Παρασκευή 14 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
Σφυροκόπημα στο αντεργατικό νομοσχέδιο από τις παρεμβάσεις στη συγκέντρωση

Τις επιπτώσεις του αντεργατικού νομοσχεδίου, αν αυτό ψηφιστεί και εφαρμοστεί για την εργατική τάξη, αλλά και τις στοχεύσεις κυβέρνησης και κεφαλαίου ανέλυσαν συνδικαλιστές στη χτεσινή συγκέντρωση. Με τις παρεμβάσεις τους σφυροκόπησαν ένα προς ένα τα επιχειρήματα του υπουργείου και κάλεσαν σε αποφασιστική αντεπίθεση και κλιμάκωση του αγώνα.

Ανυπολόγιστη η φθορά της υγείας από τα ακανόνιστα ωράρια

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Ηλίας Σιώρας, γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μετέφερε το «παρών» των νοσοκομειακών γιατρών στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο. «Γνωρίζουμε πολύ καλά και από πρώτο χέρι την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, τα ακανόνιστα ωράρια, που προκαλούν ανυπολόγιστα, δυσμενή αποτελέσματα στη ζωή και στην υγεία των εργαζομένων», τόνισε. «Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι ακόμα και την επόμενη μέρα της υπερωρίας αν πάρεις "αντισταθμιστικό ρεπό", ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αναπληρώνει την ενέργεια που απώλεσε στην υπερωρία. Οταν λοιπόν με τη διευθέτηση και το νομοσχέδιο - τερατούργημα σου δίνονται "αντισταθμιστικά ρεπό" μετά από πολλούς μήνες, τότε η εξόντωση του εργαζόμενου είναι βέβαιη. Αυτό είναι το νέο μαστίγιο του κεφαλαίου», πρόσθεσε.

«Να μην κατατεθεί, να μην ψηφιστεί, να παλέψουμε μέχρι τέλους. Το χρωστάμε στους νεκρούς των αγώνων, το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται», κατέληξε.

Η κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από την ευθύνη των ελέγχων στους χώρους δουλειάς

«Η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή δεν είναι διοικητικό ζήτημα, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Η κυβέρνηση δεν θέλει να απαλλάξει την Επιθεώρηση Εργασίας από τις πολιτικές πιέσεις όπως ισχυρίζεται. Αυτό που θέλει να κάνει, είναι να απαλλάξει τον εαυτό της από τις πιέσεις που ασκούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους για την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, για μέτρα ασφάλειας και υγείας, για να έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις Επιθεωρήσεις και να διεκδικούν ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους όπως η έγκαιρη καταβολή του μισθού τους», υπογράμμισε ο Γιώργος Δούκας, εργαζόμενος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Η σκλαβιά δεν βελτιώνεται, μόνο ανατρέπεται!

«Η κατάργηση, στην ουσία, της αργίας της Κυριακής ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη ευελιξία, εντατικοποίηση της δουλειάς, μείωση των θέσεων εργασίας, περισσότερα κέρδη στα "σεντούκια" της εργοδοσίας, μείωση του εργατικού εισοδήματος, περισσότερη κούραση και φθορά της υγείας του εργαζόμενου, περισσότερους ανέργους», τόνισε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ).

«Εχουν το θράσος να μιλούν για "ελεύθερο χρόνο", για μητέρες που θα δουλεύουν καθημερινά 10ωρα για "να παίρνουν ρεπό τις Παρασκευές και να βλέπουν τα παιδιά τους..."! Να βλέπουμε τα παιδιά μας τις Παρασκευές και τις Κυριακές να πηγαίνουμε για δουλειά!», σημείωσε αναφερόμενη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης.

«Μόνο ως ανέκδοτο μπορούμε να εκλάβουμε τα περί "προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθερίας" που ψελλίζει η κυβέρνηση για να πείσει να γίνει αποδεκτό το τερατούργημα αυτό». «Η "σκλαβιά" που θέλουν να επιβάλουν στους εργαζόμενους δεν βελτιώνεται. Μόνο ανατρέπεται στους δρόμους του αγώνα», κατέληξε.

Δεν παραδίδουμε το δικαίωμα στην απεργία!

Στην «ταφόπλακα» που θέλει να βάλει στο απεργιακό δικαίωμα η κυβέρνηση με «δούρειο ίππο» την «Ελάχιστη Εγγυημένη Υπηρεσία» σε μέρα απεργίας αναφέρθηκε η Χαρά Μαρούλη, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων. Επιχειρούν να νομοθετήσουν «έναν απεργοσπαστικό μηχανισμό, για να προστατεύσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων και να ματαιώσουν στην πράξη το απεργιακό δικαίωμα ή στην καλύτερη περίπτωση να μειώσουν τις συνέπειες της απεργίας στο επιχειρηματικό κέρδος. Θέλουν, δηλαδή, η απεργία να μη σταματάει την παραγωγή», κατήγγειλε.

«Η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργατών και δεν παραδίδεται! Εμείς οι αγωνιστές δικηγόροι δίνουμε τη δική μας απάντηση! Θα θέσουμε με μεγαλύτερο πείσμα κι αποφασιστικότητα όλες μας τις γνώσεις στις ανάγκες του ταξικού εργατικού κινήματος. Η απεργία και όλα τα εργατικά δικαιώματα ήταν, είναι και θα είναι καρπός της ταξικής πάλης. Οσους νόμους και να φέρουν, δεν θα την καταργήσουν ούτε θα την περιορίσουν!», τόνισε.

Ανοίγει ο δρόμος για νέες απολύσεις

«Η αύξηση των νόμιμων υπερωριών (απλήρωτων και φτηνότερων) θα κάνει πιο συμφέρουσα την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων. Θα ανοίξει τον δρόμο και για νέες απολύσεις, αλλά και θα λειτουργήσει ως "αντικίνητρο" για νέες προσλήψεις», ανέφερε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. «Ο θεσμός των υπερωριών που έτσι κι αλλιώς αυξάνει την εκμετάλλευση, τώρα γίνεται ακόμα πιο βάρβαρος», κατήγγειλε. Οσον αφορά τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, επισήμανε ότι σε κλάδους όπως αυτός του Τύπου - Χαρτιού όπου υπάρχουν διακυμάνσεις στο φόρτο εργασίας, οι εργοδότες θα μπορούν «να απασχολούν μέχρι και 10 ώρες τη μέρα τους εργαζόμενους χωρίς πρόσθετη αμοιβή» και να επιβάλλουν μειωμένο ωράριο ή να χορηγούν άδεια όποτε συμφέρει την επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ