ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Η λύση του Κυπριακού κεντρικός άξονας της πολιτικής μας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Το Κυπριακό και την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να ξεπεράσει την επικίνδυνη περίοδο στασιμότητας κατέδειξε για ακόμα μία φορά, ως βασικό άξονα της πολιτικής του, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Δ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να επιμένει στην προσήλωσή του για μία λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση την ισότητα των δύο κοινοτήτων και την αρμονική τους συμβίωση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Ελλάδας στα εσωτερικά της Κύπρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επισήμανε τους αδελφικούς δεσμούς των δύο κρατών, τονίζοντας ωστόσο ότι η Κύπρος είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και η συνεργασία μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας θα πρέπει να βασίζεται στη λογική «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Υπογράμμισε μάλιστα ότι όσον αφορά την κρατική υπόσταση του κυπριακού κράτους οφείλουν όλοι να είναι σχολαστικά προσεκτικοί δεδομένων των συνθηκών κατοχής και των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Χαρακτήρισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις «ξεχωριστό από το Κυπριακό με την έννοια ότι δεν μπορεί να πακετοποιούνται οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών (βλέπε υφαλοκρηπίδα) με το Κυπριακό».

Αναφορικά με τις απόψεις που ακούγονται μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, περί διχοτομικών λύσεων, σημείωσε ότι ο μόνος δρόμος διάλυσής τους είναι η σωστή πληροφόρηση - ενημέρωση.

Κλείνοντας ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι όσον αφορά το Κυπριακό «θα αρχίσω αμέσως διαβουλεύσεις με τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, με σταθερότητα σε αρχές και ευελιξία στους χειρισμούς, με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου έτσι που να προετοιμαστεί το έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», ενώ υποστήριξε ότι οι συγκρίσεις μεταξύ των υποψηφίων δεν εξυπηρετούν. Η Κύπρος πρέπει να επικεντρωθεί στην απαλλαγή, όπως είπε, από «την κατοχή και τον εποικισμό, αποδέσμευση από κάθε εξωτερική εξάρτηση και από το όποιο δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ανάγκη επανένωσης του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, στην ανάγκη αποκατάστασης και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών όλων των πολιτών περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Με συνέπεια, χωρίς ταλαντεύσεις και διφορούμενα μηνύματα υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και την πολιτική ισότητα στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως αυτή η πολιτική ισότητα καταγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

  • Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή, Χριστόφιας - Παπαδόπουλος φέρονται να περνούν στο δεύτερο γύρο με ελάχιστη διαφορά και ποσοστά στην πρόθεση ψήφου 32,1 και 32,6% αντίστοιχα, ενώ ο Ι. Κασουλίδης είναι στο 30,5%.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Στον... μεγάλο «διαιτητή»
  • Συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχει προγραμματίσει αυτή τη βδομάδα η Κοντολίζα Ράις
  • «Αμετακίνητες» στις θέσεις τους εμφανίζονται οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Αυτήν τη βδομάδα και μετά τις επαφές που έχει προγραμματίσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών με τους ομολόγους της της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, θα κριθεί το χρονοδιάγραμμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής, η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις Αθήνας και Σκοπίων αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν έχει «γεφυρωθεί». Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα χειρισμών στην ελληνική κυβέρνηση η οποία, το προηγούμενο διάστημα, είχε υπογραμμίσει ότι δε θα συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν προηγουμένως δεν υιοθετηθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα της ονομασίας.

Από την άλλη πλευρά και η ηγεσία της ΠΓΔΜ εμφανίζεται αποφασισμένη να μην διαπραγματευτεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, σημειώνοντας ότι το ζήτημα του ονόματος «είναι αδιαπραγμάτευτο».

Οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι διατυπώνονται λίγο πριν τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις την 13η Φεβρουαρίου, και τη συνάντηση της επομένης (14 Φεβρουαρίου) ανάμεσα στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών και την Ελληνίδα ομόλογό της Ντ. Μπακογιάννη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές μέρες μετά τις επαφές που θα έχει η Κοντολίζα Ράις με τους ομολόγους της της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, θα επικεσφτεί την Αθήνα ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται να υποβάλει τη νέα του πρόταση για το θέμα της ονομασίας. Μετά από αυτές τις επαφές, όπως σημειώνουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, θα είναι δυνατή η εκτίμηση για το αν τελικά η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και για το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση.

Για όλες αυτές τις εξελίξεις η υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε το περασμένο Σάββατο τον Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει και της επικείμενης επίσκεψής της στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μία «ιδιαίτερα λεπτή και ευαίσθητη στιγμή, έχουμε μπει στην τελική ευθεία των συζητήσεων για το θέμα της ονομασίας και περαιτέρω κινήσεων».

Ενταση στη Διάσκεψη για την ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής για την Ασφάλεια στο Μόναχο της Βαυαρίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δήλωσε ενώπιον δεκάδων ηγετών ότι για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας το ζήτημα της ονομασίας είναι αδιαπραγμάτευτο, και εμμέσως κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέτει εμπόδια στην πορεία των Σκοπίων προς τους κόλπους της Συμμαχίας.

Οι δηλώσεις Τσερβενκόφσκι ήλθαν μετά από ερώτηση του Ελληνα πρέσβη Αναστασίου Κριοκούκη, γιατί η ΠΓΔΜ δεν κάνει ένα βήμα πίσω. Ο παριστάμενος στη Διάσκεψη Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε σε υψηλούς τόνους, λέγοντας «θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε».

Επίσης από το Μόναχο, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Λάζαρ Ελένοφσκι δήλωσε - κατόπιν συνάντησης με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτορία Νούλαντ - ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται η νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, «την οποία κατόπιν θα την εξετάσουμε με τους φίλους μας και με την ελληνική πλευρά».

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ελληνικού βέτο στην επίδοση στην ΠΓΔΜ πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ είπε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μιας σύνθετης κατάστασης και πρέπει να έχουμε συνείδηση αυτής».

XANIA
Νέα πρόκληση Αμερικανών στρατιωτών
  • Επιτέθηκαν, εν ψυχρώ, σε γυναίκα στην πόλη των Χανίων
  • Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε κινητοποίηση, σήμερα, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Νέα θρασύτατη και βίαιη επίθεση Αμερικανού στρατιώτη σε βάρος 31χρονης Χανιώτισσας σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα, χωρίς, ωστόσο, να γνωστοποιηθεί από την Αστυνομία. Σύμφωνα, ωστόσο, με δηλώσεις του ίδιου του θύματος και δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, η 31χρονη Χρύσα Ηλιάκη, την Παρασκευή 1 του Φλεβάρη, φεύγοντας από το μαγαζί της, λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ και ενώ είχε επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό της, δέχτηκε επίθεση από Αμερικανό στρατιώτη, ο οποίος, χωρίς λόγο, εισέβαλε στο αυτοκίνητό της από τη θέση του συνοδηγού και άρχισε να τη γρονθοκοπεί απειλώντας την ότι θα τη σκοτώσει.

Η γυναίκα με ό,τι δυνάμεις είχε κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητό της ζητώντας βοήθεια ενώ ο Αμερικανός στρατιώτης τράπηκε σε φυγή. Το ίδιο βράδυ η Χρύσα Ηλιάκη πήγε στο αστυνομικό τμήμα, όπου έδωσε κατάθεση και καταγράφτηκε το περιστατικό, καθώς και στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου οι γιατροί επιβεβαίωσαν τα χτυπήματα που είχε δεχτεί.

Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντίστοιχων επεισοδίων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στα Χανιά με ΑμερικανοΝΑΤΟικούς Ράμπο σε βάρος Χανιωτών. Κι αυτό προκαλεί, για μια ακόμη φορά, την αντίδραση και αγανάκτηση του χανιώτικου λαού που ζητά εδώ και τώρα να φύγουν οι βάσεις και οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί από τον τόπο τους.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καταγγέλλει το νέο περιστατικό και καλεί το λαό και τη νεολαία του νομού σε μαζική πικετοφορία - διαμαρτυρία, σήμερα, Τρίτη 12 του Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η Κρήτη δεν είναι προτεκτοράτο ούτε δέχεται επικυρίαρχους στα χώματά της. Θεωρεί ανεπιθύμητους τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες και τις βάσεις τους στο νομό και σ' ολόκληρο το νησί και σημειώνει ότι εντύπωση προκαλεί η μη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης επίθεσης από μεριάς της Αστυνομίας, παρά το γεγονός, όπως τονίζει, ότι έγινε μήνυση - καταγγελία από την παθούσα και υπήρχε και γνωμάτευση του Νοσοκομείου Χανίων για τον τραυματισμό της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ