ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Υπάρχει φως στον ορίζοντα...

Η ανάπτυξη της πάλης των λαών στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός αντιιμπεριαλιστικού κινήματος με σαφή αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, προβάλλει ως η μόνη διέξοδος για την ειρήνη και το μέλλον της ανθρωπότητας, απέναντι στον ακόμα πιο επιθετικό χαρακτήρα που παίρνει η «νέα τάξη πραγμάτων» μετά και τα τελευταία γεγονότα στις ΗΠΑ και το πολεμικό αμόκ που έχει καταλάβει τους ιμπεριαλιστές με πρωτοστάτες και καθοδηγητές τους Αμερικάνους. Αυτό είναι και το κεντρικό συμπέρασμα της συζήτησης με θέμα «Η επόμενη μέρα για τους λαούς μετά το χτύπημα της Νέας Υόρκης», που έγινε την Τετάρτη το βράδυ στο 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Πήραν μέρος σε αυτή ο Φάμπιο Αμάτο, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, ο Θέμος Στοφορόπουλος, τέως πρέσβης, ο Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου, ο Χρήστος Μαργανέλης, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, και ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνοψίζοντας τα όσα ακούστηκαν, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης, ο συντονιστής της συζήτησης, επισήμανε ότι «παρότι είναι θολός ο ορίζοντας, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, παρότι η υστερία των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, απειλεί με πόλεμο την ανθρωπότητα, παρότι ο ευρωτρομονόμος θα είναι γεγονός, παρ' όλα αυτά υπάρχει φως στον ορίζοντα και αυτό έρχεται από την αντίσταση των πολιτών, πρωτίστως των προοδευτικών ανθρώπων και των κομμουνιστών». Και κατέληξε: «Η σημερινή σας παρουσία, οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ, η στάση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, και ιδιαίτερα του ΚΚΕ και των εργαζομένων, προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται. Για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι του κόσμου καλούνται να αντισταθούν». Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα αποσπάσματα από τη σημαντική αυτή συζήτηση στο χώρο του Φεστιβάλ.

ΦΑΜΠΙΟ ΑΜΑΤΟ
Να συντονιστούν τα κομμουνιστικά και προοδευτικά κινήματα

Ο Φάμπιο Αμάτο, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, επισήμανε:

«Αυτό που συνέβη θα αλλάξει τις διεθνείς σχέσεις και τις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη. Σίγουρα ο θάνατος απλών πολιτών είναι ένα γεγονός που έχει δημιουργήσει πόνο σε όλους. Ωστόσο, στην Ιταλία με συζητήσεις και διαδηλώσεις θέλουμε να πούμε ότι οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις δεν είναι η λύση για αυτό το ζήτημα. Πιστεύουμε ότι αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιλέξουν τον δρόμο της επίθεσης θα έχει πολύ άσχημα αποτελέσματα για όλους τους λαούς που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση».

Στη συνέχεια επισήμανε: «Τα αστικά ΜΜΕ συνδέουν αυτόν που παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλισμό με αυτούς που πραγματοποίησαν αυτήν την επίθεση στο Μανχάταν. Για παράδειγμα, στην Ιταλία κάνουν συγκρίσεις μεταξύ των διαδηλωτών της Γένοβας με τη λεγόμενη τρομοκρατία, ενώ η γραμμή της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι είναι όμοια με αυτή των ΗΠΑ, ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα του λαού αντιδρά σ' αυτή την πολιτική. Και οπωσδήποτε η απάντηση βρίσκεται στην αντίσταση στο καπιταλιστικό σύστημα που είναι αυτό το οποίο δημιουργεί όλα αυτού του είδους τα γεγονότα. Για αυτόν το λόγο έχουμε αποφασίσει να πραγματοποιήσουμε διαδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Νάπολη στις 26 και 27 του Σεπτέμβρη. Και δηλώνουμε ότι απάντηση σε αυτό που συμβαίνει είναι ένα σοσιαλιστικό κίνημα προόδου και όχι οποιοσδήποτε θρησκευτικός φονταμενταλισμός. Είναι απαραίτητο αυτήν τη στιγμή να συντονιστούν τα κομμουνιστικά και προοδευτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».

ΘΕΜΟΣ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ενιαίος αντικαπιταλιστικός - αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Ο τέως πρέσβης Θέμος Στοφορόπουλος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε αρχικά στα αίτια της κατάστασης που διαμορφώνεται παγκόσμια και στον ιμπεριαλισμό ως ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού. «Σε αυτό το βιβλίο του, είπε, ο Λένιν επισημαίνει όλους τους κινδύνους που διατρέχουν οι λαοί από αυτήν την ανάπτυξη του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός κατά αυτήν την περίοδο είναι η προσπάθεια της Δύσης, των ΗΠΑ και της ΕΕ και των λεγομένων υπερεθνικών εταιριών να αποκτήσουν περισσότερες πρώτες ύλες και πηγές ενέργειας, οδούς μεταφοράς εμπορευμάτων και αγορές, κατά συνέπεια να αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο σε μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη.

Ενα χαρακτηριστικό του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας είναι ότι χρησιμοποιεί διαφορές μεταξύ κρατών αλλά και άκρως αντιδραστικές δυνάμεις, όπως είναι φονταμενταλιστικές δυνάμεις και καθεστώτα που χρησιμοποιούν το Ισλάμ σαν πρόσχημα. Θυμάστε την "Καταιγίδα της Ερήμου" και πώς χρησιμοποιήθηκαν τέτοια καθεστώτα προς όφελος των ΗΠΑ. Στο Αφγανιστάν ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είχε χρησιμοποιήσει προς όφελός του τέτοιες δυνάμεις. Να θυμηθούμε τον απρίλη του '78 οπότε οι Αφγανοί αποφασίζουν να ιδρύσουν την "Αβασίλευτη Δημοκρατία του Αφγανιστάν". Αμέσως μετά, το '79 έχουμε αμερικανική επέμβαση, αντεπαναστατική δράση με τρομερές πράξεις υπό την καθοδήγηση πρακτόρων της CIA, όλα αυτά έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Οπως και το γεγονός ότι Σοβιετικοί σύμβουλοι γδέρνονταν ζωντανοί. Για τέτοιες πράξεις μιλάμε.

Το 1979 η αφγανική κυβέρνηση ζητάει τη βοήθεια της ΕΣΣΔ, η οποία πράγματι την παρέχει. Τότε οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ισλαμιστικά αντιδραστικά στοιχεία, και από τότε αρχίζει να καταγράφεται η δράση των Ταλιμπάν για τους οποίους γίνεται τόσος λόγος σήμερα. Στη συνέχεια, έχουμε και την εμφάνιση υπό τις ίδιες πάντα συνθήκες του Μπιν Λάντεν, ο οποίος εμφανίστηκε στην προσπάθεια των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους το συντηρητικό κόσμο του Ισλάμ για τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς.

Ο ιμπεριαλισμός παρανομεί απολύτως, δε σέβεται απολύτως τίποτα, ούτε καν αυτό το καπιταλιστικό διεθνές δίκαιο που ίσχυε μέχρι τώρα. Αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και μπρος είναι περισσότερος ιμπεριαλισμός με ακόμα πιο σκληρές επιθέσεις ενάντια στους λαούς. Η λύση είναι μόνο ο ενιαίος αντικαπιταλιστικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας των λαών».

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Αντίσταση των λαών στα νοσηρά σχέδια των ΗΠΑ

Ο καθηγητής πανεπιστημίου Κώστας Βεργόπουλος τόνισε:

«Από τις 11 Σεπτέμβρη έχει γυρίσει μια σελίδα στην παγκόσμια ιστορία. Ενώ μέχρι τώρα μιλούσαν για πολυπολιτισμικότητα, τώρα μιλάνε για σύγκρουση πολιτισμών. Τώρα υπάρχουν "προοδευτικοί πολιτισμοί" και "αντιδραστικοί πολιτισμοί". Οι ιμπεριαλιστές για να μην φανούν τα πραγματικά αίτια προσπαθούν να κάνουν μετάθεση ευθυνών, αφού προηγουμένως κατάφεραν να διαλύσουν τις κοινωνίες δημιουργώντας καμένη γη, όχι μόνο στις αραβικές χώρες, αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ. Εχουμε εκατομμύρια ανέργων, απόρων, αστέγων, ανθρώπων που δεν έχουν να φάνε και κοιμούνται μέσα στους υπονόμους. Αφού οι ίδιοι δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση, σήμερα μιλούνε για "Σταυροφορία επιβίωσης του πολιτισμού". Δηλαδή, κάνουν το παν για να μην δούμε τα αίτια αυτής της κατάστασης, που βρίσκονται στη δική τους πολιτική.

Αφού πραγματοποίησαν αυτήν την καταστροφή στον κόσμο, τώρα προωθούνε τη συνολική καταστροφή μέσω ενός γενικευμένου πολέμου. Εχουν φτάσει στο σημείο να παραδέχονται οι οικονομολόγοι, ότι για να βγει η Δύση από την οικονομική ύφεση θα πρέπει να γίνει ένας μεγάλος πόλεμος. Ενας πόλεμος "είναι δυνατόν να δώσει νέα ώθηση σε αυτήν την οικονομία". Να μας λείπει αυτή η οικονομία, που για να ωθηθεί χρειάζεται πολέμους.

Το όνειρο των εγκεφάλων της Αμερικής, που χάνει το παιχνίδι, στην οικονομία και βρίσκεται σε καταστροφική ύφεση, ενώ παράλληλα διαθέτει πολεμική υπεροπλία, είναι να χρησιμοποιήσουν αυτή τη στρατιωτική υπεροπλία για να ξανακατακτήσει η Αμερική και την οικονομική ηγεμονία. Δηλαδή, ένα καθαρά στρατοκρατικό εγχείρημα στην υπηρεσία της αμερικανικής ηγεμονίας. Για να ασκήσει το δικτατορικό ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, χρειάζεται μια ραγδαία συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, χωρίς νομιμότητα, χωρίς καμία δικαιοσύνη.

Το αν οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτά τα νοσηρά σχέδια των κυβερνητών τους, εξαρτάται από την αντίσταση των λαών, τόσο των ΗΠΑ, όσο και του υπόλοιπου κόσμου. Εναπόκειται στους λαούς να πουν προς τα πού θα γυρίσει αυτή η νέα σελίδα που άνοιξε. Θα είναι, λοιπόν, προς την πραγματική καθιέρωση της Αμερικής ως νέου χωροφύλακα του κόσμου, πέρα από κάθε νομιμότητα, ή η σελίδα αυτή θα είναι το ξεφούσκωμα αυτού του ρόλου, η αποκάλυψη, δηλαδή, ότι η Αμερική δε θα μπορεί να ασκήσει αυτόν το ρόλο χάρη στην αντίσταση των λαών;».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΓΑΝΕΛΗΣ
Είναι η ώρα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Ο εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Χρήστος Μαργανέλης επισήμανε ότι «έχει μεγάλη σημασία να δούμε μέσα σε ποια συγκυρία συνέβη αυτό το γεγονός στην καρδιά των ΗΠΑ». Ειδικότερα, είπε: «Ενας βασικός παράγοντας εξακολουθεί να παραμένει η οικονομία. Το χρηματιστικό κεφάλαιο, αφού έκανε μια γυροβολιά σε ολόκληρο τον πλανήτη και ξεζούμισε πολλούς λαούς, αντιμετωπίζει τα αδιέξοδά του, που πλέον δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με κατά τόπους πολεμικές συγκρούσεις. Πολύ πριν πληγεί το υποτιθέμενο γόητρο των ΗΠΑ με την κατάρρευση των δίδυμων πύργων, είχε πληγεί στη Γένοβα και πριν από αυτήν, όταν έλεγαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ότι την επόμενη φορά θα πάνε να συνεδριάσουν στα Βραχώδη Ορη, κάτω από την πίεση των μαζών».

Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι τα επαναστατικά κινήματα, τα οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να πνίξουν. Στη Λατινική Αμερική αναζωογονούνται αυτά τα κινήματα και παλεύουν είτε για την εθνική τους ανεξαρτησία είτε για την κοινωνική ανατροπή. Ολα αυτά, τους προκαλούν εξαιρετικές ανησυχίες. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αντέδρασαν ακαριαία μετά από αυτό το χτύπημα, πρώτα και κύρια μέσω της καταστολής των κοινωνικών δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και σαφώς προσπαθούν να αντλήσουν νομιμοποίηση μέσω της επίκλησης του κινδύνου από αντιδραστικές ιδεολογίες. Προσπαθούν, επίσης, να επιβάλουν συναίνεση και όρους ιδεολογικής τρομοκρατίας, σε όσους επιμένουμε να θυμόμαστε, όχι για να συμψηφίσουμε, αλλά να αθροίσουμε τα θύματα της Ν. Υόρκης με αυτά της Παλαιστίνης και της Γιουγκοσλαβίας, γιατί όλα αυτά είναι θύματα του ιμπεριαλισμού. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πούμε ότι κάθε μήνα πεθαίνουν 5.000 παιδιά, επειδή δεν υπάρχει ένα εμβόλιο αξίας 2 δολαρίων. Αυτό δεν είναι απλώς τρομοκρατία, αλλά γενοκτονία. Η διεθνής κοινότητα, όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι θέλουν να το διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη. Είναι σαφές ότι αυτή είναι η ώρα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, η αναζήτηση ενός νέου διεθνισμού, η αναζήτηση εμπειριών από τα επαναστατικά κινήματα της ιστορίας».

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Ελπίζουμε στη ριζοσπαστική διαφοροποίηση των λαών

Ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι από τις σημερινές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να υπάρξει βήμα αντίστασης προς μία κατεύθυνση διαφοροποίησης από την πολιτική των ΗΠΑ. Αν θα υπάρξει, θα υπάρξει μόνο κάτω από την ασφυκτική πίεση του λαϊκού κινήματος. Γι' αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε ο καθένας στη γειτονιά του, στην εργασία του, παντού να συζητάμε για την αναγκαιότητα μεγάλων ενωτικών εκδηλώσεων ενάντια σε αυτήν την τυχοδιωκτική πολιτική.

Οσο κι αν υπάρχει μια διαφοροποίηση στις αποχρώσεις, στο πώς δηλαδή οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζουν το ζήτημα, δε νομίζω ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία της όλης προσπάθειας. Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν μόνο οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών, όμως δεν το κάνουν, κάθονται σιωπηρές και λένε "είμαστε Αμερικάνοι".

Επομένως, εμείς μπορούμε να ελπίζουμε σε διαφοροποιήσεις πολύ πιο ριζοσπαστικές, στο βαθμό που θα αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα στο εσωτερικό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αρχίζει και γίνεται στην Ιταλία, όπως ήδη γίνεται και στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική κυβέρνηση για να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό αρχίζει να λέει "όχι εν λευκώ" εξουσιοδότηση. Η τοποθέτηση αυτή βέβαια θα ήταν σε θετική κατεύθυνση αν το πίστευε κιόλας. Θα ήταν θετικό αν έπαιρναν ορισμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, αντίθετα όλες οι κινήσεις που κάνουν είναι απόλυτα σύμφωνες με την πολιτική των ΗΠΑ.

Πάντως, εμείς δεν "είμαστε Αμερικάνοι", είμαστε ένας λαός που έχει εμπειρίες από επεμβάσεις και στη χώρα μας και στην περιοχή. Δεν μπορούν πια να μας ξεγελάσουν ούτε με την "ανθρωπιστική βοήθεια", ούτε με αυτές τις ανοησίες περί πάταξης της τρομοκρατίας. Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν όλοι όσοι πιστεύουν στις έννοιες της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ολοι όσοι ανησυχούν γιατί παίρνονται πίσω ένα προς ένα τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα πρέπει να ανησυχούν γιατί θα παίρνονται πίσω και τα δημοκρατικά δικαιώματα με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ