Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σημειώσεις Τσε Γκεβάρα για τα οικονομικά ζητήματα στην ΕΣΣΔ

Την επόμενη χρονιά θα κυκλοφορήσουν σημειώσεις του Τσε Γκεβάρα για τα οικονομικά προβλήματα στην ΕΣΣΔ. Αυτό ανακοίνωσε στη Μόσχα η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, κόρη του μεγάλου επαναστάτη, στη συνάντησή της με τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Οπως είπε η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, οι σημειώσεις αυτές είναι χρονολογημένες από το 1965 κι είναι αφιερωμένες στα οικονομικά προβλήματα της ΕΣΣΔ, καθώς και του υπαρκτού σοσιαλισμού. «Τις έγραψε ο Τσε Γκεβάρα όταν ήταν υπουργός βιομηχανίας της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας και γνωρίστηκε με την πείρα της οικονομικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ. Ηδη τότε σημείωσε προβλήματα και λάθη τα οποία στη συνέχεια αποδείχτηκαν μοιραία για το σοσιαλισμό στη χώρα σας» - σημείωσε η κόρη του Τσε. Η έκδοση θα γίνει με ευθύνη του Κέντρου μελέτης του Τσε Γκεβάρα, του οποίου είναι η ίδια επικεφαλής.

Η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς πήρε μέρος στις εκδηλώσεις που έγιναν στις 7 Νοέμβρη στη Μόσχα. Μιλώντας στη συγκέντρωση δήλωσε: «Είμαι ευγνώμων που οι κομμουνιστές της Ρωσίας, οι Σοβιετικοί άνθρωποί τιμούν τη μνήμη του πατέρα μου». Την ίδια ώρα η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς άσκησε κριτική σε όσους προσπαθούν να μετατρέψουν τον πατέρα της σε σκέτη εικόνα από την οποία δεν μπορείς να αντλήσεις το παράδειγμά του. Η ίδια εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον αγώνα των Ρώσων κομμουνιστών, κι όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς στην Κούβα με προσοχή κι αλληλεγγύη παρακολουθούμε τον αγώνα των κομμουνιστών της Ρωσίας. Η άφιξή μου στη Ρωσία στην επέτειο της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης είναι μία από τις αποδείξεις αυτής της αλληλεγγύης του κουβανέζικου λαού».

Στη συνάντηση με την Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως η κομματική ηγεσία του ΚΚΡΟ με ευγνωμοσύνη θα ενημερωθεί για τα σπάνια αυτά ντοκουμέντα και την ανάλυση που έκανε ο Τσε Γκεβάρα. «Σήμερα, σημείωσε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, το κόμμα δίνει μεγάλη σημασία στη θεωρητική δουλιά. Κάνουμε γενικεύσεις στην προσέγγισή μας για την πραγματικότητα που υπήρχε στη χώρα μας μετά τα χρόνια του πολέμου, επιδιώκουμε να διδαχτούμε από τη θετική κι αρνητική εμπειρία όσων ήταν πριν από εμάς στο ΚΚΣΕ. Χωρίς την εξαγωγή ιστορικών διδαγμάτων δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Χωρίς την κατανόηση των διαδικασιών που οδήγησαν στην προσωρινή υποχώρηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε μια νικηφόρα στρατηγική στις νέες ιστορικές συνθήκες. Γι' αυτό κι ευχαριστούμε τους Κουβανούς φίλους για την ετοιμότητά τους να μας γνωρίσουν με μια σπάνια ανάλυση των οικονομικών διαδικασιών στην ΕΣΣΔ, που έκανε ο Τσε Γκεβάρα».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ