ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ο Κινέζος Πρόεδρος καλεί σε αναβάθμιση της στρατιωτικής προετοιμασίας

Μπλίνκεν και Οστιν φιλοξένησαν στην Ουάσιγκτον τους Φιλιππινέζους ομολόγους τους, ενώ συνεχίζονται τα γυμνάσια των δύο χωρών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Από λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στις Φιλιππίνες

Copyright 2023 The Associated

Από λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στις Φιλιππίνες
Νέα «μηνύματα» για τις κινήσεις ολόπλευρης ενίσχυσης της στρατιωτικής μηχανής της χώρας του εξέπεμψε ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επιθεωρώντας την Τρίτη τη νότια ναυτική διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού - λίγες μέρες μετά τα μεγάλα κινεζικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν - επεσήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης της στρατιωτικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας.

Από τη Ζανζιάνγκ της περιοχής Γκουαντόνγκ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού και των εντάσεων με τις ΗΠΑ, ο Σι τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ικανότητα ανταπόκρισης σε πολύπλοκες καταστάσεις την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο. Πρόσθεσε δε πως η Κίνα θα υπερασπιστεί αποφασιστικά την εδαφική της ακεραιότητα (η οποία σύμφωνα με το Πεκίνο περιλαμβάνει και τη Ταϊβάν), τα ναυτικά δικαιώματα και συμφέροντά της (ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν σημαντικές διαφορές με άλλες χώρες της περιοχής), καθώς και ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να διατηρήσει τη «σταθερότητα» στις γειτονικές περιοχές.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν ενώ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα συνεχίζονται μέχρι τέλη Απρίλη οι μεγάλες ασκήσεις των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες, με τον κωδικό «Balikatan», που φέτος έχουν πολύ ευρύτερη συμμετοχή από άλλες χρονιές και περιλαμβάνουν χρήση αληθινών πυρών στη θάλασσα.

Μάλιστα ΗΠΑ και Φιλιππίνες είχαν χτες, μετά από χρόνια, και συνάντηση 2+2 των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, όπου επιβεβαίωσαν τις εκατέρωθεν προθέσεις να αναβαθμίσουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, καταρχάς στην «ασφάλεια», αλλά όχι μόνο.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν ξεχώρισε τις συνθήκες πρόσβασης που αμερικανικά στρατεύματα διασφαλίζουν στις 9 βάσεις τους στις Φιλιππίνες τις οποίες προβλέπει η επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας του 2014. «Αυτές οι περιοχές θα στηρίξουν συνδυασμένες ασκήσεις και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας, για να διασφαλιστεί ότι είμαστε ακόμα καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές κρίσεις».

Τόνισε δε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα διαθέσει 100 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών σε αυτές τις περιοχές, ενώ υπογράμμισε ότι με τον ομόλογό του Καρλίτο Γκάλβες συζήτησαν και τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, που η Μανίλα αναμένει εδώ και καιρό. Πρόκειται για UAV, ραντάρ, μεταγωγικά αεροσκάφη και άλλα συστήματα που θα παραδοθούν μέσα στην επόμενη 10ετία.

Σε Τόκιο και Ανόι ο Μπλίνκεν

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ετοιμάζεται για νέες επαφές στον Ειρηνικό.

Από αύριο Παρασκευή μέχρι την Κυριακή θα βρεθεί στο Βιετνάμ, το οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα και αντιπροσωπεία μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Τζεφ Μέρκλεϊ. Την αντιπροσωπεία συνάντησε μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Pham Minh Chinh, ο οποίος σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ δήλωσε ότι το Βιετνάμ θεωρεί τις ΗΠΑ έναν από τους σημαντικότερους εταίρους του στην εξωτερική πολιτική, καθώς και ότι εκτιμά τη στήριξη των ΗΠΑ «για ένα ανεξάρτητο, ευήμερο και ισχυρό Βιετνάμ».

Στη συνέχεια ο Μπλίνκεν θα βρεθεί στο Τόκιο για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του G7.

Στη Σαγκάη ο Λούλα

Χτες αναμενόταν να ξεκινήσουν και οι επίσημες επαφές του Προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην Κίνα. Αρχικά ο Λούλα αναμενόταν να βρεθεί στη Σαγκάη, όπου συν τοις άλλοις θα παρευρισκόταν στην επίσημη ανακήρυξη της προκατόχου του, Ντίλμα Ρουσέφ, στη θέση της προέδρου της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο της Κίνας, τον πρωθυπουργό κ.ά.

Στην Κίνα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Με φόντο αντιδράσεις στις δηλώσεις Μακρόν για τη θέση της ΕΕ στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ξεκινά σήμερα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, μετά από πρόσκληση του ομολόγου της, Κιν Γκανγκ, και με φόντο την όξυνση πολύπλευρων παζαριών και αντιθέσεων εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ για τους όρους της αντιπαράθεσης και των μπίζνες με την Κίνα.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του κινεζικού ΥΠΕΞ, η Μπέρμποκ θα συμπροεδρεύσει στον 6ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Κίνας - Γερμανίας για τη διπλωματία και την ασφάλεια.

Προχτές είχε ανακοινωθεί ότι μαζί της θα ταξιδέψει και ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, αλλά χτες έγινε γνωστό ότι η δική του επίσκεψη ακυρώθηκε αφού διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Η Μπέρμποκ φτάνει στο Πεκίνο λίγα 24ωρα μετά τις εκεί επαφές του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει μια σειρά σχόλιά του για τη θέση της ΕΕ, όπως το ότι «επειδή είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στεκόμαστε ενάντια στην Κίνα (...) Επιλέγουμε το μονοπάτι του διαλόγου».

Οι τοποθετήσεις Μακρόν έγιναν δεκτές με ικανοποίηση στο Πεκίνο, με την κινεζική κρατική εφημερίδα «Global Times» να υποστηρίζει ότι αυτές είναι «προφανώς καρπός μιας μακροχρόνιας παρατήρησης και σκέψης (...) Κάποιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα της Ευρώπης στην κοινή γνώμη και να κρύψουν τις πραγματικές φωνές και τα συμφέροντα» των Ευρωπαίων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, άλλοι σχολίασαν ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να πιστεύει κανείς ότι η Γαλλία θα συνταχθεί στο πλευρό της Κίνας σε περίπτωση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, αφού Ευρώπη και ΗΠΑ «έχουν κοινές αξίες και συνδέονται μέσω του ΝΑΤΟ».

Ενδεικτικές είναι και οι αντιδράσεις στον γερμανικό Τύπο. Το «Spiegel», επικρίνοντας τις δηλώσεις Μακρόν, αναφέρει πως «η κινεζική κυβέρνηση δύσκολα θα μπορούσε να θέσει πιο κομψά» τέτοιες εκτιμήσεις, ενώ προσθέτει πως «η διαίρεση της Ευρώπης και των ΗΠΑ αποτελεί στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας εδώ και χρόνια». Σχολιάζοντας ειδικά τις δηλώσεις Μακρόν για την Ταϊβάν, το περιοδικό υπογράμμισε πως «η Ταϊβάν είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη. Εάν η Κίνα εισβάλλει στο νησί, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι και να παρακολουθούμε σαν να πρόκειται για μια μακρινή σύγκρουση κάπου στην Ασία. Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα βρεθούν τότε αντιμέτωπες, σε έναν πόλεμο μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων. Και, από οικονομικής άποψης, μια κινεζική επίθεση θα αποτελούσε καταστροφή, με ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Τις απόψεις του Γάλλου Προέδρου σχολίασε και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας ότι «ο Μακρόν, που είναι φίλος μου, πάει στην Κίνα και "γλείφει" (τον Κινέζο Πρόεδρο)» και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση Μπάιντεν αυτήν τη στάση συμμάχων.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Ανησυχία» ΗΠΑ για την «παραπληροφόρηση» της Ρωσίας

«Θα έλεγα ότι αυτή η περιοχή είναι αρκετά σοβαρά δηλητηριασμένη από τη βασικά ρωσική παραπληροφόρηση», υποστήριξε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την «αντιμετώπιση της παγκόσμιας παραπληροφόρησης», Τζέιμς Ρούμπιν, που βρέθηκε στη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο πολυήμερων επαφών του στα Δυτικά Βαλκάνια (με σταθμούς και σε Μαυροβούνιο και Αλβανία).

«Βασική πηγή της απειλής για αυτό το μέρος του κόσμου», ανέφερε, «είναι η παραπληροφόρηση που παράγει η Ρωσία, που επαναλαμβάνεται συχνά και λειτουργεί μέσω σερβικών πλατφορμών ως κόμβος (για όλη την περιοχή) και μετά προωθείται σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια». Είπε ακόμα ότι η Δύση «μόλις τώρα αρχίζει να ασχολείται με την καταπολέμηση της νέας απειλής».

Ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια σημείωσε επίσης πως ο Ρούμπιν συζήτησε ακόμα στις επαφές του και για την Κίνα και «άλλους κακόβουλους παίκτες που με παραπληροφόρηση υπονομεύουν τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο».

Στο μεταξύ, τις δυσκολίες στην ευρωατλαντική πορεία της περιοχής επιβεβαίωσαν οι νέες «παρατηρήσεις» που αντάλλαξαν οι Πρόεδροι Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, παρά τις προσπάθειες που ξεκίνησαν οι δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες για την οριστική άρση εμποδίων στην ένταξη της πρώτης στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στ. Πεντάροφσκι, είπε ότι «για το ταγκό χρειάζονται δύο», υποστηρίζοντας ότι «τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχα ουσιαστικά ούτε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον (σ.σ. Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν) Ράντεφ».

Την ίδια στιγμή, υπεραμύνθηκε της αναγνώρισης βουλγάρικης μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία (όπως ζήτησε μεταξύ άλλων η Σόφια για να προχωρήσει η άρση του βέτο για την πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ), αναφέροντας ότι «δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η κυριαρχία του κράτους αν γίνει αυτό το βήμα».

Από τη μεριά του, ο Ράντεφ εξέφρασε την ελπίδα ο Πεντάροφσκι «να συνειδητοποιήσει ότι η συμπερίληψη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα βοηθήσει τη χώρα του να εκδημοκρατιστεί και να απαλλαγεί από τις ιδεολογίες της γιουγκοσλαβικής ολοκληρωτικής περιόδου».

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Επενδύσεις υποσχέθηκε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Μπέλφαστ, όπου βρέθηκε με αφορμή την 25η επέτειο από την υπογραφή της «ειρηνευτικής» συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, έβαλε στο τραπέζι την προοπτική σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων ύψους περίπου 6 δισ. δολαρίων στη Βόρεια Ιρλανδία, εφόσον καλυφθεί το κενό εκτελεστικής εξουσίας που υπάρχει πάνω από έναν χρόνο μετά την άρνηση του κόμματος DUP («Ενωτικοί») να συγκυβερνήσουν με το κόμμα «Σιν Φέιν», που ήρθε πρώτο στις τοπικές εκλογές, λόγω αντιρρήσεων που έχουν προβάλει απέναντι και στην τελευταία συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ μετά το Brexit.

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως οι αμερικανικές επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 2 δισ. δολάρια «μόνο μέσα στην τελευταία δεκαετία», μπορεί να τριπλασιαστούν εφόσον «τα πράγματα συνεχίσουν να πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση» στη Βόρεια Ιρλανδία. Τόνισε ότι «ειρήνη και οικονομικές ευκαιρίες» συμβαδίζουν, καλώντας την πολιτική ηγεσία της περιοχής να τη διατηρήσει και να αξιοποιήσει τη συγκυρία, ώστε να γίνει η Βόρεια Ιρλανδία «μείζον κομμάτι της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφερόμενος στο μεγάλο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η τεχνολογία αιχμής, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ψηφιοποίηση κ.ά. Ανέφερε επίσης πως το προσεχές διάστημα μπορεί να μεταβεί στην περιοχή ο ειδικός απεσταλμένος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τζο Κένεντι Γ', ως επικεφαλής Αμερικανών επενδυτών.

Αργότερα χτες βράδυ ο Μπάιντεν αναχώρησε για την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Δουβλίνο, όπου θα παραμείνει έως αύριο Παρασκευή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ