Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις και ελιγμοί

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Να χαλαρώσει ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών διέταξε ο Αριέλ Σαρόν, επικαλούμενος την ανάγκη να «υποστηριχτούν οι παλαιστινιακοί θεσμοί». Την ίδια ώρα, υπό την πίεση της διεθνούς κατακραυγής η ισραηλινή κυβέρνηση απέσυρε, προς το παρόν, το μέτρο του ελέγχου (από τις μυστικές υπηρεσίες) όλων των δημοσιογράφων που ζητούν διαπίστευση στο Ισραήλ, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε την απαγόρευση προβολής που είχε επιβάλει Ειδικό Συμβούλιο στην ταινία «Τζενίν - Τζενίν» του Ισραηλινού - Αραβα, Μοχάμαντ Μπάκρι. Η ισραηλινή ηγεσία, όμως, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για την έκθεση του ΟΗΕ, που επικρίνει την ανέγερση του τείχους επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς περί «μεροληψίας του Οργανισμού υπέρ των Παλαιστινίων».

Τη χαλάρωση της πίεσης στους Παλαιστινίους, παρά τους κινδύνους που αυτό «μπορεί να περικλείει για το Ισραήλ», ενέκρινε ο Σαρόν ισχυριζόμενος ότι «μόνο έτσι θα αποτραπεί η κατάρρευση των παλαιστινιακών θεσμών, δηλαδή της Παλαιστινιακής Αρχής, εξέλιξη που θα υποχρεώσει το Ισραήλ να αναλάβει τη διοικητική ευθύνη 3,7 εκατομμυρίων Παλαιστινίων». Ο Σαρόν, γνωστοποιώντας την απόφασή του στο υπουργικό συμβούλιο, φέρεται να τόνισε ότι «εάν δε χαλαρώσει ο αποκλεισμός θα βλάψουμε τους φίλους μας στην παλαιστινιακή πλευρά, οι οποίοι μας προειδοποιούν να λάβουμε μέτρα για την προστασία του ισραηλινού πληθυσμού, αλλά και για την επιβίωση των Παλαιστινίων».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της καταβολής στην Π. Αρχή μέρους των τελωνειακών τελών που της ανήκουν και έχουν παρακρατηθεί από το Ισραήλ. Για πολλούς η ξαφνική «ανθρωπιστική» ευαισθησία του Σαρόν αντανακλά περισσότερο μια πίεση εκ μέρους της ηγεσίας του στρατεύματος, αρχής γενομένης από τον αρχηγό ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, ο οποίος διατύπωσε ανάλογες απόψεις πριν από μερικές μέρες.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε, χτες, ότι «αναστέλλονται προς το παρόν και θα επανεξεταστούν» τα σχέδια ελέγχου από τις μυστικές υπηρεσίες όλων των δημοσιογράφων, Ισραηλινών και αλλοδαπών, που ζητούν διαπίστευση στο Ισραήλ.

Για παρανοήσεις και για αξιοποίηση λανθασμένων ή ακόμη και ψευδών στοιχείων κατηγορεί την Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, η ισραηλινή ηγεσία. Αφορμή είναι η έκθεση της Υπηρεσίας, σχετικά με το διαχωριστικό τείχος που ανεγείρεται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Δ. Οχθη. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το τείχος θα καταδικάσει σε πλήρη απομόνωση, χωρίς κτήματα - δουλιά - περιουσία και διέξοδο διαφυγής, περισσότερους από 700.000 Παλαιστινίους, επηρεάζοντας έκταση μεγαλύτερη του 14,5% του συνόλου της Δ. Οχθης. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι σε μεγάλο μέρος του το τείχος εισέρχεται ακόμη και 22 χλμ εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι το τείχος είναι για την ισραηλινή ασφάλεια και ότι διαφυλάσσει το δικαίωμα μετακινήσεων των Παλαιστινίων μέσα από τις ειδικές του πύλες. Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι ελάχιστα επηρεάζονται οι ζωές μόλις 14.000 Παλαιστινίων και λιγότερο από το 4% του παλαιστινιακού εδάφους. Επίσης κατηγόρησαν τον ΟΗΕ για «μεροληψία υπέρ των Παλαιστινίων ως συνήθως» και ισχυρίστηκαν ότι «όλη η έκθεση βασίζεται σε ελλιπή στοιχεία, γιατί δεν έχει, ακόμη, γνωστοποιηθεί η ακριβής πορεία κατασκευής του τείχους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ