ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαφτίζουν φιλολαϊκές τις φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής, με συγκεκριμένα παραδείγματα, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ότι δήθεν φορολογείται μόνο το μεγάλο κεφάλαιο. Την Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο

Ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου και ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ την Τρίτη εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην τοποθέτησή του στην επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής αντέκρουσε τους προχτεσινούς ισχυρισμούς του υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φορολογεί μόνο το μεγάλο κεφάλαιο αναφέροντας μάλιστα και παραδείγματα από το ίδιο το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο Αχιλ. Κανταρτζής κατήγγειλε ότι με την τροπολογία για τις επισφαλείς απαιτήσεις των τραπεζών, διαιωνίζεται και διευρύνεται η "νόμιμη" φοροαπαλλαγή του τραπεζικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί, ότι με την τροπολογία για τις επισφαλείς απαιτήσεις - που όπως όλες οι "πονηρές" τροπολογίες κατατέθηκε προχτές αργά το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας - μειώνεται η φορολογία των τραπεζικών κερδών. Με τη δυνατότητα μεγαλύτερων εκπτώσεων στο φορολογητέο εισόδημα των τραπεζών, η κυβέρνηση μειώνει σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα τη φορολογία των τραπεζικών κερδών με τις αυξημένες διαγραφές επισφαλειών και ταυτόχρονα πριμοδοτεί, στην ουσία, τις τράπεζες να διαγράφουν "προβληματικά" δάνεια που είχαν χορηγήσει σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε ότι με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να διανέμουν τα αφορολόγητα αποθεματικά τους με χαμηλούς συντελεστές 12,5% και 17%.Ας σημειωθεί, ότι με την ισχύουσα νομοθεσία τα ποσά των αφορολόγητων αποθεματικών, που διένεμαν οι επιχειρήσεις, φορολογούνταν με συντελεστή 35% ή 40%, ανάλογα με το εάν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Μόνο από τις παραπάνω δύο ρυθμίσεις, που κάνουν ακόμη πιο συμβολική τη φορολογία των κερδών των τραπεζών και των άλλων μεγάλων επιχειρήσεων, το δημόσιο θα έχει απώλεια φόρων πολλών δισ. δραχμών.

Αλλο παράδειγμα ευνοϊκής ρύθμισης στο μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό που αφορά τις μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα στις ΑΕ και τις ΕΠΕ η διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος δε φορολογείται στο σύνολό της αλλά μόνο στο 40%. Το επιπλέον 60% γίνεται αποθεματικό χωρίς φορολογική επιβάρυνση. Επίσης οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες (ΑΕ και ΕΠΕ) έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κοινοπραξία και έτσι να μην φορολογείται καθόλου το επιπλέον, πέραν του τεκμαρτού, εισόδημα.

Αντιδράσεις φορέων
  • Επιδερμική κριτική για το φορολογικό νομοσχέδιο έκανε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή η κυβέρνηση... αιφνιδίασε και δεν κατέθεσε το νομοσχέδιο στην ΟΚΕ! Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπενθύμισε την υποστήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση σε ρυθμίσεις που κινούνταν στην κατεύθυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης (προφανώς εννοούσε την αντιδραστική θέση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ υπέρ των "αντικειμενικών" κριτηρίων), ενώ χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο "φοροεισπρακτικό". Ζήτησε αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθούς και συντάξεις στο ύψος των ετήσιων αποδοχών, σύμφωνα με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ, αύξηση του ποσοστού τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και την απόσυρση της τροπολογίας, με την οποία ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
  • Την αντίθεσή της στο φορομπηχτικό δημοτικό τέλος του 2% για μια σειρά επαγγελματίες, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου. Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, "είναι απορίας άξιον" ο χρόνος που επιλέχτηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επιβολή αυτού του πρόσθετου φόρου, με δεδομένη την επικείμενη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, που για μια ακόμη φορά φορτώνει τις εμπορικές επιχειρήσεις με νέα φορολογικά βάρη. "Η υπομονή των εμπόρων έχει φτάσει στα όριά της", τονίζει η Ομοσπονδία και προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι "δεν είναι μακριά ο χρόνος αντίδρασής τους".
Πάνω από 500.000 φοροπαραβάσεις το 1997

Απολογιστικά στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

Περισσότερες από πεντακόσιες χιλιάδες φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις διαπιστώθηκαν κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στο διάστημα από 10.4.1997 (οπότε ξεκίνησε η λειτουργία του) μέχρι 31.12.1997. Αυτό προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία για το 1997 που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο παραπάνω διάστημα πραγματοποιήθηκαν 97.043 έλεγχοι σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και διαπιστώθηκαν συνολικά 501.477 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η τακτική της δημοσιοποίησης ανά τακτά διαστήματα των αποτελεσμάτων των ελέγχων του ΣΔΟΕ, σκοπεύει μάλλον στη δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη, αφού το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της απώλειας, εξαιτίας αυτού, εσόδων από το δημόσιο, εξακολουθεί να υφίσταται με την ίδια ένταση. Από την άλλη, είναι γνωστό ότι εκείνοι που μπαίνουν κυρίως στο στόχαστρο των συνεργείων ελέγχου και πληρώνουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται είναι κυρίως οι επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τρανταχτές περιπτώσεις φοροδιαφυγής που είτε φυλάσσονται κρυμμένες στα "συρτάρια" των αρμοδίων παραγόντων, είτε αξιοποιούν τα διάφορα "παράθυρα" της ισχύουσας νομοθεσίας και εμφανίζονται σύμφωνες με το "γράμμα του νόμου".

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την ίδρυση του ΣΔΟΕ μέχρι 31-12-97:

  • Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 61.107 έλεγχοι στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων, από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι 25.375 επιχειρήσεις (δηλαδή το 41,53%) είχαν διαπράξει 494.230 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Οι παραβάσεις αυτές σε ποσοστό 62,26% αφορούσαν μη έκδοση τιμολογίων αγοράς ή πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, μη έκδοση εισιτηρίων εισόδου, έκδοση ανακριβών στοιχείων (πλαστά-- εικονικά), μη τήρηση βιβλίων και στοιχείων κλπ.
  • Εγιναν συνολικά 35.936 έλεγχοι κατά τη διακίνηση των αγαθών, αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες, φορτηγών διεθνών μεταφορών σε οδικούς κόμβους, λιμάνια και στις εισόδους και εξόδους των αστικών κέντρων. Κατά τους ελέγχους αυτούς σε 2.221 περιπτώσεις που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 6,18% διαπιστώθηκαν 7.247 παραβάσεις διακίνησης αγαθών χωρίς ή με ανακριβή φορολογικά στοιχεία, παράνομη κυκλοφορία αυτοκινήτων, λαθρεμπόριο οινοπνεύματος, τσιγάρων και καυσίμων.

Σχετικά με το εκτιμώμενο ύψος των εσόδων από τους παραπάνω ελέγχους και τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, στην ανακοίνωση του ΣΔΟΕ αναφέρεται ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Γίνεται, ωστόσο, εκτίμηση για ποσό της τάξης των 39,2 δισ. δρχ. τα οποία, όπως επισημαίνεται είναι μόνο από τα πρόστιμα των παραβάσεων όπως προκύπτουν μετά την εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος επιβολής των προστίμων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους τομείς της οικονομίας όπως αναφέρονται στο δελτίο Τύπου. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, που υποτίθεται πως διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια και δε... φοροδιαφεύγουν, διαπιστώθηκε ότι το 60% των 2.088 μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν υπέπεσαν σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Συγκεκριμένα υπέπεσαν σε παραβάσεις 1.246 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 51.309 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Επίσης, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 49 τεχνικές εταιρίες δημοσίων και ιδιωτικών έργων, διαπιστώθηκαν ουσιαστικές και τυπικές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων σε 20 επιχειρήσεις από αυτές, δηλαδή σε ποσοστό 41%.

Για τα αποτελέσματα των ελέγχων του προηγούμενου έτους, αλλά και για το πρόγραμμα δράσης του ΣΔΟΕ στο τρέχον έτος, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και του γγ του ΣΔΟΕ Γ. Κανελλόπουλου.

Σε τροχιά αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ)

Την κατάρτιση και υλοποίηση ενός προγράμματος επαφής με τα πρωτοβάθμια σωματεία αποφάσισε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) στην προχτεσινή του συνεδρίαση με στόχο την πραγματοποίηση κλαδικών συσκέψεων μέσα στο Γενάρη και το Φλεβάρη. Σκοπός αυτών των συσκέψεων είναι η πλατιά και αμφίδρομη ενημέρωση για τα προβλήματα των ΕΒΕ και τις αιτίες που τα γεννούν, καθώς και τα ειδικότερα προβλήματα των κλάδων και τους τρόπους αντιμετώπισής τους με αποκορύφωμα αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις, κλείσιμο καταστημάτων και άλλες μορφές.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας καταγγέλθηκε ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση φορτώνει στις πλάτες των ΕΒΕ και στις άδεις τσέπες των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων την προσδοκώμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 τρισ. δρχ., ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. "Η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στο χώρο των ΕΒΕ", τονίστηκε, "με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το νέκρωμα της αγοράς, με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα πολυκαταστήματα, με την αβάσταχτη φορολόγηση, που έχουν αποτέλεσμα τα υπέρογκα φέσια στην αγορά και το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων, όχι μόνο δεν επιτρέπει και άλλα βάρη στις πλάτες τους, αντίθετα, εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα υπέρ της μικρής επιχείρησης, σίγουρα θα αφανιστεί το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων αυτών, με όλες τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στις οικογένειές τους, στην απασχόληση, και στην εθνική οικονομία".

Αποφασίστηκε, ότι οι ΕΒΕ δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, όταν ολόκληρη η χώρα οδηγείται στην καταστροφή από τις κυβερνήσεις που υποταγμένα υπακούουν στις εντολές του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.Καταγγέλθηκε, επίσης, ότι ο περίφημος "κοινωνικός διάλογος" όχι μόνο δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα των ΕΒΕ, αντίθετα αποθράσυνε την κυβέρνηση για να εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική αφανισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Γι' αυτό, καλεί το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ να αποχωρήσει άμεσα από το "διάλογο" και να προγραμματίσει άμεσα δυναμικούς αγώνες για το 1998. Επίσης, το προεδρείο, που συνέρχεται στις 17 Γενάρη, να αποφασίσει και να εισηγηθεί στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ ένα τέτοιο πρόγραμμα για ουσιαστικούς αγώνες που να στηρίζονται σε μια καλά ενημερωμένη και συνειδητοποιημένη βάση και όχι να παίρνονται αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ