ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και αποχωρήσεις

Από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

Associated Press

Από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με σταθερό ρυθμό συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις κυρίως στο κεντρικό και στο βόρειο Ιράκ ενώ άρχισε η αποχώρηση άλλων δύο «πρόθυμων συμμάχων» από τις κατοχικές δυνάμεις. Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένεται να συγκληθεί για πρώτη φορά το Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 30ής Γενάρη, αν και, τελικά, απέβησαν άκαρπες οι συνομιλίες μεταξύ σιιτών και Κούρδων για την επίτευξη κάποιας κυβερνητικής συμφωνίας.

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι 6 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου χτες σε προάστιο της Βαγδάτης που δε διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. Σε άλλη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί πολίτες και τραυματίστηκαν 7 ενώ σε μια τρίτη ανάλογη επίθεση αυτοκτονίας, στη βόρεια Βαγδάτη, σκοτώθηκε 1 παιδί και τραυματίστηκαν 4 πολίτες. Στην τελευταία επίθεση, προφανώς, στόχος ήταν ορισμένοι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.

Αλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χτες σε «επιχείρηση» στην επαρχία αλ Ανμπάρ. Αντίθετα, σώο είναι το πλήρωμα αμερικανικού ελικοπτέρου που υπέστη ζημιές από πυρά ανταρτών στην περιοχή του Κάιμ. Τέλος, 1 Ιταλός στρατιώτης σκοτώθηκε «από λάθος» κατά τη διάρκεια άσκησης σκοποβολής.

Αλλεπάλληλες ήταν και οι αντικατοχικές επιθέσεις και τη Δευτέρα. Στη Γιουσουφίγια, νοτίως της Βαγδάτης, καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο έπληξε αστυνομικό τμήμα και σημείο στρατιωτικού ελέγχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 αστυνομικοί και 2 πολίτες. Στην πόλη Ρασίντ, επίσης από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε αμερικανική φάλαγγα, σκοτώθηκαν 2 πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 2. Στην πόλη Κάιμ ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ κατοχικών στρατευμάτων και ανταρτών. Αμερικανοί απάντησαν, σε επίθεση ανταρτών, με πυρά κατά κατοικημένης περιοχής σκοτώνοντας 3 πολίτες και τραυματίζοντας 10.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Μοσούλη όπου, όπως επισήμως ανακοινώθηκε, σκοτώθηκαν 6 αντάρτες και τραυματίστηκαν 4. Επίσης, δολοφονήθηκε, μετά από μία βδομάδα ομηρίας, ένας εικονολήπτης του καναλιού του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν. Τέλος, ανατινάχτηκε πετρελαιαγωγός που συνδέει τα κοιτάσματα του Κιρκούκ με το διυλιστήριο του Μπαϊτζί.

Αποχωρήσεις και «απουσίες»

Την ίδια ώρα, αποτύγχαναν οι πρώτες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των σιιτών και των Κούρδων και ένας νέος γύρος συνομιλιών άρχιζε μεταξύ των δύο πλευρών ενόψει της σημερινής πρώτης σύγκλισης του 275μελούς Κοινοβουλίου. Η κατάσταση μοιάζει να γίνεται όλο και πιο δυσάρεστη για τις κατοχικές δυνάμεις καθώς, τη Δευτέρα, άρχισε και η αποχώρηση των Ολλανδών και των Ουκρανών στρατιωτών που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, έντονα επικριτική ήταν έκθεση του Κογκρέσου προς τις αμερικανικές δυνάμεις κατηγορώντας τες ότι «αποκρύπτουν πληροφορίες» για την ακριβή πορεία της διαδικασίας εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων. Σύμφωνα με την έκθεση του Κογκρέσου, που βασίζεται σε μαρτυρίες αξιωματικών, οι ιρακινές δυνάμεις χαρακτηρίζονται από «παντελή έλλειψη πειθαρχίας» καθώς δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες «δεν παρουσιάζονται στις θέσεις τους» ενώ ο αριθμός όσων έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα είναι, κατά πολύ, μικρότερος από τον αρχικό στόχο των 270.000.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενδοπαλαιστινιακός διάλογος στο Κάιρο

Δημόσια επιστολή άρνησης στράτευσης σε «ένα στρατό κατοχής» από 250 τελειόφοιτους λυκείου στο Ισραήλ

ΚΑΪΡΟ-ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αρχισαν, αργά χτες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και εκπροσώπων από 13 μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις με αντικείμενο την προοπτική κήρυξης εκεχειρίας απέναντι στο Ισραήλ. Στις συνομιλίες, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν αρκετές μέρες, συμμετέχουν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ενώ αναμένεται να παραστεί, τουλάχιστον σε κάποια φάση, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον Αμπάς στη Ραμάλα.

Ανοίγοντας τη διαδικασία, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος επανέλαβε ότι το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Σαρμ ελ Σέικ, πριν από μερικές βδομάδες, και ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία μονομερής δέσμευση από την παλαιστινιακή πλευρά. Ο Αμπάς εκτιμάται ότι στοχεύει σε επίτευξη ετήσιας εκεχειρίας. Εντούτοις, εκπρόσωπος της «Χαμάς» δήλωνε έτοιμος για εκεχειρία «κάποιων μηνών» αλλά απέκλειε το ενδεχόμενο μακροχρόνιας κατάπαυσης του πυρός χωρίς συγκεκριμένες πράξεις και ανταλλάγματα από το Ισραήλ. Ο Αριέλ Σαρόν, από την άλλη, επέμεινε ότι «μια συμφωνία εκεχειρίας δεν είναι αρκετή για το Ισραήλ που απαιτεί διάλυση και αφοπλισμό των ένοπλων οργανώσεων».

Μαζική άρνηση στράτευσης

«...Αρνούμαστε να υπηρετήσουμε σε ένα στρατό κατοχής.... σε ένα στρατό που σκοτώνει αθώους, καταστρέφει σπίτια, χτίζει τείχη, προσαρτά ξένη γη, ισοπεδώνει τη ζωή ενός άλλου λαού... Παραμένοντας πιστοί στις αρχές της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού, του πλουραλισμού και σεβόμενοι το δικαίωμα στη ζωή, στην ισότητα, στην αξιοπρέπεια και στην ελευθερία όλων των λαών, αρνούμαστε να παρουσιαστούμε για να υπηρετήσουμε τη θητεία μας στα κατεχόμενα εδάφη...». Αυτά ανάμεσα σε αρκετά άλλα αναφέρουν στη δημόσια επιστολή που απηύθυναν προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αμυνας, τον υπουργό Παιδείας και τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ, 250 τελειόφοιτοι λυκείου στο Ισραήλ, οι οποίοι καλούνται να παρουσιαστούν στο στρατό μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Στην επιστολή τους, που απεστάλη και σε εφημερίδες, οι 250 υπογραμμίζουν ότι η κατοχή «δεν έχει βοηθήσει διόλου στην ασφάλεια αλλά μάλλον έχει προκαλέσει το εντελώς αντίθετο πυροδοτώντας την απόγνωση και τη βία στην παλαιστινιακή πλευρά». Ζητούν την «κατεδάφιση του τείχους και τον άμεσο και πλήρη τερματισμό της κατοχής καθώς και τη διάλυση όλων των εποικισμών», υπογραμμίζοντας ότι η πολύχρονη κατοχή «έχει διαφθείρει την ισραηλινή κοινωνία και της έχει στοιχίσει ακριβά ενώ ολοένα και περισσότεροι Ισραηλινοί στερούνται τα βασικά λόγω της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας που εφαρμόζεται».

Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του ισραηλινού στρατού καθώς έχουν, ήδη, καταγραφεί εκατοντάδες αρνητές στράτευσης (τόσο μαθητές όσο και έφεδροι) αλλά είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός είναι τόσο μεγάλος και εκφράζεται η άρνηση μέσα από μια μαζική κίνηση.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Πολύνεκρη καταστολή «εξέγερσης»

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τουλάχιστον 24 κρατούμενοι και 4 αστυνομικοί σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο κέντρο της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, όπου κρατούνταν δεκάδες μέλη της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ». Σύμφωνα με επίσημες πηγές που επικαλείται το «Γαλλικό Πρακτορείο», η επιχείρηση έγινε για την «καταστολή εξέγερσης» που διαρκούσε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τις αρχές, είναι τρεις διοικητές της οργάνωσης, ο διοικητής Ρομπότ, κατά κόσμον Γκαλίνγκ Αντνάνγκ, ο διοικητής Κόσοβο ή Αλάμσερ Λίμποργκ, και διοικητής Παγκόσμιος, κατά κόσμον Νατζμί Σαμπντούλα. Ο πρώτος δικαζόταν για απαγωγή 21 Μαλαίσιων τουριστών, ο δεύτερος για τις μαζικές απαγωγές το 2001-2 και τη βομβιστική επίθεση στο «Σούπερ φέρι» που είχε 100 νεκρούς και ο τρίτος για απαγωγές.

Η «Αμπού Σαγιάφ» «ειδικεύεται» στις απαγωγές και στις βομβιστικές επιθέσεις. Ο ρόλος της στα πολιτικά πράγματα των Φιλιππίνων είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενος. Σύμφωνα με μιαν εκδοχή που συνήθως απορρίπτεται ως «θεωρία συνωμοσίας», η οργάνωση, στελέχη της οποίας έχουν «εκπαιδευτεί» από μέλη της «αλ Κάιντα» και η οποία βρίσκεται στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε, στο παρελθόν, σχέσεις με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σε μια δήλωση χαρακτηριστική της πολιτικής θέσης της, η πρόεδρος της χώρας Γκλόρια Αρόγιο εξέφρασε, μετά το μακελειό στη φυλακή, την «ικανοποίησή της», ενώ πρόσθεσε ότι οι απώλειες ήταν «αναπόφευκτες» μετά την «αποτυχία των διαπραγματεύσεων». Οι «διαπραγματεύσεις» για τις οποίες έκανε λόγο η Αρόγιο τελείωσαν όταν οι αρχές εξέδωσαν τελεσίγραφο 15 λεπτών για την παράδοση άνευ όρων των κρατουμένων στη φυλακή, γνωστή ως Στρατόπεδο Μπαγκόνγκ Ντίουα.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι «θα υπάρξουν αντίποινα» για το θάνατο των στελεχών της οργάνωσης, απειλώντας ότι η «Αμπού Σαγιάφ» θα «μεταφέρει τον πόλεμο στη Μανίλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ