ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΜΠΑΛΗΣ» - ΤΡΙΚΑΛΑ
Κουπόνια αντί για μισθό!

Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι για τα δεδουλευμένα

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι περίπου 200 εργαζόμενοι των έξι καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μπαλής», στα Τρίκαλα, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται και απαιτώντας τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και όλων των θέσεων εργασίας, καθώς ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μείνουν άνεργοι. Την επίσχεση εργασίας συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι του καταστήματος «Μπαλής» στη Λάρισα.

Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους έχουν περιέλθει πλέον σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς εδώ και τέσσερις μήνες δεν πληρώνονται, ενώ το προηγούμενο διάστημα, για αρκετό καιρό, η εργοδοσία τους έκοβε το 1/3 του μισθού τους και τους έδινε, αντί αυτού, κουπόνια αγοράς από τα καταστήματα της αλυσίδας!

Καταγγέλλουν ότι βρίσκονται στο στόχαστρο ενός άσχημου παιχνιδιού συμφερόντων που παίζουν στις πλάτες τους ο νυν ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ με τον επίδοξο αγοραστή της αλυσίδας, επιχειρηματία Αρβανιτίδη. Επίσης, εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τη στάση της συναινετικής πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «συμπαρίσταται μόνο στα λόγια», ενώ στην πράξη απουσιάζει από τον αγώνα τους. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι προχώρησαν στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, διαμηνύοντας ότι οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Πολιόρκησαν τη νομαρχία Ημαθίας

Ανεργοι και εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες στη Βέροια, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Βέροια
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Βέροια
Στο δρόμο του αγώνα βγήκαν και πάλι χτες οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας, διεκδικώντας δουλιά με πλήρη δικαιώματα και μέτρα ουσιαστικής προστασίας για όλους τους άνεργους, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Στα πλαίσια της κινητοποίησής τους, έκαναν μαχητική πορεία στη Βέροια και συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Ημαθίας.

Στις 9 το πρωί εργαζόμενοι από το εργοστάσιο του «Βαρβαρέσου» και το εργοστάσιο «Γ» των «Κλωστηρίων Νάουσας», στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας που είχε εξαγγελθεί, μαζί με τους απολυμένους συναδέλφους τους από την «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» και τα εργοστάσια «Β» και «Ολυμπιακή» του Λαναρά, αντάμωσαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Από εκεί με λεωφορεία έφτασαν στη Βέροια όπου πραγματοποίησαν μαχητική διαδήλωση.

Στη συνάντηση που είχαν με το νομάρχη Ημαθίας, κατήγγειλαν πως στην απόφαση εφαρμογής της «ειδικής εισοδηματικής ενίσχυσης» μπαίνουν νέοι περιορισμοί με αποτέλεσμα να περιορίζεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δικαιούχων. Με την τροπολογία που είχε ψηφιστεί δινόταν η δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς της εισοδηματικής ενίσχυσης μόνο σε όσους απολυμένους είχαν 7.500 ένσημα και συμπλήρωναν το όριο των 50 χρόνων μέχρι το τέλος του 2007. Αποκλείονταν όλοι οι υπόλοιποι απολυμένοι. Τώρα μπαίνουν και νέοι περιορισμοί, αφού αποκλείονται όσοι στο διάστημα της ανεργίας τους κατάφεραν να εξασφαλίσουν μερικά μεροκάματα σε εποχιακές δουλιές. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι απολυμένοι της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» που εντάχθηκαν στα περιβόητα προγράμματα μερικής απασχόλησης και τώρα διεκδικούν δικαστικά τα δεδουλευμένα τους.

«Η κυβέρνηση εδώ και τώρα πρέπει να λύσει το πρόβλημα των απολυμένων της Νάουσας. Ολων των απολυμένων, χωρίς αποκλεισμούς. Εάν νομίζουν ότι με τέτοιες τακτικές θα μας απογοητεύσουν, θα μας κουράσουν, θα μας παραπλανήσουν, θα μας κοροϊδέψουν, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Συνεχίζουμε τον αγώνα για πλήρη και ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χρήστος Τρεμπελής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική συγκέντρωση

Οι εργαζόμενοι στην πύλη του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης

Motion Team

Οι εργαζόμενοι στην πύλη του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης
Ολική επαναλειτουργία του εργοστασίου διεκδικούν οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Το διακήρυξαν ξεκάθαρα άλλη μια φορά χθες, μέσα από τη μαχητική πορεία που πραγματοποίησαν από το Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Εκεί απαίτησαν και είδαν τον υπουργό Γ. Καλαντζή και ενημερώθηκαν ότι αναμένονται ανακοινώσεις από την εταιρεία σήμερα Παρασκευή. Σε περίπτωση που η διοίκηση της ΒΦΛ δεν ανακοινώσει τα σχέδιά της σήμερα, θα τα γνωστοποιήσει την επόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δέχτηκε να δοθούν προς τις Τράπεζες οι κρατικές εγγυήσεις που ζητούσαν, για να μπούνε τα δάνεια της ΒΦΛ σε ειδικό καθεστώς με επιδοτούμενο επιτόκιο, ώστε να γίνει με ευνοϊκούς όρους η αποπληρωμή τους.

Σε κάθε περίπτωση, η λύση που προκρίνεται από κυβέρνηση και ΒΦΛ δε διασφαλίζει το σύνολο των θέσεων εργασίας για τους περίπου 600 εργαζόμενους (μόνιμους και έκτακτους) στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης.

«ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»

Στην κινητοποίηση, στο πλευρό των εργαζομένων, συμμετείχε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση της δημοτικής παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» στα δίκαια αιτήματά τους. Και κάλεσε τους εργαζόμενους στις δημοτικές εκλογές να ψηφίσουν με κριτήριο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να καταδικάσουν τους εκπροσώπους της πολιτικής που εφαρμόστηκε από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και οδήγησαν στη συρρίκνωση της Λιπασματοβιομηχανίας, καθώς και τους εκπροσώπους τους στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντεργατικές ανατροπές με «λοκ άουτ»

Αγωνιστικά οι λιμενεργάτες στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης αντιπαλεύουν την προσπάθεια της Διοίκησης του ΟΛΘ να υπονομεύσει τα εργασιακά τους κεκτημένα. Τις προηγούμενες μέρες οι εργάτες πραγματοποιούσαν αποχή από τις εργασίες στα κλαρκ, ενώ χτες η διοίκηση του ΟΛΘ προχώρησε σε ιδιότυπο λοκ άουτ, αρνούμενη να τους δώσει εργασία. Στο πλευρό των λιμενεργατών βρίσκονται τα στελέχη του ΠΑΜΕ και καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της διοίκησης, που όπως φαίνεται στόχο έχουν να ανοίξουν το δρόμο στην είσοδο των εργολάβων για να περάσει πιο εύκολα η ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων του κλάδου.

Σύμφωνα με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι πριν μερικές μέρες, κάθε πρωί οι λιμενεργάτες συγκεντρώνονταν στο χώρο του Λιμανιού και με ευθύνη του σωματείου χωρίζονταν σε ομάδες εργασίας και αναλάμβαναν την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου. Το Σωματείο φρόντιζε ώστε όλοι να καταφέρνουν να εξασφαλίζουν μεροκάματο. Τώρα η Διοίκηση του ΟΛΘ πιέζει να πάρει η ίδια την ευθύνη της διανομής της δουλιάς, προσπαθώντας να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα της επιτρέψουν μείωση του κόστους στο παρεχόμενο έργο με την είσοδο εργολάβων.

ΔΕΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Εργάτης τσάκισε τα πόδια του

Αλλος ένας εργάτης σακατεύτηκε στο κάτεργο της ΔΕΗ ΑΕ στη Δυτική Μακεδονία. Ο 48χρονος Κώστας Ευσταθιάδης έπεσε από τον εκσκαφέα από ύψος 5 μέτρων και έσπασε και τα δύο του πόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύεται στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας με θρυμματισμένα πέλματα και φτέρνες. Το νέο εργατικό ατύχημα που έρχεται να προστεθεί στο μακρύ μαύρο κατάλογο των εργοδοτικών εγκλημάτων, έγινε χτες στις 11 το πρωί στο ορυχείο Κύριου Πεδίου στην Πτολεμαΐδα. Ο 48χρονος εκτελούσε ηλεκτρολογικές εργασίες στον εκσκαφέα, όταν πάτησε σε μια σχάρα η οποία δεν ήταν βιδωμένη, και έπεσε από ύψος 5 μέτρων στο έδαφος. Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν πως αιτία και αυτού του ατυχήματος είναι η μείωση του προσωπικού που οδηγεί σε εντατικοποίηση της δουλιάς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πληθαίνουν τέτοια λάθη (π.χ. σχάρα που δε στερεώθηκε με βίδες), που γίνονται πάνω στη βιασύνη των εργαζομένων να ανταποκριθούν στο μεγάλο όγκο της δουλιάς που καλούνται να εκτελέσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ