ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ανέξοδες υποσχέσεις για "τσίμπημα" μεγαλοοφειλετών

Σε ανέξοδες υποσχέσεις και εξαγγελίες για προώθηση "σκληρών διατάξεων", με τις οποίες θα τιμωρούνται οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου και θα κινούνται οι διαδικασίες είσπραξης των χρεών τους, προχώρησαν για άλλη μια φορά χτες ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, κάτω από την πίεση της σημαντικής υστέρησης, που αναμένεται να εμφανίσουν στο τέλος του χρόνου τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού.

Οπως υποστήριζε χτες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εντατικοποίηση των ρυθμών είσπραξης των οφειλών προς το δημόσιο, αποτελεί ένα από τα μέσα στα οποία θα προσφύγει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βελτιώσει στους επόμενους μήνες, αλλά και στο επόμενο έτος τους ρυθμούς αύξησης των δημοσίων εσόδων. Ηδη έχει ανατεθεί σε τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών η κατάρτιση μελέτης σχετικά με την πηγή προέλευσης και το ύψος των σημερινών οφειλών, καθώς και τον τρόπο είσπραξής τους. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που δίνονται τέτοιου είδους υποσχέσεις, αφού η "πάταξη" της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις, αποτελεί κάθε φορά την εύκολη "λύση" στους εκάστοτε κυβερνητικούς ιθύνοντες που αναζητούν πηγές άντλησης πρόσθετων εσόδων. Πρόκειται τελικά για υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται - τουλάχιστον μέχρι σήμερα - ούτε στο ελάχιστο, αφού κάτι τέτοιο προϋποθέτει σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και χάραξη μιας πολιτικής σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που ασκείται σήμερα. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ένα επίσημο στοιχείο, για να αποδείξει του λόγου το αληθές: Οπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ" στις 15 - 12 -1996, το 1995, ενώ είχαν βεβαιωθεί για είσπραξη συνολικά 6.516,5 δισ. δρχ. άμεσοι και έμμεσοι φόροι, τελικά εισπράχθηκαν μόνο 5.810,9 δισ. δρχ. Δηλαδή το υπόλοιπο ποσό φόρων, ύψους 705,6 δισ. δραχμών, παρέμεινε ανείσπρακτο...

Οι παραπάνω υποσχέσεις, πάντως, δίνονται κάτω από το "άγχος" της υστέρησης που εμφανίζουν μέχρι στιγμής τα δημόσια έσοδα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βέβαια, αισιοδοξεί ότι η υστέρηση στο τέλος του χρόνου δε θα είναι μεγαλύτερη των 200 δισ. δρχ. (άλλα αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για υστέρηση μεταξύ 300 - 500 δισ. δρχ. ), ευελπιστώντας να εισρεύσουν στους επόμενους μήνες έσοδα από μία σειρά διατάξεων του φορολογικού νόμου, καθώς επίσης από το τέλος που επιβλήθηκε στα τεχνικά παιχνίδια. Οπως αναφέρεται σχετικά, ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα εισπραχθεί από τα νομικά πρόσωπα, αναμένεται να φτάσει τα 15 δισ. δρχ., ενώ από τα φυσικά πρόσωπα αναμένεται να εισπραχθεί φέτος ποσό που κυμαίνεται γύρω στα 10 δισ. δρχ.

Σενάρια φοροαλλαγών

Στο μεταξύ στα "σκαριά" βρίσκονται διάφορα σενάρια μικροαλλαγών που αφορούν στα "αντικειμενικά" κριτήρια, καθώς και "τσουχτερών" αυξήσεων στα τεκμήρια διαβίωσης. Σε ό,τι αφορά τα "αντικειμενικά" κριτήρια, να υπενθυμίσουμε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όσοι φορολογούνται με το συγκεκριμένο σύστημα, θα κληθούν το 1998 να πληρώσουν υπέρογκους φόρου, λόγω της αύξησης που έχει ήδη επιβληθεί στην εμπορική αμοιβή (που λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ελάχιστου εισοδήματος) καθώς και των μεγάλων αυξήσεων (μέχρι και 268%) που είχε επιβάλει η κυβέρνηση στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων και οι οποίες θα ισχύσουν - βάσει του νέου φορολογικού νόμου - για τον προσδιορισμό των ελάχιστων ορίων εισοδημάτων που αποκτήθηκαν φέτος και θα φορολογηθούν το 1998.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι αναμενόμενο ότι θα προκαλέσουν έκρηξη αντιδράσεων στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που ήδη έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από το άδικο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησής τους. Μπροστά σ' αυτή την προοπτική, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία κατάρτισης "μεσοβέζικων" ρυθμίσεων, στοχεύοντας κατά τα περσινά πρότυπα, να ρίξουν "στάχτη στα μάτια" των φορολογούμενων ΕΒΕ. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που υπάρχουν, δεν αποκλείεται να ισχύσουν οι αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν πέρυσι (και βάσει των οποίων υπολογίστηκαν τα φετινά ελάχιστα όρια εισοδήματος) προσαυξημένες κατά ένα ποσοστό γύρω στο 20%. Σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο, θα ισχύσει μειωμένος ο συντελεστής μισθωτικής αξίας από το 6,75% που ισχύει σήμερα στο 5%.

Β. Μπ.

ΔΕΗ
Εκτός λειτουργίας 4 μονάδες

Περίεργη έκρηξη έθεσε "εκτός" και μια μονάδα της Πτολεμα'ϊδας

Επιδημία φαίνεται να "χτύπησε" το τελευταίο διάστημα της ΔΕΗ, καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα και τα έκτακτα συμβάντα που απασχολούν την επιχείρηση. Ηδη η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού λειτουργεί με 4 μονάδες εκτός παραγωγής, ενώ η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για ένα μήνα. Το ατύχημα στη Μεγαλόπολη την προπερασμένη εβδομάδα που έθεσε εκτός λειτουργίας δύο μονάδες του σταθμού, ακολούθησε νέα βλάβη στην 5η μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στην Κοζάνη την περασμένη Τετάρτη. Παράλληλα, την Παρασκευή που μας πέρασε σημειώθηκε έκρηξη στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας. Από την έκρηξη μάλιστα κινδύνεψαν δεκάδες εργαζόμενοι, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν να τεθεί εκτός λειτουργίας η μονάδα ισχύος 300 Μεγαβάτ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια της έκρηξης, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται να έχει καταστραφεί ένα σημαντικό μέρος του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του λέβητα, καθώς και μηχανολογικές ζημιές στις μονώσεις του. Η έκρηξη έχει προκαλέσει σημαντικά ερωτηματικά στους υπευθύνους της ΔΕΗ, καθώς για πρώτη φορά σε σταθμό της επιχείρησης σημειώνεται ανάλογη έκρηξη.Ερωτηματικά προκαλεί επίσης το ατύχημα στην 5η Μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου ισχύος 360 Μεγαβάτ, η κατασκευή της οποίας κόστισε 90 δισ. δρχ. και μόλις προσφάτως είχε τεθεί σε κανονική λειτουργία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ατύχημα σημειώθηκε όταν η ΔΕΗ αξίωσε από την κατασκευάστρια εταιρεία ΑΝΣΑΛΝΤΟ, να θέσει τη μονάδα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή λειτουργούσε στα 180 μεγαβάτ, σε φουλ λειτουργία. Ενώ η μονάδα πλησίαζε τα ανώτατα όρια ισχύος της άρχισαν ταλαντώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήξη σε πτερύγια της κεντρικής τουρμπογεννήτριας. Η έκταση των ζημιών μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη, ενώ παράγοντες της ΔΕΗ εκτιμούν ότι η μονάδα θα είναι έτοιμη, για να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία, περίπου σε ένα μήνα. Από χτες πάντως βρίσκονται στην Αθήνα και εκπρόσωποι της ιταλικής κατασκευάστριας εταιρίας, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η βλάβη μπορεί να οφείλεται και σε κακοτεχνίες.

Πάντως, πέρα από το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών των παραπάνω μονάδων, η ΔΕΗ ενδεχόμενα θα αναγκαστεί να καταφύγει σε εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τις γειτονικές χώρες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα αστάθειας του συστήματος, ανεβάζοντας έτσι κατά πολύ το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν.

μικροΜΕΓΑΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΟ: Αύξηση κατά 6,6% σημείωσε η αξία των ελληνικών εξαγωγών το 1996 έναντι του 1995, ενώ η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 11,7%. Από τα 9.240 δισεκατομμύρια δραχμές, που ήταν το συνολικό ύψος των εμπορικών συναλλαγών, τα 2.710 δισεκατομμύρια αφορούσαν τις εξαγωγές και τα 6.468 δισεκατομμύρια τις εισαγωγές. Ο σημαντικότερος πελάτης των ελληνικών εξαγωγών παραμένει η Γερμανία, παρά την πτωτική τους τάση στη γερμανική αγορά.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Κέρδη που αντιστοιχούν στο 4,3% των πωλήσεών τους, πραγματοποίησαν το 1996 οι 46 πρώτες σε πωλήσεις φαρμακευτικές εταιρίες, που έχουν βιομηχανική και όχι μόνο εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρίες οι οποίες κατά το ήμισυ είναι θυγατρικές πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών και κατά το ήμισυ ελληνικών συμφερόντων, ενώ δραστηριοποιούνται κατά ένα μέρος και στο χώρο των καλλυντικών. Την περασμένη χρονιά πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις ύψους 362,2 δισ. δρχ., ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες εισπράττουν το 49% της τιμής ενός φαρμάκου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Περίπου 160 συναλλαγές, που αφορούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν το 1996 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επεξεργαζόμενα στοιχεία της εταιρίας χρηματοοικονομικών συμβούλων "Kantor Kapital". Οι συναλλαγές αυτές ήταν αυξημένες σε σύγκριση με το 1995, έτος κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν 58 συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια της ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ για τη βδομάδα που διανύουμε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας. Η τράπεζα που εξακολουθεί να έχει υψηλά επιτόκια χορηγήσεων, χορηγεί - χωρίς να υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις του νόμου 128 - στεγαστικά δάνεια 14-14,5% ή 16% χωρίς προσημείωση του ακινήτου, δάνεια για την αγορά αυτοκινήτου 19%, προσωπικά δάνεια 19,5%, καταναλωτικά 17%. Η Τράπεζα ανακοίνωσε ακόμα ότι για τις καταθέσεις συναλλάγματος ισχύουν επιτόκια που ξεκινούν από το 9,89% για τις λίρες Αγγλίας και φτάνουν το 3,26% για το γιεν Ιαπωνίας.

Νέα έκδοση εντόκων αύριο

Τα νέα επιτόκια με τα οποία θα διατεθούν στην επόμενη έκδοση τα έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου και τα οποία ισχύουν από σήμερα 19 Αυγούστου, ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, τα επιτόκια με τα οποία θα γίνει η επόμενη έκδοση είναι τα εξής:

  • Εντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας: 8,4%
  • Εντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας: 8,7%
  • Εντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας: 9,5%

Στην ανακοίνωση του υπουργείου υπενθυμίζεται ότι η επόμενη έκδοση εντόκων γραμματίων θα γίνει αύριο 20 Αυγούστου 1997, οπότε θα εκδοθούν τίτλοι ετήσιας διάρκειας και θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό με δημόσια εγγραφή. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι την 21-8-1997 θα διενεργηθεί δημοπρασία ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου, με ημερομηνία έκδοσης 25-8-1997, ποσού 100 δισ. δραχμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ