ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και στη Θεσσαλονίκη ακούστηκε δυνατά: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!»

Με κινητοποίηση σωματείων και φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

«

Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», απαίτησαν οι εργαζόμενοι και οι νέοι της Θεσσαλονίκης, με τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους.

Με μια φωνή βροντοφώναξαν «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα, τους κεφαλαιοκράτες». Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την γραμματέα του υπ. Μακεδονίας - Θράκης, στην οποία μετέφεραν την απαίτηση για άμεση απόσυρση της εγκληματικής τροπολογίας της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ. Αγωνιστικά διαμήνυσαν ότι η κυβερνητική τροπολογία «δεν θα περάσει. Θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Θα μείνει στα χαρτιά».

Με τα πανό τους απαιτούσαν «ΛΑΡΚΟ ανοιχτή - εργασία για όλους» και δήλωναν ότι «Δεν θα περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ - φοιτητές-εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΜ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ΛΑΡΚΟ «αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα για το ποιος κλείνει τα εργοστάσια. Τι σημαίνει ανάπτυξη γι' αυτούς. Εδώ στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι οι βιομήχανοι και το κράτος μπροστά στα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τίποτα. Τέτοια εργοστάσια είναι της "Βαρβαρέσος", όπου αφού έβγαλε εκατομμύρια από τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων, τώρα επενδύει σε άλλους πιο κερδοφόρους κλάδους και πετάει τους εργαζόμενους στον δρόμο. Αντίστοιχα και η ΦΙΕΡΑΤΕΞ όπου η εργοδοσία προχωράει στο κλείσιμο του εργοστασίου αφήνοντας δεκάδες συναδέλφους χωρίς δουλειά.

Αλλο ένα παράδειγμα είναι αυτό της ΕΛΒΟ, που προχώρησε σε ειδική εκκαθάριση, διώξανε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό με σκοπό να γίνει πιο ελκυστική επένδυση στον περιβόητο επενδυτή που θα φέρει την ανάπτυξη στην εταιρεία. Πλέον η ΕΛΒΟ έχει καταντήσει μια μεγάλη αποθήκη με παλιοσίδερα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους, μας θεωρούν αναλώσιμους, εμάς που παράγουμε όλο τον πλούτο.

Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ότι η αποφασιστικότητα και οι εργάτες οργανωμένοι μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω. Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας σε όλους τους χώρους δουλειάς, όπως είναι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, που διεκδικούν ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις. Στη "Βαρβαρέσος" και τη ΦΙΕΡΑΤΕΞ που προσπαθούν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα τους. Στη ΣΙΔΕΝΟΡ που μέσα από τη Γενική Συνέλευσή τους αποφάσισαν να συνεχίσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις για νέα ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις».

ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
«Νίκη στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ!»

Ενα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και στις οικογένειές τους, καλώντας να μην προχωρήσει η εγκληματική τροπολογία για το κλείσιμό της που τους πετά στον δρόμο, έστειλαν εργαζόμενοι και σωματεία και από την Πάτρα.

Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και συνδικάτων, αναρτήθηκε γιγαντοπανό στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, χτες το μεσημέρι, με κεντρικό σύνθημα: «Είμαστε μαζί σας - Νίκη στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ!».

Την ώρα που στην Αθήνα διαδήλωναν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, το μήνυμα και από την Πάτρα ξεπέρασε τα όριά της με σημαίες, πανό και συνθήματα και ήταν σαφές, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και όλους όσοι ακολουθούν την ίδια πολιτική, να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί τους. Αυτό το μήνυμα έγινε δεκτό και από διερχόμενους οδηγούς που με κόρνες εξέφραζαν την ανταπόκριση και συμφωνία τους.

Αστείρευτη δύναμη για τη συνέχεια η έμπρακτη αλληλεγγύη

Διαδηλωτές μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τον μεγάλο αγώνα

Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι οποίες ξετυλίχθηκαν και χθες στο κέντρο της Αθήνας, που όλη μέρα οι δρόμοι του δονούνταν στους ρυθμούς της διεκδίκησης να μείνει ανοιχτή η επιχείρηση, να μη χάσει κανένας τη δουλειά του.

Τα εκατοντάδες σωματεία που έδωσαν το «παρών», οι χιλιάδες εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους που έκαναν στάση εργασίας και ξεχύθηκαν στους δρόμους, διαδήλωσαν ότι ο αγώνας αυτός είναι και δικός τους αγώνας, ότι η επίθεση στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ είναι επίθεση σε όλο τον λαό και αντίστοιχη θα είναι η απάντηση που θα πάρει η κυβέρνηση.

Ηταν εκεί εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους δουλειάς που δίνουν αυτές τις μέρες τις δικές τους μεγάλες μάχες απέναντι στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, ενάντια σε απολύσεις, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας κ.ο.κ.

Αυτό άλλωστε αποτύπωνε και το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με τους εργαζόμενους στις Κατασκευές να δίνουν μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο. Ανάμεσά τους και οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Μετρό, εκεί που η πολυήμερη απεργία στο μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας τσαλάκωσε για τα καλά την πολιτική της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας. Ο Βασίλης Κλουβάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα εργοτάξια του Μετρό, είπε χαρακτηριστικά: «Οι εργαζόμενοι στη γραμμή 4 του Μετρό παλεύουμε για αυξήσεις, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ζωή με δικαιώματα, γι' αυτό και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που παλεύουν ενάντια στο λουκέτο και στις απολύσεις».

Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν μαζικά και εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού, «θύματα της ίδιας πολιτικής, του κέρδους και της ανάπτυξης για λίγους» όπως χαρακτηριστικά σχολίασαν σε δηλώσεις τους στον «Ριζοσπάστη», «καθώς ειδικά αυτήν την περίοδο δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα, για να ανθίζει το "θαύμα της τουριστικής ανάπτυξης"».

Δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν και οι φοιτητές, κάνοντας πράξη το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά για άλλη μια φορά, «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» και στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα τους, καθώς όπως είπαν στον «Ριζοσπάστη» και οι ίδιοι, «πολλοί από εμάς ήδη εργάζονται, ενώ βλέπουμε ταυτόχρονα και τις οικογένειές μας να αγωνιούν να τα βγάλουνε πέρα. Γι' αυτό είμαστε με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ».

Ξεχωριστή ήταν η συζήτηση που είχαμε με δύο μαθήτριες από τα ΛΑΡΚΟχώρια, οι οποίες κατέβηκαν μαζί με τις οικογένειές τους στην Αθήνα απαιτώντας η ΛΑΡΚΟ να μείνει ανοιχτή και οι γονείς τους να συνεχίσουν να δουλεύουν με το κεφάλι ψηλά. «Ηρθαμε σήμερα εδώ για να μη χάσουν οι γονείς μας τις δουλειές τους, να μη φύγουμε από τα σχολεία μας και τον τόπο μας, να μη χάσουμε τους φίλους μας, που μεγαλώσαμε μαζί», είπε η Αναστασία, ενώ η Ασημίνα συμπλήρωσε πως είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται: «Αν κλείσει το εργοστάσιο θα ερημώσει ο τόπος, ήδη κάποιες οικογένειες έχουν φύγει, ενώ κάποιοι μαθητές δουλεύουν για να στηρίξουν οικονομικά τους γονείς τους, ειδικά τώρα με την ακρίβεια. Είναι ντροπιαστικό!».

Στη μεγάλη αυτή έκφραση αλληλεγγύης, καθώς και στη στήριξη στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ από τους εργαζόμενους και τον λαό, δεν παρέλειψε να αναφερθεί συχνά από το μικρόφωνο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ:«Ευχαριστούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς που στηρίζουν τον αγώνα μας, μας δίνετε δύναμη, ελπίδα και κουράγιο για τη συνέχεια. Θα νικήσουμε!».

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ