ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Σταθερά τεταμένη η κατάσταση
  • Απέρριψε η Ουάσιγκτον την ιρακινή πρόταση ανασύνθεσης της UNSCOM
  • Μέσα στα τρέχοντα εικοσιτετράωρα η πτήση των αμερικανικών κατασκοπευτικών U - 2
  • Η Ουάσιγκτον ενισχύει τις δυνάμεις της και συνεχίζει να απειλεί ενώ η Βαγδάτη βρίσκεται σε ετοιμότητα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ .-

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στον Περσικό Κόλπο καθώς οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύουν την παρουσία τους και η ιρακινή ηγεσία εμφανίζεται απρόθυμη να υποχωρήσει από την απόφαση απέλασης των Αμερικανών αξιωματούχων. Πυρετωδώς συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις τόσο ανάμεσα στις χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και με πολλές αραβικές χώρες.

Στο κενό φαίνεται ότι έπεσε η πρόταση του Ιρακινού αναπληρωτή πρωθυπουργού Ταρέκ Αζίζ, που την Κυριακή, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λε Φιγκαρό", τόνιζε ότι το Ιράκ είναι διατεθειμένο να δεχτεί Αμερικανούς επιθεωρητές στο έδαφός του "αρκεί να μειωθεί ο αριθμός τους". Ο Αζίζ υπογράμμισε ότι η χώρα του επιθυμεί να υπάρχει "ισοδύναμη εκπροσώπηση των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην ειδική επιτροπή Ελέγχου του Αφοπλισμού του Ιράκ και συνεπώς δε θα υπήρχε πρόβλημα με μια μικρή αμερικανική παρουσία".

Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, απέρριψε την ιρακινή πρόταση τονίζοντας ότι σε πρώτη φάση πρέπει η Βαγδάτη να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη συνέχεια μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της σύνθεσης της UNSCOM. "Απαράδεκτη" χαρακτήρισε την ιρακινή πρόταση και στενός συνεργάτης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, που το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκε το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Κατάρ.

"Απρόθυμοι" οι Αραβες, συσκέψεις στην Ουάσιγκτον

Η Ολμπράιτ, ολοκληρώνοντας χτες τον κύκλο των επαφών της με τις αραβικές ηγεσίες, δήλωσε "ικανοποιημένη" και απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Από την πλευρά της, η σαουδαραβική ηγεσία, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προτεραιότητα που δίνεται στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης και τόνισε ότι το ενδεχόμενο χρήσης σαουδαραβικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ "θα εξεταστεί όταν καταστεί αναγκαίο". Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της, η σαουδαραβική ηγεσία καλεί και πάλι τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με την απόφαση 1137 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρά τις θετικές δηλώσεις, όμως, οι αραβικές ηγεσίες δε φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη της Ουάσιγκτον για ανάγκη χρήσης στρατιωτικής δύναμης και δε δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία στην "παροχή εδάφους και βάσεων" για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και έτσι τόσο η ηγεσία της Συρίας όσο και του "σύμμαχου" Κουβέιτ κατέστησαν σαφές ότι τάσσονται κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Πολύωρες, αλλεπάλληλες συσκέψεις με συμβούλους του, έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν επανέλαβε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ρίψης αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους U - 2 θα λάβει "αποφασιστική και σκληρή απάντηση" και διευκρίνισε ότι η ημερομηνία πραγματοποίησης της πτήσης δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί αλλά αναμένεται "κάποια στιγμή" μέχρι τις 23 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ο Σάντι Μπέργκερ, σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, υπογράμμιζε ότι οι ΗΠΑ "επιθυμούν τη διπλωματική επίλυση της κρίσης και εργάζονται ακατάπαυστα σε αυτήν την κατεύθυνση, όμως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά ακόμα και η ανάληψη στρατιωτικής δράσης". Μάλιστα, σε μια προσπάθεια προσέγγισης των διαφωνούντων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Μαντλίν Ολμπράιτ τόνισε ότι "η Ουάσιγκτον στηρίζεται στη Γαλλία και τη Ρωσία στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης".

Ρωσικές παρεμβάσεις, γαλλική "αναμονή"

Χαμηλούς τόνους συνεχίζει να τηρεί η γαλλική διπλωματία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, που συναντήθηκε το Σάββατο με τον Ταρέκ Αζίζ, απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συζήτησής τους και αρκέστηκε να επαναδιατυπώσει την προσήλωση της χώρας του στη διπλωματική οδό. Ο Βεντρίν, βέβαια, παραδέχτηκε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή αφού εξαρτάται από τα αποτελέσματα των διπλωματικών προσπαθειών αλλά δεν αποσαφήνισε τη θέση που προτίθεται να τηρήσει η Γαλλία σε κάθε ενδεχόμενο. Λίγες ώρες αργότερα η Αν Γκεσό - Σεκρέ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολίασε την ιρακινή πρόταση για επανασύνθεση της επιτροπής ελέγχου λέγοντας ότι "δεν μπορεί μια χώρα που βρίσκεται υπό έλεγχο να υπαγορεύει όρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, άλλωστε η σύνθεση της επιτροπής είναι ένα θέμα που μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τον επικεφαλής της και το Συμβούλιο Ασφαλείας".

Ανοιχτή γραμμή με τη Βαγδάτη έχει η Μόσχα, η οποία, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ, έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με Ιρακινούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης. Ο Ρώσος αξιωματούχος επανέλαβε ότι πριν από οποιαδήποτε ενέργεια "πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι προτεραιότητα παραμένει η επανάληψη του έργου της επιτροπής ελέγχου και τίποτε άλλο".

Ετοιμότητα στο Ιράκ, ισραηλινή ανησυχία, τουρκική δυσαρέσκεια

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται τόσο οι στρατιωτικές δυνάμεις όσο και οι πολίτες του Ιράκ. Τα αντιαεροπορικά του συστήματα είναι σε επιφυλακή ενώ την Κυριακή δόθηκε εντολή εκκένωσης των νοσοκομείων από όλα τα μη επείγοντα περιστατικά προκειμένου να είναι δυνατή η περίθαλψη τραυματιών σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης. Εκατοντάδες Ιρακινοί παραμένουν στις ανθρώπινες αλυσίδες στην περίμετρο των κυβερνητικών κτιρίων ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται αντιαμερικανικές διαδηλώσεις. Σε κοινή τους συνεδρίαση το Συμβούλιο Επαναστατικής Διοίκησης και η ηγεσία του καθεστωτικού κόμματος Μπάαθ, εξέτασαν χτες την "τρέχουσα κατάσταση" ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ ξεκίνησε από την Κυριακή το βράδυ περιοδεία στις βορειοαφρικανικές χώρες με στόχο να εξασφαλίσει τη διπλωματική τους υποστήριξη. Πάντως, φαίνεται ότι το Ιράκ έχει "κερδίσει τις εντυπώσεις", τουλάχιστον στα μάτια των Αράβων καθώς σε πολλές αραβικές χώρες αυξάνεται το κύμα υποστήριξης της Βαγδάτης και πραγματοποιούνται αντιαμερικανικές διαδηλώσεις.

Ανησυχία έχει επικρατήσει στο Ισραήλ, όπου εκατοντάδες ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προμηθευτούν μάσκες οξυγόνου και συσκευές προστασίας των κλειστών χώρων από χημικά και βιολογικά όπλα καθώς η πλειοψηφία των Ισραηλινών μοιάζει να θεωρεί πιθανή μια επίθεση του Ιράκ με πυραύλους κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αμερικανική επιδρομή. Στο περιθώριο των εξελίξεων έχει τεθεί, σε αντίθεση με το 1991, η τουρκική ηγεσία γεγονός που, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, έχει προκαλέσει βαθιά δυσαρέσκεια στην Αγκυρα. Χτες η τουρκική κυβέρνηση συνεδρίασε για να εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το εμπάργκο στο Ιράκ έχει στοιχίσει στην τουρκική οικονομία περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει επίσημο αμερικανικό αίτημα για χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ.

ΙΤΑΛΙΑ
Επικράτησαν οι υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς

ΡΩΜΗ.-

Με σχετικά άνετες πλειοψηφίες οι υποψήφιοι δήμαρχοι του κεντροαριστερού συνασπισμού της "Ελιάς" και της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" στη Ρώμη, στη Βενετία και τη Νάπολι εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αργά χτες το βράδυ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δήμαρχος της Νάπολι, Αντόνιο Μπασολίνο,επανεκλέγεται με ποσοστό περίπου 70%. Αντίστοιχα ο δήμαρχος της Βενετίας, Μάσιμο Κατσιάρι,με ποσοστό 62 - 66% και ο οικολόγος Φραντσέσκο Ρουτέλι επανεκλέγεται δήμαρχος της Ρώμης με ποσοστό 56 - 60%. Στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη, τη Γένοβα, ο υποψήφιοςΓκιουζέπε Περικού θα διεκδικήσει την εκλογή του στο δεύτερο γύρο της 30ής Νοέμβρη, αφού στο χτεσινό πρώτο γύρο έρχεται μεν πρώτος, αλλά με ποσοστό 30 - 35%. Ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στο χτεσινό πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών σε 421 πόλεις και πέντε περιφερειακά συμβούλια ο κυβερνών συνασπισμός της "Ελιάς" διατηρεί τον έλεγχο των δήμων της Ρώμης, της Νάπολι και της Βενετίας και εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένος στις υπόλοιπες πόλεις.

Η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε χτες το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα, ενώ η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε το 74% και ήταν ελαφρά μικρότερη από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (79,8%). Το αποτέλεσμα των χτεσινών εκλογών αναμένεται να διευρύνει τις ρωγμές στην κεντροδεξιά "Συμμαχία για την Ελευθερία" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού οι υποψήφιοι της Κεντροδεξιάς πέτυχαν σαφείς νίκες μόνο σε τρεις πόλεις - τη Λατίνα, τη Μασεράτα και το Τσιέτι.

Ηδη οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και τα δημοσιεύματα των ιταλικών εφημερίδων, εκμεταλλευόμενα τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, χαρακτήρισαν την επικράτηση των υποψηφίων του κεντροαριστερού χώρου σαφέστατη ένδειξη υποστήριξης προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι και αποδοκιμασίας προς την κεντροδεξιά αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογική νίκη του συνασπισμού της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν "η νίκη θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν".

Συγκρουόμενα συναισθήματα κυριαρχούν στους κόλπους του κόμματος "Φόρτσα Ιτάλια! " του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς ηγετικά στελέχη του κόμματός τους, όπως ο Φραντσέσκο Πέρα, με δηλώσεις του τύπου... "Η "Συμμαχία για την Ελευθερία", όπως είχε κατανοηθεί, δεν υπάρχει πια", επιβεβαιώνουν την πολιτική κρίση στο χώρο της Κεντροδεξιάς, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός του Πρόντι έχει καλύψει επιτυχώς το χώρο όπου παραδοσιακά κινούνταν και δεν μπορούν να βρουν προσανατολισμό αλλά και τον τρόπο που θα απευθυνθούν στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σήμερα η συζήτηση για την πρόταση μομφής

ΑΓΚΥΡΑ.- Σήμερα ψηφίζει η τουρκική Βουλή το αν θα συζητηθεί η πρόταση μομφής που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Ευημερίας (Ρεφάχ) κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ. Σύμφωνα με το "Ρόιτερ", που επικαλείται κοινοβουλευτικές πηγές, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν αν αποδέχονται να συζητηθεί η πρόταση μομφής που αφορά τις δραστηριότητες του υπουργού Δημοσίων Εργων, Γιασάρ Τοπσού, που κατηγορείται για διαφθορά.

Με βάση την τουρκική κοινοβουλευτική παράδοση, η κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί, αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά υπουργού.

Οι ισλαμιστές υποστηρίζουν ότι ο Τοπσού έχει αναμειχθεί σε παράνομη αγοροπωλησία γης στην Κωνσταντινούπολη. Ο υπουργός αρνείται τις κατηγορίες. Η κυβέρνηση Γιλμάζ διαθέτει πλειοψηφία 30 εδρών στη Βουλή χάρη στην υποστήριξη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Αλεξιπτωτιστές

Η τουρκική στρατιωτική μηχανή έστειλε αλεξιπτωτιστές σε μια περιοχή κοντινή στο Ιράν, προκειμένου να υποστηρίξει τις δυνάμεις της που μάχονται εναντίον των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, ισχυρίστηκε χτες η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν. Νωρίτερα, υποστήριξε η ίδια οργάνωση, τουρκικά μαχητικά έπληξαν θέσεις της. Εκπρόσωπος του τουρκικού επιτελείου αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Σύμφωνα με κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό, που εδρεύει στο Λονδίνο, τον MED, δεκάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς τουρκικών αεροσκαφών. Η σταθερή επιχειρηματολογία της Αγκυρας, πάντως, είναι ότι οι δυνάμεις της πλήττουν τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην περιοχή.

Στο μεταξύ το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο υποστηρίζεται από τον τουρκικό στρατό, κατέλαβε και άλλες περιοχές απωθώντας την Πατριωτική Ενωση.

Ο ύπνος του Αμερικανού σκοπού πάνω στο κατάστρωμα του "Νίμιτς" κάθε άλλο παρά ...ήσυχος μπορεί να είναι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ