Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA
Προετοιμασίες για τη Σύνοδο των Αδεσμεύτων

ΑΒΑΝΑ.-

Η 14η σύνοδος των 116 χωρών-μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM) που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Κούβας αυτό το μήνα θα έχει στο επίκεντρό της ένα σχέδιο «για να αλλάξει η άδικη σημερινή παγκόσμια τάξη», σημειώνει η Prensa Latina προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό η Κούβα ζήτησε από τις χώρες μέλη του NAM, να προσδιορίσουν τις προτεραιότητες για ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης που θα ενταχθεί στο τελικό κείμενο απόφασης ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια του πρωταγωνιστικού ρόλου του NAM στην παγκόσμια αρένα.

Το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από την 11η έως την 16η Σεπτέμβρη, που είχε συμφωνηθεί να καταρτιστεί από τη σύνοδο της Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία, τον Φλεβάρη του 2003.

Το σχέδιο απόφασης επικεντρώνεται, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην αντιμετώπιση της άνισης οικονομικής παγκόσμιας κατάστασης, στην τρομοκρατία των δυνατών έναντι των αδυνάτων και στο έλλειμμα αντιπροσωπευτικότητας των διεθνών θεσμών. Καλεί επίσης για την υπεράσπιση της πολυπολικότητας στις διεθνείς σχέσεις, για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στη χάρτα του ΟΗΕ, την καταδίκη της μονοκρατορίας του ιμπεριαλισμού στις διεθνείς σχέσεις, την καταδίκη του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας κ.ά.

Στο μεταξύ, ευχόμενος στον πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ταχεία ανάρρωση, ο καθηγητής του Μπένχαμπτον και συγγραφέας Τζέιμς Πέτρας, χαρακτήρισε με άρθρο του τα σχέδια των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, «παράνομα». Ο Πέτρας σημείωσε ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα πρόσωπα που εργάζονται για λογαριασμό του Λευκού Οίκου εναντίον της Κούβας μένουν στο σκοτάδι διότι οι ενέργειές τους παραβιάζουν τους αμερικανικούς και διεθνείς νόμους. Ακόμη, και ο Πέτρας ένωσε τη φωνή του με τους περισσότερους από 28 χιλιάδες ανθρώπους που έχουν υπογράψει το κείμενο «Η ανεξαρτησία της Κούβας πρέπει να γίνει Σεβαστή». Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται στην ιστοσελίδα, www.porcuba.org.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ