Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Πόλεμος» για την επίσκεψη Μπους

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η επικείμενη τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους είναι το γεγονός των ημερών στη Βρετανία, όπου δεκάδες οργανώσεις προετοιμάζονται να υποδεχτούν τον Αμερικανό Πρόεδρο όπως αρμόζει, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί να λειτουργήσει ως γεφυροποιός μεταξύ Ευρωπαίων - Βρετανών συμπεριλαμβανομένων - και Αμερικανών και όπου «σύγκρουση» μεταξύ του δημάρχου του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον και της ασφάλειας του Μπους έχει ξεσπάσει...

«Θα ήταν καταστροφικό, εάν η Ευρώπη καθόριζε την εξωτερική της πολιτική βάσει του αντιαμερικανισμού», δηλώνει ο Τόνι Μπλερ ενόψει της επίσκεψης Μπους, απευθύνοντας νέα έκκληση για γεφύρωση του χάσματος ΕΕ - ΗΠΑ.

Ο αντιαμερικανισμός και ο ευρωσκεπτικισμός αποδυναμώνουν τη Βρετανία, υπογράμμισε ο Μπλερ στη διάρκεια εκδήλωσης στο δημαρχείο του Λονδίνου το βράδυ της Δευτέρας για να διαβεβαιώσει για πολλοστή φορά πως η βρετανική εξωτερική πολιτική στηρίζεται σε «δίδυμους πυλώνες»: τη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας πως «εάν κάποιοι προσπαθούν να απομακρύνουν την Ευρώπη από τις ΗΠΑ, κάποιοι άλλοι όπως εμείς, η Βρετανία, θα αντισταθούν».

Τέλος, αναφερόμενος στους διαδηλωτές δήλωσε, όπως επισημαίνει το «Reuters»: «Σε οκτώ ημέρες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιεί την επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για πολλούς το σενάριο της επίσκεψης έχει ήδη γραφτεί. Θα υπάρξουν διαδηλώσεις. Οι φίλοι του αναρωτιούνται για τη χρονική στιγμή, οι εχθροί του τρίβουν τα χέρια τους»...

Ομως η συντριπτική πλειονότητα των Βρετανών - το 60% -αντιτίθεται στην πολιτική του Αμερικανού Προέδρου στο Ιράκ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των «Times», ενώ μόνο δύο στους πέντε ερωτηθέντες πιστεύουν πως η στενή σχέση του Μπλερ με τον Μπους μπορεί να είναι επικερδής για τη Βρετανία.

Στο επίκεντρο η ασφάλεια Μπους

Η τριήμερη επίσκεψη του Τζορτζ Μπους πάντως έχει και άλλες συνέπειες... Από τη μία πλευρά ο δήμαρχος Κεν Λίβινγκστον και από την άλλη πλευρά η ομάδα που επιβλέπει την επίσκεψη και ειδικά την ασφάλεια του Αμερικανού Προέδρου.

Κατ' αρχήν ο δήμαρχος Κεν Λίβινγκστον, που φυσικά έχει δώσει πράσινο φως για τις διαδηλώσεις, προσπαθεί σύμφωνα με το BBC να κρατήσει την «πόλη ανοιχτή». Επίσης, οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας «Stop Bush» κατηγορούν τις βρετανικές αρχές πως προσπαθούν να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις και ειδικά την κεντρική συγκέντρωση της 20ής Νοέμβρη, με τις απαγορεύσεις, αλλά και τη ζώνη.

Παράλληλα, ο βρετανικός Τύπος με σειρά δημοσιεύματα αποκαλύπτει ότι ο Λευκός Οίκος ασκεί πιέσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ για να αποκλείσουν οι Αρχές ένα μεγάλο τμήμα του Λονδίνου, ουσιαστικά κλείσιμο επί τριημέρου όλου του κεντρικού Λονδίνου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τζορτζ Μπους από τις 19 έως τις 21 Νοέμβρη, προκειμένου να αποφευχθούν και να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και επιπρόσθετες εξουσίες μεταξύ και η άδεια να βάλλουν κατά των διαδηλωτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Evening Standard». Γεγονός που, κατά τη βρετανική εφημερίδα, έχει προκαλέσει και προστριβές με τη Σκότλαντ Γιαρντ, που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι «οι εξουσίες που απαιτήθηκαν από τους επικεφαλής ασφαλείας των ΗΠΑ είναι ανήκουστες για έδαφος υπό τη βρετανική κυριαρχία»...

Από την άλλη πλευρά η συμμαχία «Stop the War» αναμένει 100.000 διαδηλωτές, ενώ οι αστυνομικοί που θα απασχοληθούν θα είναι 5 χιλιάδες, ανάμεσά τους 250 οπλισμένοι Αμερικανοί πράκτορες, σύμφωνα με το βρετανικό «Guardian».

Στόχος και η Ευρώπη...

Στο μεταξύ, σε αυτό το «πολεμικό σκηνικό» έρχεται να προστεθεί και έκθεση της Ομάδας Ελέγχου του Κινδύνου, που αφορά τις συνθήκες ασφαλείας σε 195 χώρες και αποτελείται από μία ομάδα από ειδικούς συμβούλους, που εξετάζουν τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις, όπου τονίζεται ότι το Λονδίνο είναι περισσότερο εκτεθειμένο σε πιθανή τρομοκρατική επίθεση από εξτρεμιστές ισλαμιστές, εξαιτίας της συστράτευσης του Τόνι Μπλερ στο πλευρό του Προέδρου των ΗΠΑ και της σημαντικής μουσουλμανικής κοινότητας, που διαμένει στη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ