Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΕ - ΗΠΑ - ΕΕ
Σε συμπληγάδες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ.--

Δεν περίμεναν να στεγνώσει το μελάνι στην απόφαση του Ανώτατου Δικαιοδοτικού Οργάνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που χαρακτήρισε παράνομους τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην εισαγωγή χάλυβα και τόσο η ΕΕ αλλά κατόπιν και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, δήλωσαν ευθύς εξ αρχής ότι είναι έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις...

Οι προθέσεις και διαθέσεις της ΕΕ πολλάκις γνωστές... Η ΕΕ έχει αφήσει να γίνει γνωστό ότι θα επιβάλει αυστηρούς φόρους και κυρώσεις ως αντίμετρα ύψους 2,2 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, που προέρχονται από πολιτικά ευαίσθητες περιοχές, εάν δεν αρθούν οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα. Χτες και η Ιαπωνία δήλωσε αμέσως πως θα επιβάλει κι αυτή εμπορικές κυρώσεις, στην ίδια γραμμή με την ΕΕ στις ΗΠΑ, αν η Ουάσιγκτον δε συμμορφωθεί με την απόφαση του ΠΟΕ. Ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Σοΐτσι Νακαγκάουα, δήλωσε πως μπορεί μέσα σ' ένα μήνα ν' αρχίσει η εφαρμογή των κυρώσεων.

Παράλληλα, την ικανοποίησή τους, για την απόφαση του ΠΟΕ, εξέφρασαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Βραζιλία και η Νότια Κορέα.

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει πως διαφωνεί με την απόφαση του ΠΟΕ, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη σαφές τι μέτρα προτίθεται να λάβει. Εξάλλου, η απόφαση ουσιαστικά προσθέτει ένα ακόμη πονοκέφαλο στο Λευκό Οίκο, αφού πιέζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει απόφαση και μάλιστα με τη μορφή επείγοντος σε μία κρίσιμη στιγμή, αναλογιζόμενη το κόστος των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων για τις ΗΠΑ, σε προεκλογική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ