Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Ακριβοπληρώνει την Παιδεία ο λαός

Η 1η Σεπτέμβρη, μέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στη Ρωσία, που σύμφωνα με το Κέντρο Μελέτης της Κοινωνικής Γνώμης (VCIOM) κοστίζει αρκετά ακριβά στη μέση ρωσική οικογένεια. Η δωρεάν Παιδεία, 15 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, έχει «εξανεμιστεί» και για την προετοιμασία ενός παιδιού για το σχολείο, η μέση ρωσική οικογένεια ξοδεύει 6.181 ρούβλια, ένα σημαντικό ποσό, αν υπολογίζουμε ότι ο μέσος μισθός είναι στη Ρωσία σήμερα γύρω στα 10.000 ρούβλια. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ρωσικών ΜΜΕ τα έξοδα για τους μαθητές της 1ης τάξης, ξεπερνούν τις 13.000 ρούβλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση το 92% των γονιών δήλωσε πως η προετοιμασία του παιδιού τους για το σχολείο είναι πολύ πιο ακριβή, απ' ό,τι ήταν η δική τους, όταν αυτοί βρίσκονταν στη σχολική ηλικία. Κι αυτό όχι τυχαία, αφού στα σοσιαλιστικά χρόνια τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως είναι τα σχολικά είδη, ήταν πάμφθηνα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι μια «έκπληξη» θα περιμένει τους μαθητές σε 15 (από τις 89) περιοχές της Ρωσίας, όπου κάτω από την πίεση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εισάγονται στα σχολεία, ως υποχρεωτικό μάθημα, τα θρησκευτικά. Ηδη για την εξέλιξη αυτοί υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις, όχι μόνο από τους εκπροσώπους άλλων θρησκευτικών δογμάτων (υπολογίζεται ότι το 20% όσων πιστεύουν στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι μουσουλμάνοι), αλλά κι από άλλους ανθρώπους, που θεωρούν την επιστροφή των θρησκευτικών (ως υποχρεωτικού μαθήματος) σαν μια ακόμη οπισθοδρόμηση για τη δημόσια Παιδεία της Ρωσίας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ