Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Λ. Μπίσκι: Το ΚΟΔΗΣΟ είναι «φιλο-ευρωπαϊκό» κόμμα

Στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο (13 Ιούνη 2004) το «Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» (ΚΟΔΗΣΟ) θα κατεβεί σαν «φιλο-ευρωπαϊκό» κόμμα, δήλωσε ο πρόεδρός του Λόταρ Μπίσκι τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη στο Βερολίνο. Αυτό περιέχεται στο σχέδιο εκλογικού προγράμματος που θα παρουσιάσει η εθνική διεύθυνση στο «Ευρωπαϊκό Συνέδριο» του κόμματος, που θα συνέλθει στις 31 Γενάρη στο Βερολίνο.

Η Ευρώπη χρειάζεται «πίεση από τα αριστερά», δήλωσε ο Μπίσκι, όπως πίεση αριστερή χρειάζεται και η γερμανική κυβέρνηση, που η ευρωπαϊκή πολιτική της είναι αντιφατική. Ναι μεν αυτή έχει στρατευτεί υπέρ του χάρτη για τα βασικά δικαιώματα και για το Σύνταγμα της ΕΕ, όπως επίσης απέκτησε κύρος στη διάρκεια του πολέμου κατά του Ιράκ, αλλά δεν αντιτάχθηκε πάντα στις ηγεμονικές αξιώσεις εξουσίας της διοίκησης Μπους. Πρόσθεσε ότι με τη μαζική πίεση για εξέλιξη της ΕΕ σε στρατιωτική δύναμη, με τα μέτρα μπλοκαρίσματος προοδευτικών ρυθμίσεων για τους ξένους και της «Ατζέντα 2010», η γερμανική κυβέρνηση απόκτησε ένα «άσχημο ευρωπαϊκό απολυτήριο». Με το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ συνδέονται «σημαντικές πρόοδοι προς τον εκδημοκρατισμό της ΕΕ», τα «βασικά δικαιώματα του πολίτη ενισχύονται με το χάρτη βασικών δικαιωμάτων και συμπεριλήφθηκαν σ' αυτόν κοινωνικοί στόχοι», είπε.

Ο Καρλ Μαρξ αγαπητός στους Γερμανούς

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συζητήσεις στο ΚΟΔΗΣΟ για την παραπέρα πορεία μετά το συνέδριο στο Κέμνιτς.

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (11 Νοέμβρη) αναφέρει το αποτέλεσμα δημοσκόπησης του 2ου Γερμανικού Καναλιού (ZDF), σύμφωνα με το οποίο, σε σχετική ερώτηση για το ποιοι είναι οι σημαντικότεροι Γερμανοί, ο Καρλ Μαρξ πήρε μια από τις πρώτες θέσεις. Ομως, παρατηρεί η εφημερίδα, σε σχετική συζήτηση «αριστερών στο ΚΟΔΗΣΟ» ένας είπε ότι «ο Μαρξ στο ΚΟΔΗΣΟ δε θα πήγαινε τόσο μπροστά».

Πραγματικά κατά τη συζήτηση, ο πρώην βουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ στο Μπούντεσταγκ Βίνφριντ Βολφ δήλωσε ότι βλέπει το ΚΟΔΗΣΟ να εξελίσσεται σε ένα «αόριστο αριστερό κόμμα». Ο Ούβε - Γενς Χόιερ παρατήρησε ότι είναι σημαντικό πως στο πρόγραμμα δε συμπεριλήφθηκε ο σοσιαλισμός σαν κοινωνικό σύστημα. «Θέλουν» (οι ηγέτες) «το σοσιαλισμό μόνο σαν όραμα και γνωρίζουν το γιατί». Το πρόγραμμα του 2002 (που ήταν διαφορετικό) «το χρειάζονταν σαν κάρτα εισόδου του ΚΟΔΗΣΟ στην (καπιταλιστική) ΟΔΓ. Τώρα (την κάρτα) δεν τη χρειάζονται πια».

Ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Χανς Μόντρο, που τυχαίως παραβρέθηκε στη συνάντηση, κριτίκαρε όσους πιστεύουν ότι η αλήθεια είναι μόνο με το μέρος τους και τάχθηκε κατά της εξόδου του ΚΟΔΗΣΟ από τη συγκυβέρνηση στην τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου και του Σβερίν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν: «Μερικοί σκέφτονται πώς από τις ισχυρές πλευρές του προγράμματος μπορεί να εφαρμοστεί πρακτική πολιτική. Αλλοι σκέφτονται αν θα μείνουν στο ΚΟΔΗΣΟ ή θα βγουν απ' αυτό».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ