Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙ ΛΟΚΟΤ
«Μπορούμε να σταματήσουμε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις»

Συνέντευξη στο «Ρ» του μέλους της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας

Πίσω από την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, κρύβονται οι προθέσεις των ΗΠΑ για να επιβάλουν την ηγεμονία τους στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε μιλώντας στο «Ρ» ο Ανατόλι Λόκοτ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρώτος Γραμματέας του ΚΚΡΟ στο Νοβοσιμπίρσκ και βουλευτής του κόμματος.

- Ποιοι πιστεύετε ότι ήταν οι στόχοι της ισραηλινής επιδρομής εναντίον του Λιβάνου;

- Η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου δεν εξυπηρετεί μόνο τα ισραηλινά συμφέροντα. To Ισραήλ προβαίνει σ' αυτές τις πολεμικές πράξεις κάτω από την πίεση και τη βοήθεια των Αμερικανών. Στόχος της εισβολής ήταν συγχρόνως να αναγκαστεί η Συρία να εκφραστεί και κυρίως να λάβει δράση υπέρ του Λιβάνου, αφού μεταξύ των δυο χωρών υπάρχει ένα είδος συμμαχίας. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπει κανείς τις αμερικανικές προθέσεις κατά του Ιράν και τα σχέδια που έχουν θέσει επί τάπητος οι ΗΠΑ για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις υποδομής του Ιράν.

- Θεωρείτε ότι η συγκεκριμένη εισβολή εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο των ΗΠΑ για τη «νέα Μέση Ανατολή»;

- Δεν μπορείς να πεις ότι πρόκειται για ένα καινούριο σχέδιο για τη Μέση Ανατολή. Είναι γνωστές και παλιές οι ηγεμονικές διαθέσεις των ΗΠΑ για την περιοχή. Σήμερα απλά βλέπουμε την εκτέλεση του σχεδίου. Οι Αμερικανοί ήδη βρίσκονται στο Ιράκ, η εισβολή τους όμως σ' αυτή τη χώρα και οι συνεχιζόμενες εμπλοκές, δεν τους επιτρέπουν να ανοίξουν άμεσα καινούρια μέτωπα, γι' αυτό το λόγο έριξαν στη μάχη το Ισραήλ, επιδιώκοντας να διευρύνουν τους συμμάχους τους για να πετύχουν την εφαρμογή των σχεδιασμών τους.


- Ποια ήταν η στάση που κράτησε η ρωσική κυβέρνηση απέναντι στην επίθεση του Ισραήλ; Πως είδατε τη συνεδρίαση του G8 που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία, την περίοδο του πολέμου;

- Τη μέρα που ξεκίνησε η συνεδρίαση του λεγόμενου G8, στις 15 Ιουλίου, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε διοργανώσει παραστάσεις διαμαρτυρίας και πορείες στο Λένινγκραντ, ασκώντας μεγάλη κριτική στη ρωσική κυβέρνηση και στον Πρόεδρο Πούτιν για τη θέληση που έχει εκφράσει να συμμετέχει και να συνεργάζεται μ' αυτό το θεσμό, μετατρέποντας τη Ρωσία σ' ένα πιόνι που παίρνει μέρος στα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών.

Με τις κινητοποιήσεις μας συγχρόνως ασκήσαμε κριτική στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας γιατί συνειδητά άργησε να αντιδράσει για την εισβολή των Ισραηλινών στο Λίβανο. Πιστεύουμε πως η Ρωσία πρέπει να αξιοποιεί το πολιτικό της κύρος για να σταματάει τις ιμπεριαλιστικές εισβολές και τέτοιες καταστάσεις όπως αυτές που δημιουργήθηκαν στο Λίβανο. Ολες τις μέρες της εισβολής και κατά τη διάρκεια της επίθεσης το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας μαζί με τους συμμάχους του διοργάνωσε κινητοποιήσεις. Στις 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συγχρόνως μια κεντρική εκδήλωση αλληλεγγύης και καταδίκης της ισραηλινής επίθεσης σε 50 νομαρχίες και περιφέρειες της Ρωσίας, καθώς και στην ισραηλινή και την αμερικάνικη πρεσβεία στη Μόσχα.

- Πώς σχολιάζετε την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;

- Πρόκειται για μια απόφαση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε καν σαν ημίμετρο, αφού δεν καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου. Αν ο ΟΗΕ ήθελε να πάρει μια απόφαση που πραγματικά θα έδινε οριστική λύση στα προβλήματα Μέσης Ανατολής, έπρεπε να πάρει μια συνολική απόφαση. Πιστεύουμε πως η λύση είναι η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η αναγνώριση της αυτονομίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου και η απελευθέρωση των εδαφών που σήμερα κατέχει το Ισραήλ. Πιστεύω ότι το Ισραήλ έκανε στρατηγικό λάθος μ' αυτή την επίθεση και για το μέλλον της χώρας και του λαού του. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει λύση σ' αυτό το πρόβλημα μέσω της βίας.

- Πώς κρίνετε την απόφαση του ΟΗΕ να αποστείλει πολυεθνική στρατιωτική δύναμη στο Λίβανο; Τι στάση πιστεύετε ότι θα κρατήσει η Ρωσία;

- Πιστεύω ότι η Ρωσία δε θα στείλει ένοπλες δυνάμεις στο Λίβανο, δε θα συμμετάσχει στην κοινή απόφαση που πήρε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξάλλου από ό,τι φαίνεται οι περισσότερες χώρες δε θέλουν να συμμετάσχουν στη στρατιωτική αποστολή, γιατί αυτή η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι για την ειρήνη, αφού εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικανών και Ισραηλινών ιμπεριαλιστών.

- Θα θέλαμε να φύγουμε για λίγο από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και να μας παρουσιάσετε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Ρωσία.

- Σήμερα ο ρωσικός λαός ζει με τον πιο έντονο και οδυνηρό τρόπο όλα τα προβλήματα του καπιταλισμού. Ανεργία, πολύ χαμηλά εισοδήματα, υψηλές τιμές στα αγαθά πρώτης ανάγκης και στην παροχή υπηρεσιών. Η κάλυψη των πάγιων αναγκών ενός νοικοκυριού για θέρμανση, νερό και ρεύμα, ισοδυναμούν με μεγάλο κομμάτι του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Βέβαια, στη Ρωσία υπάρχουν και πολλά χρήματα. Η εικόνα όμως που εμφανίζει σήμερα η ρωσική οικονομία δεν οφείλεται στη μακροχρόνια δουλιά των κυβερνήσεών της. Μέσα σ' ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου, ενώ υπήρξε και ραγδαία αύξηση των ρωσικών αποθεμάτων. Ακόμα και μια μικρή αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να αποφέρει τεράστια κέρδη για τις πετρελαϊκές εταιρείες. Τα χρήματα, όμως, δεν πάνε στο ρωσικό λαό, ούτε κυκλοφορούν στη ρωσική οικονομία, αλλά μεταφέρονται σε διάφορα χρηματοπιστωτικά συστήματα σ' όλο τον κόσμο.


Παν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ