Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
ΘΕΜΟΣ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ενιαίος αντικαπιταλιστικός - αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Ο τέως πρέσβης Θέμος Στοφορόπουλος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε αρχικά στα αίτια της κατάστασης που διαμορφώνεται παγκόσμια και στον ιμπεριαλισμό ως ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού. «Σε αυτό το βιβλίο του, είπε, ο Λένιν επισημαίνει όλους τους κινδύνους που διατρέχουν οι λαοί από αυτήν την ανάπτυξη του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός κατά αυτήν την περίοδο είναι η προσπάθεια της Δύσης, των ΗΠΑ και της ΕΕ και των λεγομένων υπερεθνικών εταιριών να αποκτήσουν περισσότερες πρώτες ύλες και πηγές ενέργειας, οδούς μεταφοράς εμπορευμάτων και αγορές, κατά συνέπεια να αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο σε μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη.

Ενα χαρακτηριστικό του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας είναι ότι χρησιμοποιεί διαφορές μεταξύ κρατών αλλά και άκρως αντιδραστικές δυνάμεις, όπως είναι φονταμενταλιστικές δυνάμεις και καθεστώτα που χρησιμοποιούν το Ισλάμ σαν πρόσχημα. Θυμάστε την "Καταιγίδα της Ερήμου" και πώς χρησιμοποιήθηκαν τέτοια καθεστώτα προς όφελος των ΗΠΑ. Στο Αφγανιστάν ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είχε χρησιμοποιήσει προς όφελός του τέτοιες δυνάμεις. Να θυμηθούμε τον απρίλη του '78 οπότε οι Αφγανοί αποφασίζουν να ιδρύσουν την "Αβασίλευτη Δημοκρατία του Αφγανιστάν". Αμέσως μετά, το '79 έχουμε αμερικανική επέμβαση, αντεπαναστατική δράση με τρομερές πράξεις υπό την καθοδήγηση πρακτόρων της CIA, όλα αυτά έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Οπως και το γεγονός ότι Σοβιετικοί σύμβουλοι γδέρνονταν ζωντανοί. Για τέτοιες πράξεις μιλάμε.

Το 1979 η αφγανική κυβέρνηση ζητάει τη βοήθεια της ΕΣΣΔ, η οποία πράγματι την παρέχει. Τότε οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ισλαμιστικά αντιδραστικά στοιχεία, και από τότε αρχίζει να καταγράφεται η δράση των Ταλιμπάν για τους οποίους γίνεται τόσος λόγος σήμερα. Στη συνέχεια, έχουμε και την εμφάνιση υπό τις ίδιες πάντα συνθήκες του Μπιν Λάντεν, ο οποίος εμφανίστηκε στην προσπάθεια των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους το συντηρητικό κόσμο του Ισλάμ για τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς.

Ο ιμπεριαλισμός παρανομεί απολύτως, δε σέβεται απολύτως τίποτα, ούτε καν αυτό το καπιταλιστικό διεθνές δίκαιο που ίσχυε μέχρι τώρα. Αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και μπρος είναι περισσότερος ιμπεριαλισμός με ακόμα πιο σκληρές επιθέσεις ενάντια στους λαούς. Η λύση είναι μόνο ο ενιαίος αντικαπιταλιστικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας των λαών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κεμάλ Οκουγιάν (2015-12-16 00:00:00.0)
ΗΠΑ - «Αλ Κάιντα»: Εις σάρκα μίαν! (2013-08-28 00:00:00.0)
Ρήξη με τους ιμπεριαλιστές (2008-01-16 00:00:00.0)
Για να γίνει πιο ισχυρό το ΚΚΕ (2005-02-08 00:00:00.0)
Ισλαμικός φουνταμενταλισμός* (2001-10-21 00:00:00.0)
Ποια τρομοκρατία; (2001-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ