ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Τι αναφέρει ο Τύπος της Λευκωσίας

Eurokinissi

Η απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ για απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» σε περίπτωση που δε γίνει αποδεκτό το αίτημα του κόμματος για αναβολή των δημοψηφισμάτων είναι το θέμα που πρόβαλαν χτες οι περισσότερες κυπριακές εφημερίδες.

Θέση επίσης βρήκαν η δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου για το λόγο της μη μετάβασής του στη χτεσινή προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο των ΕΔΗ, Γιώργο Βασιλείου, το χτεσινό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ για τη θέση του κόμματος στο δημοψήφισμα, η χτεσινή συνεδρίαση στην Αθήνα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών με θέμα το Κυπριακό και το προχτεσινό συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Ετσι χάρισε την Καρπασία ο Τάσσος» γράφει ότι στην Κύπρο το θέμα της επιστροφής της Καρπασίας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση «εντέχνως παρασιωπήθηκε από κάποιους καθώς τυχόν δημοσιοποίησή του θα πρόσθετε στους υποστηρικτές του "ναι" και θα αφαιρούσε από το "όχι", κάτι που ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο περίγυρος δεν ήθελε». Αλλού γράφει ότι μεταξύ «ναι» και ψήφου κατά συνείδηση αναμένεται να κυμανθεί η απόφαση που θα λάβει σήμερα (σ.σ. χτες) το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, αν ληφθούν υπόψη οι τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος κατά τη χτεσινή (προχτεσινή) συνεδρία του.

Η «Μάχη» στο βασικό θέμα με τίτλο «Η ώρα των Συναγερμικών» γράφει ότι σε «τακτικισμούς» εξαντλήθηκε η έκτακτη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, δεν εξέφρασε τις απόψεις του για το δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη, ζητώντας από τους υπόλοιπους να τοποθετηθούν και αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα αναμένει την απόφαση του ΑΚΕΛ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Ανοικτό μέτωπο με τον Τάσσο» γράφει ότι μέτωπο με τον Τάσσο Παπαδόπουλο άνοιξε από χτες (προχτές) το ΑΚΕΛ. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την εισαγωγική του ομιλία τόσο για το πνεύμα του διαγγέλματός του όσο και για τις πολιτικές θέσεις που περιέχονταν σε αυτό. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που ανέλαβε προσωπικά την υπόθεση του Κυπριακού, επικοινώνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο των ΕΔΗ, Γιώργο Βασιλείου.

Η «Σημερινή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οχι του ΑΚΕΛ με 64,8%» γράφει ότι «όχι» στο «σχέδιο Ανάν» αποφάσισε χτες (προχτές) η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, υιοθετώντας την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για απόρριψη του σχεδίου σε περίπτωση κατά την οποία δε γίνει αποδεκτό το αίτημα που υπέβαλε για αναβολή των δημοψηφισμάτων και επαναδιαπραγμάτευση. Αλλού γράφει ότι πρόσκληση προς τους Ελληνοκύπριους να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη απηύθυνε χτες (προχτές) πλήθος Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού.

Ο «Φιλελεύθερος» στο βασικό θέμα με τίτλο «Αποφάσισε αναβολή» γράφει ότι με ποσοστό 64,8% η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ έδωσε «φιλί ζωής» στην πρόταση για αναβολή των δημοψηφισμάτων αλλά και στην παραμονή του κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα. Εάν δεν επιτευχθεί αναβολή, το ΑΚΕΛ θα συμπορευτεί με τις δυνάμεις υπέρ του «όχι». Αλλού γράφει ότι τη θέση του να μη μεταβεί στην προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών που γίνεται σήμερα (χτες) στις Βρυξέλλες, υπερασπίστηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας ότι οι κοινοτικοί τού διαμήνυσαν πως δεν ανέμεναν να μεταβεί εκεί ο ίδιος αλλά εκπρόσωπός του.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Στόχος η λύση» αναφέρεται στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ και γράφει ότι ο ΓΓ του κόμματος ανανέωσε την έκκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ προς τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα για αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων τόσο για την αντικειμενική παρουσίαση του σχεδίου στο λαό όσο και για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Αλλού γράφει ότι ευρωβουλευτές και κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν χτες (προχτές) στις Βρυξέλλες στη διάρκεια συζήτησης για το Κυπριακό στην κοινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου να αφεθεί ο λαός της Κύπρου να αποφασίσει ελεύθερα και απερίσπαστα για το μέλλον του.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει αναβολή του δημοψηφίσματος» γράφει ότι η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ ψήφισε υπέρ της αναβολής του δημοψηφίσματος της 24ης του Απρίλη, «απειλώντας» ότι σε διαφορετική περίπτωση θα απορρίψει το τελικό σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, είπε χτες (προχτές) ότι με απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» στο δημοψήφισμα τίθεται το ερώτημα εάν μπορεί ποτέ να εξευρεθεί μια διευθέτηση στο νησί.


Clementia et Humanitas*

Ο ιμπεριαλισμός στεριώνει την επιρροή και την εξουσία του, στα υποψήφια και ήδη προτεκτοράτα του, με τη συνεργασία της ντόπιας άρχουσας τάξης και τους υποταγμένους διανοούμενους. Η συμβολή των τελευταίων είναι καθοριστική, η προσπάθεια ιδεολογικού καταναγκασμού του λαού τους. Την εποχή της Pax Romana, ο ξενόδουλος Ελληνας διανοούμενος, είναι υποτελής και απολογητής της άποψης ότι το δίκαιο είναι το συμφέρον του ισχυρότερου, αποδέχεται την κατάργηση της ελευθερίας και της ισότητας των θυμάτων του ρωμαϊκού ιμπεριαλισμού, εξυμνώντας την επιείκεια και τη φιλανθρωπία του.

Οι Ρωμαίοι τον περιφρονούν και τον αποκαλούν, (όπως και όλους τους Ελληνες), Graeculus esuriens, πεινασμένο γραικύλο.

«Δε μας έφθανε το Γραικύλος, το δωρηφορηθέν ημίν υπό του Κικέρωνος, έτι και αφού επλάσαμεν Γραικίδιον, Γραικίσκον και Ελληνίσκους! Είθε και η πληθώρα αυτή των κακών ονομασιών να φανερώνη την προς το σημαινόμενον αυτών ενεργόν απέχθειάν μας, με τη βούλησίν του να μην διαμείνωμεν απλώς Γραικοί και Ελληνες».**

Ο Γραικύλος της Pax Americana έχει τα ίδια καθήκοντα και υποχρεώσεις. Υπερασπίζεται το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, ως υπεράσπιση των εθνικών μειονοτήτων, επευφημεί την κατοχή του Αφγανιστάν ως εκσυγχρονισμό από τους θρησκομανείς Ταλιμπάν, πανηγυρίζει τη θανατηφόρα κατοχή του πετρελαιοπαραγωγικού Ιράκ, ως αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Την καταπάτηση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου την αποκαλεί καινούριο διεθνές περιβάλλον. Ολα αυτά επενδύονται και στην περίπτωση του ανυπόφορου «σχεδίου Ανάν» για την Κύπρο. Ο Γραικύλος μετατρέπει τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας σε σύγχρονα πολιτικά επιχειρήματα, και αξιώματα συμβίωσης των ανθρωπίνων κοινωνιών. Ετσι λοιπόν:

«Vae Victis»: Οταν οι Ρωμαίοι παραπονέθηκαν ότι ο χρυσός με τον οποίον εξαγόραζαν την αποχώρηση των Γαλατών από τη Ρώμη, δε ζυγιζόταν με ακρίβεια, ο αρχηγός των Γαλατών Βρένος έριξε το ξίφος του προς το μέρος των σταθμών του ζυγού, και αναφώνησε: «vae victis», δηλαδή, «ουαί τοις ηττημένοις». Εννοούσε ότι οι νικημένοι είναι στη διάθεση του νικητή. Το ίδιο και οι Κύπριοι στη διάθεση του εισβολέα.

«Ave Caesar, morituri te salutant» - «Χαίρε Καίσαρα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν». Εξέφραζαν τη συναίνεσή τους, στο ρόλο που τους έδωσε ο Καίσαρας, να σκοτώνονται μονομαχώντας μεταξύ τους, για τη «διασκέδασή» του. Το ίδιο απαιτείται από τον κυπριακό λαό.

«Apres mois le deluge» - «Μετά από μένα το χάος (η καταστροφή)». Ετσι έλεγε ο βασιλιάς της παρακμής της γαλλικής απολυταρχίας, ο Λουδοβίκος ΙΕ, που πρόβλεπε το τέλος της, και ήταν όντως ο προτελευταίος βασιλιάς, πριν τη μεγάλη αστική επανάσταση του 1789. Το ίδιο λέει και ο Κόφι Ανάν, γραμματέας του παρακμασμένου ΟΗΕ, για τον εαυτό του και το σχέδιο που πλασάρει. Ο Γραικύλος κάνει πως δεν ξέρει, ή ίσως και δεν ξέρει.

«Chi pecora si fa io mangia lupo» - «Οποιος γίνεται πρόβατο τον τρώει ο λύκος». Πάντα ρει: Τον προμηθεϊκό λόγο του Ηράκλειτου, όλα ρέουν, κινούνται αλλάζουν.

Το λόγο του Κριτόλαου προς τους Ελληνες: «Εάν μεν άνδρες ώσιν, ουκ απορήσουσι συμμάχων, εάν δε ανδράποδα κυρίων»... «Αν φανούν άνδρες, εύκολα θα βρουν συμμάχους, και αν δείξουν δειλία, εύκολα θα βρουν αφεντικά».

*Επιείκεια και φιλανθρωπία

**Σ. Α. Κουμανούδη, Συναγωγή νέων λέξεων


Μ. ΞΥΛΑΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ