιστικές επιθέσεις αναφέρονταν και από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο Πακιστάν, όπου οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως προχώρησαν στη σύλληψη τουλάχιστον 150 Αφγανών ως υπόπτων για «συμμετοχή σε ανταρτικές επιθέσεις». Οι συλλήψεις έγιναν μετά από μία σειρά επιθέσεων με ρουκέτες και βόμβες στην Κέτα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουχιστάν - μόνο τη Δευτέρα δύο δημοσιογράφοι και επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τρεις εκρήξεις βομβών, που είχαν τοποθετηθεί σε κάδους απορριμμάτων.

Επίσης από το Πακιστάν και συγκεκριμένα το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος (ΑΙΡ) μεταδόθηκε η «διάψευση» εκ μέρους του κόμματος Χιζμπ-ι-Ισλάμι και του πάλαι ποτέ πρωθυπουργού του Αφγανιστάν, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, σχετικά με τις φήμες ότι «διαπραγματεύεται κατάπαυση του πυρός» με την κυβέρνηση Καρζάι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ