ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2021
Σελ. /28
ΟΓΚΩΔΕΣ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

Με μια ογκώδη συγκέντρωση στα Προπύλαια και μια μαχητική πορεία που πέρασε από το υπουργείο Εργασίας και κατέληξε στο Σύνταγμα, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στην Αθήνα την απαίτησή τους να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας για τον εργάσιμο χρόνο, τη λειτουργία και τη δράση των σωματείων, το δικαίωμα στην απεργία. Είπαν ένα στεντόρειο «όχι» στην «ευελιξία» και στη ζωή - λάστιχο, απαιτώντας να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που σήμερα έρχεται να συμπληρώσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», απαίτησαν, ξεκαθαρίζοντας σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι δεν θα γίνουν «σκλάβοι τον 21ο αιώνα».

Η μαζική συγκέντρωση έστειλε το μήνυμα από την εργατική τάξη ότι η κυβέρνηση θα τα βρει σκούρα απέναντι στο εργατικό κίνημα, που κλιμακώνει τον αγώνα για να μην περάσει ο νέος οδοστρωτήρας.

Σωματεία και εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, από μια σειρά χώρους δουλειάς, πλημμύρισαν τους δρόμους μια μέρα μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, υλοποιώντας την απόφαση που πήραν σε σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα.

Η συνέχεια περιλαμβάνει καθημερινές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων, με προετοιμασία για νέα απεργιακή κινητοποίηση.

«Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές», φώναξαν οι διαδηλωτές καταγγέλλοντας τα νέα μέτρα, που επεκτείνουν την «ευελιξία». Απέναντι δε στο ψηφιδωτό της εργασιακής «ευελιξίας», το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εμπλουτίσει με τα δικά της νομοθετήματα, αντέταξαν τα αιτήματά τους για 7ωρο - 5ήμερο, σταθερή δουλειά, Συλλογικές Συμβάσεις, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Μαζί με τα σωματεία τη φωνή τους ένωσαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, μαζικοί φορείς από συνοικίες. Την απόφαση της νέας γενιάς να μην αποδεχθεί τη «σύγχρονη σκλαβιά» διαδήλωσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία μελών της ΚΕ και του ΠΓ του ΚΚΕ.

Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

Από το βήμα της συγκέντρωσης τα συνδικάτα κατήγγειλαν το κράτος του Ισραήλ, που για ακόμη μια φορά, με την ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ, εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς στην Παλαιστίνη, με δεκάδες θύματα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ισραηλινή βαρβαρότητα.

Απορρίπτεται το έκτρωμα! 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο ζητούν οι εργαζόμενοι!

Την κεντρική ομιλία στα Προπύλαια έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου

«Απορρίπτεται! Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό έκτρωμα!»: Αυτό ήταν το μήνυμα των συνδικάτων που μετέφερε από το βήμα της συγκέντρωσης με την κεντρική ομιλία ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Και ξεκαθάρισε: «Το δικό μας "ευαγγέλιο" είναι η υπεράσπιση του 8ωρου και η διεκδίκηση 7ωρου με 5 μέρες δουλειά τη βδομάδα. Με αυξήσεις στους μισθούς για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες. Με μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στους χώρους δουλειάς».

«Οσα ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση απαντώνται από την εργατική τάξη με μια πρόταση: Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε! Οσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός της εργοδοσίας απαντώνται με έναν μονάχα τρόπο: Ολοι στο δρόμο! Ολοι στον αγώνα για να μη ζήσουμε τον εφιάλτη που μας ετοιμάζουν!», τόνισε και συνέχισε:

«Δεν πρόκειται για άλλο ένα νομοσχέδιο, για άλλη μια προσπάθεια να δυσκολέψουν τον καθημερινό αγώνα μας να επιβιώσουμε. Είναι ένας οδοστρωτήρας πάνω στον θεμέλιο λίθο των δικαιωμάτων μας, στον χρόνο εργασίας». Συνοψίζοντας τις προβλέψεις για εργάσιμη μέρα 13 ωρών, για 150 ώρες υπερωρίας τον χρόνο, για εξαίρεση του διαλείμματος από τον εργάσιμο χρόνο, κάλεσε τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν: «Εχει άραγε όρια η ανθρώπινη εκμετάλλευση; Εχει όριο η δίψα των εργοδοτών για κέρδη;».

«Πρέπει να εξηγήσουμε ένα προς ένα, από σήμερα κιόλας, γιατί αυτά τα νέα μέτρα και γιατί τώρα», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Γιατί στην έξοδο από την πανδημία θα φανεί αυτό που κρυβόταν και είχε ξεκινήσει και πριν από αυτήν: Η νέα, ακόμη πιο βαθιά καπιταλιστική κρίση. (...) Τώρα χρειάζονται να τεντώνουν τη δουλειά μας κατά το πώς αυτό θα αποφέρει το μέγιστο από τα κέρδη που θέλουν. Να γιατί σήμερα, να γιατί τώρα χτυπούν τα δικά μας ιερά και όσια. Το 8ωρο και μαζί το δικαίωμά μας να οργανωνόμαστε. Να γιατί φέρνουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών μας στα συνδικάτα. Να γιατί θέλουν τα σωματεία να παίζουν τον ρόλο του πλασιέ όλων των εργοδοτικών επιλογών. Να γιατί σιχαίνονται όποιον αμφισβητεί το εκμεταλλευτικό αυτό βάρβαρο σύστημα και τους εκφραστές του».

Δεν διαλέγουμε τον τρόπο σφαγής μας

«Η κυβέρνηση έχει μαζί της και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν», τόνισε και σχολίασε ότι η αντιπαράθεση για το αν θα γίνεται το ξεχαρβάλωμα του 8ωρου με ατομική διαπραγμάτευση, όπως λέει η ΝΔ, ή με συλλογική, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, «είναι σαν να διαλέγουμε με ποιο μαχαίρι θέλουμε να μας σφάξουν». Υπενθύμισε ακόμα ότι το σημερινό νομοσχέδιο πατάει στα αντεργατικά θεμέλια που έχουν διαμορφώσει και οι κυβερνήσεις του τότε ΠΑΣΟΚ, σήμερα ΚΙΝΑΛ, που νομοθέτησε όλων των ειδών τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

Αναφερόμενος στα στηρίγματα κυβέρνησης και εργοδοσίας μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, στηλίτευσε τη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που περιμένει την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για να παρουσιάσει τη λεπτομερή απάντηση στις προωθούμενες διατάξεις. «Εμείς, που νιώθουμε στο πετσί μας χρόνια τώρα τι πάει να πει εκμετάλλευση και πώς αυτή συντελείται στους χώρους δουλειάς, τους απαντάμε: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», ξεκαθάρισε.

Υπουργείο του ΣΕΒ και της εργοδοσίας!

Την επωνυμία που του αρμόζει με βάση τα «έργα και τις ημέρες» του, απέδωσαν στο υπουργείο Εργασίας τα συνδικάτα: «Ενωση Εργοδοτών Ελλάδας» είναι ο τίτλος που του απένειμαν, με την «ταμπέλα» στην είσοδο του κτιρίου να δηλώνει τον ρόλο που έχει αναλάβει να επιτελέσει η σημερινή του ηγεσία, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της. «Αυτό το υπουργείο δεν είναι Εργασίας, είναι του ΣΕΒ και της εργοδοσίας», κατήγγειλαν τα μπλοκ της πορείας περνώντας το ένα μετά το άλλο μπροστά από το υπουργείο.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ολοι στο πόδι για να μην περάσει αυτό το αίσχος

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Λαύριο

Μαζική κινητοποίηση σωματείων έγινε στον Πειραιά, με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή. «Χωρίς χάσιμο χρόνου, πρέπει να προετοιμάσουμε τη δική μας αντεπίθεση», κάλεσε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Από το βήμα της κινητοποίησης, απηύθυνε κάλεσμα «σε όλα τα σωματεία και τα συνδικάτα του Πειραιά, στους συνδικαλιστές που αγωνιούν για την οργάνωση του αγώνα από τον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, από όλους τους κλάδους» να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο και σωματεία την Τρίτη 18 Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κοραή.

Συγκέντρωση χτες το πρωί στο Πέραμα

Συγκέντρωση στην είσοδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα οργάνωσαν χτες το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. Τα σωματεία ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και απηύθυναν κάλεσμα για το χτεσινό συλλαλητήριο.

Στο Λαύριο

Στο Λαύριο κινητοποίηση στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Στην ομιλία του ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κάλεσε τους εργαζόμενους, μπροστά στην επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, «να γίνουμε όλοι μέλη των σωματείων μας, να παίρνουμε μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συλλογικές διαδικασίες, να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις, να αποφασίζουμε συλλογικά και οργανωμένα για το δικό μας, κοινό συμφέρον».

ΛΑΥΡΙΟ
ΛΑΥΡΙΟ
Σφυροκόπημα στο αντεργατικό νομοσχέδιο από τις παρεμβάσεις στη συγκέντρωση

Τις επιπτώσεις του αντεργατικού νομοσχεδίου, αν αυτό ψηφιστεί και εφαρμοστεί για την εργατική τάξη, αλλά και τις στοχεύσεις κυβέρνησης και κεφαλαίου ανέλυσαν συνδικαλιστές στη χτεσινή συγκέντρωση. Με τις παρεμβάσεις τους σφυροκόπησαν ένα προς ένα τα επιχειρήματα του υπουργείου και κάλεσαν σε αποφασιστική αντεπίθεση και κλιμάκωση του αγώνα.

Ανυπολόγιστη η φθορά της υγείας από τα ακανόνιστα ωράρια

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Ηλίας Σιώρας, γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μετέφερε το «παρών» των νοσοκομειακών γιατρών στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο. «Γνωρίζουμε πολύ καλά και από πρώτο χέρι την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, τα ακανόνιστα ωράρια, που προκαλούν ανυπολόγιστα, δυσμενή αποτελέσματα στη ζωή και στην υγεία των εργαζομένων», τόνισε. «Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι ακόμα και την επόμενη μέρα της υπερωρίας αν πάρεις "αντισταθμιστικό ρεπό", ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αναπληρώνει την ενέργεια που απώλεσε στην υπερωρία. Οταν λοιπόν με τη διευθέτηση και το νομοσχέδιο - τερατούργημα σου δίνονται "αντισταθμιστικά ρεπό" μετά από πολλούς μήνες, τότε η εξόντωση του εργαζόμενου είναι βέβαιη. Αυτό είναι το νέο μαστίγιο του κεφαλαίου», πρόσθεσε.

«Να μην κατατεθεί, να μην ψηφιστεί, να παλέψουμε μέχρι τέλους. Το χρωστάμε στους νεκρούς των αγώνων, το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται», κατέληξε.

Η κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από την ευθύνη των ελέγχων στους χώρους δουλειάς

«Η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή δεν είναι διοικητικό ζήτημα, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Η κυβέρνηση δεν θέλει να απαλλάξει την Επιθεώρηση Εργασίας από τις πολιτικές πιέσεις όπως ισχυρίζεται. Αυτό που θέλει να κάνει, είναι να απαλλάξει τον εαυτό της από τις πιέσεις που ασκούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους για την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, για μέτρα ασφάλειας και υγείας, για να έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις Επιθεωρήσεις και να διεκδικούν ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους όπως η έγκαιρη καταβολή του μισθού τους», υπογράμμισε ο Γιώργος Δούκας, εργαζόμενος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Η σκλαβιά δεν βελτιώνεται, μόνο ανατρέπεται!

«Η κατάργηση, στην ουσία, της αργίας της Κυριακής ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη ευελιξία, εντατικοποίηση της δουλειάς, μείωση των θέσεων εργασίας, περισσότερα κέρδη στα "σεντούκια" της εργοδοσίας, μείωση του εργατικού εισοδήματος, περισσότερη κούραση και φθορά της υγείας του εργαζόμενου, περισσότερους ανέργους», τόνισε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ).

«Εχουν το θράσος να μιλούν για "ελεύθερο χρόνο", για μητέρες που θα δουλεύουν καθημερινά 10ωρα για "να παίρνουν ρεπό τις Παρασκευές και να βλέπουν τα παιδιά τους..."! Να βλέπουμε τα παιδιά μας τις Παρασκευές και τις Κυριακές να πηγαίνουμε για δουλειά!», σημείωσε αναφερόμενη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης.

«Μόνο ως ανέκδοτο μπορούμε να εκλάβουμε τα περί "προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθερίας" που ψελλίζει η κυβέρνηση για να πείσει να γίνει αποδεκτό το τερατούργημα αυτό». «Η "σκλαβιά" που θέλουν να επιβάλουν στους εργαζόμενους δεν βελτιώνεται. Μόνο ανατρέπεται στους δρόμους του αγώνα», κατέληξε.

Δεν παραδίδουμε το δικαίωμα στην απεργία!

Στην «ταφόπλακα» που θέλει να βάλει στο απεργιακό δικαίωμα η κυβέρνηση με «δούρειο ίππο» την «Ελάχιστη Εγγυημένη Υπηρεσία» σε μέρα απεργίας αναφέρθηκε η Χαρά Μαρούλη, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων. Επιχειρούν να νομοθετήσουν «έναν απεργοσπαστικό μηχανισμό, για να προστατεύσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων και να ματαιώσουν στην πράξη το απεργιακό δικαίωμα ή στην καλύτερη περίπτωση να μειώσουν τις συνέπειες της απεργίας στο επιχειρηματικό κέρδος. Θέλουν, δηλαδή, η απεργία να μη σταματάει την παραγωγή», κατήγγειλε.

«Η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργατών και δεν παραδίδεται! Εμείς οι αγωνιστές δικηγόροι δίνουμε τη δική μας απάντηση! Θα θέσουμε με μεγαλύτερο πείσμα κι αποφασιστικότητα όλες μας τις γνώσεις στις ανάγκες του ταξικού εργατικού κινήματος. Η απεργία και όλα τα εργατικά δικαιώματα ήταν, είναι και θα είναι καρπός της ταξικής πάλης. Οσους νόμους και να φέρουν, δεν θα την καταργήσουν ούτε θα την περιορίσουν!», τόνισε.

Ανοίγει ο δρόμος για νέες απολύσεις

«Η αύξηση των νόμιμων υπερωριών (απλήρωτων και φτηνότερων) θα κάνει πιο συμφέρουσα την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων. Θα ανοίξει τον δρόμο και για νέες απολύσεις, αλλά και θα λειτουργήσει ως "αντικίνητρο" για νέες προσλήψεις», ανέφερε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. «Ο θεσμός των υπερωριών που έτσι κι αλλιώς αυξάνει την εκμετάλλευση, τώρα γίνεται ακόμα πιο βάρβαρος», κατήγγειλε. Οσον αφορά τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, επισήμανε ότι σε κλάδους όπως αυτός του Τύπου - Χαρτιού όπου υπάρχουν διακυμάνσεις στο φόρτο εργασίας, οι εργοδότες θα μπορούν «να απασχολούν μέχρι και 10 ώρες τη μέρα τους εργαζόμενους χωρίς πρόσθετη αμοιβή» και να επιβάλλουν μειωμένο ωράριο ή να χορηγούν άδεια όποτε συμφέρει την επιχείρηση.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Σήμερα Παρασκευή προγραμματίζονται οι εξής κινητοποιήσεις από σωματεία ενάντια στο νομοσχέδιο:

-- Στην Καλαμάτα συλλαλητήριο στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

-- Στη Χαλκίδα πικετοφορία στις 7 μ.μ. μπροστά από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

-- Στο Αγρινίο στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης σωματεία καλούν σε σύσκεψη τη Δευτέρα 17 Μάη στις 7 μ.μ., στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης». Σήμερα, στις 6.30 μ.μ. προχωρούν σε κινητοποιήσεις για την πλατιά ενημέρωση του λαού της πόλης στην πλατεία Ελευθερίας, στα Καμίνια (πιάτσα ταξί) και στην Αλικαρνασσό (πλατεία Αγίου Νικολάου).

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!

Αύριο Σάββατο η εκδήλωση στην Καισαριανή, με αφορμή το αντεργατικό νομοσχέδιο

Οι Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ, με αφορμή το νομοσχέδιο - έκτρωμα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση, διοργανώνουν μεγάλη πολιτική εκδήλωση - συζήτηση, το Σάββατο 15 Μάη, στις 19.00, στο πάρκο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, με κεντρικό θέμα «Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε, με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση!». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα διατίθενται με ειδική προσφορά οι εκδόσεις «Μισθός, Τιμή και Κέρδος» και «Μισθωτή Εργασία και Κεφάλαιο», με τιμή 4 ευρώ.

Τη συζήτηση θα ακολουθήσει μουσική διαμαρτυρία με τους: Ghetto Rock, ΖΩΓΡΑΦΟ, DASON, BRAK, Urban Pulse, Κοινοί Θνητοί.

Και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ ... «διαβουλεύεται»

Ρίχνει η κυβέρνηση το σύνθημα ότι το νομοσχέδιο - κόλαφος για την εργατική τάξη δίνει ...«δύναμη στον εργαζόμενο» και, ποιος τρέχει λαχανιασμένος να ρίξει «νερό στο μύλο» της προπαγάνδας ότι έχει και τα «θετικά» του αυτό το έκτρωμα; Μα η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ φυσικά. Μπορεί ο πρόεδρός της ακόμα και χτες το μεσημέρι να δήλωνε πως ακόμα δεν είχε διαβάσει το νομοσχέδιο (!), όμως η ίδια η κυβέρνηση επικαλείται τις «εποικοδομητικές προτάσεις» των εργατοπατέρων ως άλλοθι για το αίσχος που παρουσίασε. Πιο συγκεκριμένα, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δηλώνει έτοιμη για «διαβούλευση», ενώ παρέχει κάλυψη στην κυβέρνηση και για τις αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία και τη δομή των συνδικάτων, όπως και για τον «φερετζέ» της ψηφιακής κάρτας που θα καταμετράει το ξεζούμισμα του εργαζόμενου με τη 10ωρη δουλειά. Ειδικά για το τελευταίο, που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «τομή», ο υπουργός Εργασίας το χρεώνει σχεδόν εξολοκλήρου στη ΓΣΕΕ. Κατά τ' άλλα οι εργατοπατέρες κάνουν κάτι «νιαουρίσματα» για τους όρους της διευθέτησης, αποδεχόμενοι βέβαια όλο το αντιδραστικό της περιεχόμενο. Ζητούν ουσιαστικά να είναι εκείνοι που θα «συμφωνούν» για λογαριασμό των εργαζομένων στη 10ωρη δουλειά μέσα από «συλλογικές διαπραγματεύσεις» με τα alter ego τους, δηλαδή τους ίδιους τους εργοδότες, όπως άλλωστε ήδη κάνουν σε μια σειρά από κλάδους. Κάπως έτσι και αφού πρώτα χαρακτήριζαν «γελοία» τα συνδικάτα που είναι στον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αφού επιχείρησαν από κοινού με την κυβέρνηση να υπονομεύσουν την Πρωτομαγιάτικη απεργία, κηρύσσοντας «αργία» στις 4/5, τώρα σπεύδουν να στηρίξουν όλη την επιχειρηματολογία - δηλητήριο ότι το νομοσχέδιο μπορεί να «διορθωθεί» αν υιοθετηθούν διατάξεις που οι ίδιοι προτείνουν, όπως για την τηλεργασία, την «ψηφιακή κάρτα» κ.ά... Διατάξεις που βέβαια ήδη φιγουράρουν στα άρθρα του νομοσχεδίου. Για την εργατική τάξη είναι καθαρό: Το νομοσχέδιο είναι εκτρωματικό από το πρώτο μέχρι το τελευταίο του άρθρο, κάθε του παράγραφος είναι ένα ακόμα χτύπημα στην εργατική τάξη, στα δικαιώματά της και τη συλλογική της δράση και ένα ακόμα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας. Με αυτό το κριτήριο κινητοποιούνται συνδικάτα σε όλη τη χώρα, απαιτώντας να μην κατατεθεί το τερατούργημα, την ίδια ώρα που οι εργατοπατέρες καλούν την εργατική τάξη να το «καταπιεί αμάσητο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ