Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αυξάνονται οι κατοχικές απώλειες

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε 17 νεκρούς μέσα σε τέσσερις ημέρες αυξήθηκαν χτες οι απώλειες των ΗΠΑ στο Ιράκ, καθώς το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες, ο ένας εξ αυτών του σώματος των Πεζοναυτών, υπέκυψαν στα τραύματα που τους κατάφεραν μαχητές της ιρακινής αντίστασης στην επαρχία αλ Ανμπαρ. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ από το Μάρτη του 2003 αυξήθηκε στους 2.637 - 64 τον Αύγουστο - και συνεχίζει καθημερινά να σκαρφαλώνει προς τους 3.000. Ενώ ο αριθμός των τραυματιών, που σπάνια αναφέρεται από το Πεντάγωνο, φθάνει τους 19.773. Και αυτό, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει στο Ιράκ τη δύναμη κατοχής στους 140.000 άνδρες, στον μεγαλύτερο αριθμό από το Γενάρη φέτος και κατά 13.000 από τον Ιούλη. Είναι χαρακτηριστικό της εντεινόμενης κατοχικής ανασφάλειας το ότι αναβλήθηκε για - τουλάχιστον - 4 μήνες η αποχώρηση περίπου 4.000 στρατιωτών των ΗΠΑ. Και επίσης είναι αποκαλυπτικό το στοιχείο ότι, εν μέσω των αστείων ισχυρισμών της κυβέρνησης Μπους και της υποτελούς της κυβέρνησης του Ιράκ περί «μείωσης» του επιπέδου της βίας, καθημερινά σημειώνονται μόνο στη Βαγδάτη 56 επιθέσεις κατά μέσον όρο. Την Πέμπτη, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, οι νεκροί έφθασαν τους 64 τουλάχιστον, και οι τραυματίες τους 280.

Ο Σαλάμ Ζαουμπάι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της δοτής κυβέρνησης του Ιράκ, ομολόγησε ότι θα πάρει «παραπάνω από ένα χρόνο» συνεχούς προσπάθειας για να «μειωθεί το επίπεδο της βίας» στη χώρα - αν αυτό γίνει κατορθωτό.

Ενώ, πέραν των δημόσιων διαβεβαιώσεων ότι οι προσπάθειες καταστολής στη Βαγδάτη και το υπόλοιπο Ιράκ «πάνε καλά», σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο το Πεντάγωνο αυτή την βδομάδα εξέφρασε φόβους ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο: οι ένοπλες ομάδες και τα «τάγματα θανάτου», σύμφωνα με το Πεντάγωνο, γίνονται όλο και ισχυρότερες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ