ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΟΗΕ
Πιέζει τη Συρία ο Ανάν

Στο Λίβανο παγίδες θανάτου οι βόμβες διασποράς των ισραηλινών που δεν εξερράγησαν

Το έργο της εκκαθάρισης των βομβών διασποράς αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο(στη φωτο συνεργείο του Λιβανικού στρατού)

Associated Press

Το έργο της εκκαθάρισης των βομβών διασποράς αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο(στη φωτο συνεργείο του Λιβανικού στρατού)
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Σημαντικό περιφερειακό παίχτη» στη Μέση Ανατολή από τον οποίον «η διεθνής κοινότητα» αναμένει να παίξει έναν «εποικοδομητικό ρόλο σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο» χαρακτήρισε χτες τη Συρία ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Δαμασκό.

Δεν έγιναν κοινές επίσημες δηλώσεις από το Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ ο μόνος Σύρος αξιωματούχος που μίλησε δημόσια ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μοάλεμ. Ο Μοάλεμ είδε «παράθυρο ευκαιρίας για ειρήνη» εάν η «διεθνής κοινότητα» καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για δίκαιη λύση και, στην αντίθετη περίπτωση, «την πιθανότητα που οδηγεί σε... πόλεμο».

Εντούτοις, ο ΓΓ του ΟΗΕ, ήταν λαλίστατος και μεταξύ άλλων μετέφερε τα ακόλουθα ως θέσεις του Μπασάρ αλ Ασαντ:

α) Η Συρία θα συνεργαστεί στην εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο όπλων στο νότιο Λίβανο

β)Επιθυμεί άμεσα αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Λίβανο, ενώ ο Σύρος Πρόεδρος θα ήθελε να συναντηθεί «οιαδήποτε ώρα» με το Λιβανέζο πρωθυπουργό.

γ) Δεν αντιτίθεται σε κοινές περιπολίες με το λιβανέζικο στρατό στη συρο-λιβανέζικη μεθόριο «όταν και όπου» αυτό είναι εφικτό, αλλά αντέδρασε έντονα στις περιπολίες κυανοκράνων και άλλων ξένων στρατιωτών στη συρο-λιβανέζικη μεθόριο...

δ) Υποστηρίζει τις εκκλήσεις για απελευθέρωση των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν απαχθεί από τη «Χεζμπολάχ», ζητώντας ωστόσο ταυτόχρονα να αφεθούν ελεύθεροι και οι Σύροι που κρατούνται από το Ισραήλ...

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, κυρίως από την πλευρά του Λιβάνου, για το ζήτημα της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ «Χεζμπολάχ» και Ισραήλ, διαφαίνεται παρασκηνιακά πως έχουν ήδη δρομολογηθεί εξελίξεις. Σχετική μ' αυτές τις προσπάθειες είναι η χτεσινοαπογευματινή άφιξη κλιμακίου Γερμανών αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών ανάμεσά τους και ο Ερνεστ Ουρλάου, που το 2004 μεσολάβησε για τις ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ «Χεζμπολάχ» και Ισραηλινών...

Πάντως, οι Ισραηλινοί δεν είδαν καμία «νέα» εξέλιξη στη στάση της Δαμασκού. Η Μίρι Εϊσίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, έδειξε ασυγκίνητη από τα αποτελέσματα της συνάντησης του Ανάν στη Δαμασκό δηλώνοντας: «Θεωρούμε πως η Συρία... δεν έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη δύναμη... Εξακολουθεί να είναι ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία όπως βλέπουμε με τα στρατηγεία της "Χαμάς" και με τις διάφορες ρουκέτες και πυραύλους που φτιάχτηκαν και παρασχέθηκαν από τη Συρία και ερρίφθησαν κατά του Ισραήλ τον περασμένο Ιούλη και Αύγουστο»...

Νεκροί από βόμβες διασποράς

Στο μεταξύ, η χρήση 100.000 ισραηλινών βομβών διασποράς που δεν έχουν εκραγεί σε τουλάχιστον 400 αστικές περιοχές του Λιβάνου, εξακολουθεί να προκαλεί θύματα και αντιδράσεις, αφού αποτελούν παγίδα θανάτου. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις αξιωματούχου της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, από τις «ξεχασμένες» ισραηλινές βόμβες διασποράς έχουν σκοτωθεί 13 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί ή ακρωτηριαστεί 48 άλλοι μέσα στις τελευταίες δυο δομάδες. Επιπλέον, το νεοσύστατο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε το διορισμό τριμελούς επιτροπής (ένας Βραζιλιάνος διπλωμάτης, ένας Τανζανός δικαστικός και ο Ελληνας καθηγητής Στέλιος Περάκης) που θα ερευνήσει τις μαζικές και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ισραηλινούς στο Λίβανο τις 34 μέρες του πολέμου. Οι τρεις θα εξετάσουν και το είδος όπλων (π.χ. βόμβες διασποράς) που χρησιμοποιήθηκαν και εάν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο...

Τέλος, ανακοινώθηκε χτες η συμμετοχή περίπου 1.000 Ισπανών και άλλων τόσων Ινδονήσιων στις ενισχύσεις της αποστολής UNIFIL του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο.

ΕΕΔΥΕ - ΠΑΜΕ - ΝΑΣ
Την Τρίτη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αμυνας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αμυνας, την Τρίτη, 5 Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα, διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» ενάντια στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη κατοχής στο Λίβανο και καλούν κάθε πολίτη καλής θέλησης να πάρει μέρος.

Την Τρίτη επίσης συγκέντρωση διοργανώνουν στην Πάτρα, το ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης, η ΝΑΣ, η ΔΑΣ «Πάτρα μπροστά» στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Τριών Συμμάχων.

Στη Θεσσαλία

Δίνοντας υπόσχεση ακατάπαυστης αντιιμπεριαλιστικής πάλης τίμησαν οι Θεσσαλοί, όπως αρμόζει, τη μέρα πάλης των συνδικάτων κατά του πολέμου. Συμμετέχοντας στις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, Αγωνιστικοί Συνδυασμοί, Επιτροπές Ειρήνης και άλλοι φορείς, έστειλαν, ταυτόχρονα, μήνυμα αποφασιστικής καταδίκης της απόφασης της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη κατοχής στο Λίβανο.

Υστερα από το Βόλο τη σκυτάλη των αντιιμπεριαλιστικών συγκεντρώσεων πήραν χτες η Λάρισα, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα. Η συγκέντρωση στη Λάρισα έγινε στην κεντρική πλατεία, ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, της Επιτροπής Ειρήνης, και διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης.

Μαχητική ήταν η πορεία που έγινε και στα Τρίκαλα, αφού προηγουμένως πραγματοποιήθηκε η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, στην οποία μίλησε ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στην Καρδίτσα, η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Δικαστηρίων με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της Επιτροπής Ειρήνης, της ΝΑΣ και της ΟΓΕ και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Σωτήρης Στουρνάρας πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και μίλησε ο Γιώργος Αγγέλου, μέλος της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αυξάνονται οι κατοχικές απώλειες

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε 17 νεκρούς μέσα σε τέσσερις ημέρες αυξήθηκαν χτες οι απώλειες των ΗΠΑ στο Ιράκ, καθώς το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες, ο ένας εξ αυτών του σώματος των Πεζοναυτών, υπέκυψαν στα τραύματα που τους κατάφεραν μαχητές της ιρακινής αντίστασης στην επαρχία αλ Ανμπαρ. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ από το Μάρτη του 2003 αυξήθηκε στους 2.637 - 64 τον Αύγουστο - και συνεχίζει καθημερινά να σκαρφαλώνει προς τους 3.000. Ενώ ο αριθμός των τραυματιών, που σπάνια αναφέρεται από το Πεντάγωνο, φθάνει τους 19.773. Και αυτό, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει στο Ιράκ τη δύναμη κατοχής στους 140.000 άνδρες, στον μεγαλύτερο αριθμό από το Γενάρη φέτος και κατά 13.000 από τον Ιούλη. Είναι χαρακτηριστικό της εντεινόμενης κατοχικής ανασφάλειας το ότι αναβλήθηκε για - τουλάχιστον - 4 μήνες η αποχώρηση περίπου 4.000 στρατιωτών των ΗΠΑ. Και επίσης είναι αποκαλυπτικό το στοιχείο ότι, εν μέσω των αστείων ισχυρισμών της κυβέρνησης Μπους και της υποτελούς της κυβέρνησης του Ιράκ περί «μείωσης» του επιπέδου της βίας, καθημερινά σημειώνονται μόνο στη Βαγδάτη 56 επιθέσεις κατά μέσον όρο. Την Πέμπτη, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, οι νεκροί έφθασαν τους 64 τουλάχιστον, και οι τραυματίες τους 280.

Ο Σαλάμ Ζαουμπάι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της δοτής κυβέρνησης του Ιράκ, ομολόγησε ότι θα πάρει «παραπάνω από ένα χρόνο» συνεχούς προσπάθειας για να «μειωθεί το επίπεδο της βίας» στη χώρα - αν αυτό γίνει κατορθωτό.

Ενώ, πέραν των δημόσιων διαβεβαιώσεων ότι οι προσπάθειες καταστολής στη Βαγδάτη και το υπόλοιπο Ιράκ «πάνε καλά», σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο το Πεντάγωνο αυτή την βδομάδα εξέφρασε φόβους ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο: οι ένοπλες ομάδες και τα «τάγματα θανάτου», σύμφωνα με το Πεντάγωνο, γίνονται όλο και ισχυρότερες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ