ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Επίθεση» Πούτιν για τα συμφέροντα του ρώσικου κεφαλαίου

Από το Μόναχο ανέβασε τους τόνους, προς έκπληξη ΗΠΑ και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στις 10/2 στην «43η Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για τα θέματα της ασφάλειας», παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων από 40 και πλέον χώρες, άσκησε σφοδρή κριτική στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και στη χειραγώγηση των διεθνών οργανισμών από αυτές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος διαπίστωσε ότι με το υπάρχον σύστημα διεθνών σχέσεων «ήδη κανένας δεν αισθάνεται ασφαλής, κανείς δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από το διεθνές δίκαιο, όπως πίσω από έναν πέτρινο τοίχο». Ο λόγος, σημείωσε ο Πούτιν, που σήμερα το διεθνές δίκαιο παίζει λιγότερη σημασία στις διεθνές σχέσεις είναι η χρησιμοποίηση της δύναμης, παρακάμπτοντας το Καταστατικό του ΟΗΕ και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να υποκατασταθεί ο ΟΗΕ ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε από την ΕΕ». Ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι η ανεξέλεγκτη χρήση βίας από πλευράς των Αμερικανών, οδηγεί μικρότερες χώρες στην «αγκαλιά» των πυρηνικών.

Επίσης η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, κατά τη γνώμη του Πούτιν, «δεν έχει καμία σχέση με την εξασφάλιση της ασφάλειας στην Ευρώπη». Αντίθετα, σύμφωνα με την εκτίμησή του, η διεύρυνση αυτή μειώνει «το επίπεδο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης» μεταξύ των χωρών. «Και έχουμε το δίκαιο δικαίωμα να ρωτήσουμε ειλικρινά, σε βάρος ποιανού γίνεται αυτή η διεύρυνση;» αναρωτήθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος. Κατά τη γνώμη του Πούτιν, το πλησίασμα της στρατιωτικής «μηχανής» του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα, με κανένα τρόπο δε συνδέεται «με την υπερνίκηση των παγκόσμιων απειλών», πρώτα απ' όλα της τρομοκρατίας, αλλά στρέφεται κατά τη Ρωσίας. Ο ίδιος υπενθύμισε πως μετά τη διάλυση του Σύμφωνου της Βαρσοβίας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εγγυήθηκε την ασφάλεια της ΕΣΣΔ, δηλώνοντας πως τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δε θα εγκατασταθούν έξω από τα σύνορα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. «Πού είναι τώρα αυτές εγγυήσεις;», αναρωτήθηκε ο Βλ. Πούτιν.

Ο ίδιος τάχθηκε επίσης ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ, που οδηγεί στη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, και προειδοποίησε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να δώσει «ασύμμετρη απάντηση» στην ανάπτυξη των αμερικανικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη.

Για άλλη μια φορά ο Βλ. Πούτιν δήλωσε πως η λεγόμενη «Ενεργειακή Χάρτα», που έχει διαμορφώσει η ΕΕ, «δεν την ικανοποιεί» τη Ρωσία και γι' αυτό η Μόσχα δε σκοπεύει να την εγκρίνει.

Η ομιλία αυτή του Πούτιν ήδη χαρακτηρίζεται από πολλά ΜΜΕ ως η «πιο έντονη» μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, και γίνεται προσπάθεια να συγκριθεί με την αντιπαράθεση των δύο διαφορετικών κοινωνικο-πολιτικών συστημάτων, που είχαμε στο παρελθόν, όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ και στο σοσιαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο, αλλά την επιδίωξη της σημερινής Ρωσίας να καλυτερεύσει τη θέση της στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Κι εδώ είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Βλ. Πούτιν στο Μόναχο, ότι στη σημερινή Ρωσία οι ξένες εταιρείες κατέχουν στο σημαντικότατο τομέα της ενέργειας ένα ποσοστό 26%. «Προσπαθήστε να μου αναφέρεται ανάλογα παραδείγματα διευρυμένης συμμετοχής του ρωσικού κεφαλαίου σε κλάδους κλειδιά στα δυτικά κράτη. Δεν υπάρχουν...», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, για να πείσει σχετικά με την ανάγκη διευκόλυνσης της διείσδυσης του ρωσικού κεφαλαίου σε άλλες καπιταλιστικές χώρες.

Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ εξέφρασαν «την έκπληξη και την απογοήτευσή» τους για τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου. «Είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι από τα σχόλια του προέδρου Πούτιν. Οι κατηγορίες του είναι λανθασμένες», δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρο, που εξέφρασε όμως τη σιγουριά του πως οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν τη συνεργασία με τη Ρωσία σε σημαντικούς τομείς, όπως η πάταξη της τρομοκρατίας και ο περιορισμός της απειλής των όπλων μαζικής καταστροφής».


Ι. Π - Ε. Β.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Συναντήσεις... και απειλητικές αποφάσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Το Ιράν δεν επιθυμεί καμία σύγκρουση με οποιονδήποτε, οπουδήποτε» επανέλαβε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC. Ο Αχμαντινετζάντ επέμεινε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «καθαρά ειρηνικό» και υποστήριξε ότι «για να υπάρξει ειρήνη στο Ιράκ πρέπει να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα». Τέλος, απέρριψε κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες περί εμπλοκής Ιρανών πρακτόρων στις συγκρούσεις στο Ιράκ, στο πλευρό σιιτών παραστρατιωτικών, οι οποίοι, κατά την Ουάσιγκτον, εξοπλίζονται με ιρανικά όπλα.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του επικεφαλής διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Αλί Λαριτζάνι με τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν τη συνάντηση «καλή και εποικοδομητική» και ανέφεραν ότι «ανταλλάχτηκαν ιδέες». Ο Λαριτζάνι δήλωσε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη για διάλογο αρκεί να απαντηθούν ταυτοχρόνως οι ανησυχίες και των δύο πλευρών».

Ο Σολάνα επανέλαβε την άποψη ότι «η πόρτα του διαλόγου δεν πρέπει να κλείσει» και χτες κατά τη σχετική συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Τελικά, το συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση του ΟΗΕ για επιβολή περιορισμένων κυρώσεων στο Ιράν (απαγόρευση εξαγωγών βαλλιστικής και πυρηνικής τεχνολογίας, απαγόρευση χορήγησης αδειών σε συγκεκριμένους Ιρανούς αξιωματούχους και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων). Για να εφαρμοστούν, βέβαια, οι κυρώσεις χρειάζεται και σχετική νομική απόφαση.

Κατά τα άλλα, στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι «πρέπει να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ικανοποίηση εντός, δυσαρέσκεια και πιέσεις εκτός

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ στη Χεβρώνα

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ στη Χεβρώνα
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την παραίτησή της θα υποβάλλει η παλαιστινιακή κυβέρνηση, ώστε ο Χανίγια να λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, στη βάση της συμφωνίας διανομής υπουργείων που επιτεύχθηκε στη Μέκκα. Ο Χανίγια, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, παραδέχτηκε, όμως, ότι ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, όπως ο έλεγχος των δυνάμεων ασφαλείας και η τύχη του πολυπληθούς παραστρατιωτικού τμήματος της κυβέρνησης της «Χαμάς», δε λύθηκαν. Εντούτοις, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «όλα θα οδεύσουν καλώς».

Εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος Αμπάς, που χτες ενημέρωσε τον Ιορδανό μονάρχη. Προηγουμένως είχε πράξει το ίδιο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Ο Αμπάς υποστήριξε ότι «η νέα κυβέρνηση θα είναι ικανή να οικοδομήσει στενούς δεσμούς με άλλες κυβερνήσεις» και απευθυνόμενος προς το Τελ Αβίβ τόνισε ότι «το ζήτημα είναι παλαιστινιακό και αραβικό, και θα πρέπει η ισραηλινή ηγεσία να σεβαστεί τις αποφάσεις μας».

Ο Αμπάς, που σήμερα θα συναντηθεί στο Αμμάν και με το Ρώσο Πρόεδρο, εκτίμησε ότι στη συνάντηση της 19ης Φεβρουαρίου με την Κοντολίζα Ράις και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είναι «αποφασισμένος να θίξει όλα τα σημαντικά ζητήματα: τελικό καθεστώς και σύνορα, εποικισμούς, ανατολική Ιερουσαλήμ, πρόσφυγες. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πρόοδος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, την Κυριακή κατά το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωνε ότι «το Ισραήλ δεν απορρίπτει, ούτε αποδέχεται τη συμφωνία. Περιμένουμε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του διαπραγματευτικού Κουαρτέτου - ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία: αναγνώριση του Ισραήλ και των προϋπαρχουσών συμφωνιών και αποκήρυξη της βίας». Ο Ολμέρτ υποστήριζε ότι θα περιμένει να ακούσει λεπτομέρειες κατά τη συνάντηση της 19ης Φεβρουαρίου.

Ανάλογη στάση τηρεί η Ουάσιγκτον αλλά και οι Βρυξέλλες, όπου χτες βρέθηκε ο στενός συνεργάτης του Αμπάς, Αμπού Αμρ. Οι υπουργοί Εξωτερικών καλωσόρισαν τη συμφωνία αλλά η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στη βάση των αποφάσεων του Κουαρτέτου, για να επανεξεταστεί επί του πρακτέου η οικονομική συνεργασία». Ο Αμρ, όπως και ο Χανίγια, ζήτησαν άμεση άρση του οικονομικού αποκλεισμού, ενώ η ηγεσία της «Χαμάς» διαβεβαίωνε ότι δεν επηρεάζεται από καμία «ξένη δύναμη».

  • Χτες ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε την προσωρινή παύση των εργασιών κατασκευής πεζογέφυρας στην είσοδο της πλατείας των Τεμένων, όπου βρίσκεται και το ιερό Αλ Ακτσα, προκειμένου «να γίνει διάλογος και να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ όλων των κατοίκων της πόλης για τα έργα». Προηγήθηκαν σφοδρά επεισόδια, την Παρασκευή, μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών. Πάντως, οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται παραπλεύρως της επίμαχης περιοχής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ