Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το ξεπούλημα της γης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η Κρατική Δούμα, παρά την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΡΟ και του Αγροτικού Κόμματος, υιοθέτησε την Πέμπτη, 20 Σεπτέμβρη, στην τρίτη και τελευταία ανάγνωση, τον Κώδικα για τη Γη, νομιμοποιώντας την αγοραπωλησία της γης. Την ίδια ώρα, έξω από την έδρα της Δούμας, πραγματοποιήθηκε πικετοφορία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσαν η Οργάνωση Μόσχας του ΚΚΡΟ και άλλες κομμουνιστικές και πατριωτικές δυνάμεις. Οι μετέχοντες στην κινητοποίηση κρατούσαν κόκκινες σημαίες, πικέτες και πλακάτ με συνθήματα: «Κάτω οι αστοί!», «Οχι στην πώληση της γης!», «Η γη είναι μάνα και η μάνα δεν πουλιέται!», «Το ξαναμοίρασμα της γης σημαίνει πόλεμος!». Επίσης οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν και κατά του αντιλαϊκού Κώδικα Εργασίας, που νομιμοποιεί τη μισθωτή δουλεία. Ακούστηκαν και τα συνθήματα: «Κάτω η κυβέρνηση!», «Ο Πούτιν είναι ο Γιέλτσιν σήμερα!». Ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Βίκτορ Σελούχα δήλωσε στους συγκεντρωμένους: «Οι κομμουνιστές και οι αγροτιστές, όπως και πριν, θα υπερασπιστούν την παλλαϊκή ιδιοκτησία της γης. Δεν είναι ακόμα το τέλος. Το σχέδιο θα εξεταστεί στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας - εκεί οι άνθρωποι είναι πιο κοντά στη γη και καταλαβαίνουν καλύτερα τα συμφέροντα του λαού».

Οι βουλευτές του ΚΚΡΟ και του Αγροτικού Κόμματος προσπάθησαν στην αρχή της συνεδρίασης της Δούμας να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη το θέμα του Κώδικα για τη Γη. «Εξ ονόματος των εκατομμυρίων αγροτών της Ρωσίας, απαιτούμε να αναβληθεί η εξέταση του Κώδικα για τη Γη στη σημερινή συνεδρίαση της Δούμας και να συσταθεί μια επιτροπή εργασίας για την τελική επεξεργασία του εν λόγω νόμου προς το συμφέρον του εθνικού αγροτοβιομηχανικού συμπλέγματος, προς το συμφέρον του λαού. Μια ανεξίτηλη κηλίδα ντροπής θα πέσει πάνω σ' εκείνους τους βουλευτές, που θα ψηφίσουν τη σημερινή, γραμμένη υπό την υπαγόρευση του μεγάλου κεφαλαίου, παραλλαγή του Κώδικα για τη Γη. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας δε θα μας το συγχωρέσουν», τόνισε ο επικεφαλής της Βουλευτικής Ομάδας του Αγροτικού Κόμματος Νικολάι Χαριτόνοφ.

«Ολες οι μεθοριακές περιοχές, η Πριμόριε, το Χαμπάροφσκ, το Αλτάι, το Κουργκάν, το Τσελιάμπινσκ, το Βόλγκογκραντ, η Σταυρούπολη, το Κρασνοντάρ, το Καλίνινγκραντ, η περιοχή Λένινγκραντ, το Μούρμανσκ - όλες ψήφισαν ενάντια σ' αυτόν τον Κώδικα. Σαράντα περιοχές της Ρωσίας κάνουν έκκληση σε μας!», προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στη Δούμα Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Ωστόσο, δε στάθηκε δυνατό να πειστούν οι κεντροδεξιοί βουλευτές. Με 257 ψήφους υπέρ, ο Κώδικας για τη Γη υιοθετήθηκε. Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ ανέβηκε στο βήμα, όπου ένας βουλευτής ετοιμαζόταν να μιλήσει για άλλο θέμα και δήλωσε ότι κανείς από τους βουλευτές δεν είχε καταλάβει για ποιο πράγμα ανακοινώθηκε η ψηφοφορία και ζήτησε να επαναληφθεί. Μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, οι αριστεροί βουλευτές επανήλθαν στο θέμα της επανάληψης της ψηφοφορίας, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Δούμας. Ψηφίστηκε, επίσης, και ο νόμος για να μπει σε ισχύ ο Κώδικας για τη Γη.

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κομμουνιστές θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με αίτημα να γίνει πανεθνικό δημοψήφισμα για το ζήτημα της γης. Ο δε επικεφαλής της φιλοπροεδρικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Εντίνστβο» Βλαντίμιρ Πέχτιν δήλωσε ότι η ψήφιση του Κώδικα «είναι μια νέα νίκη στην πραγματοποίηση της μεταρρύθμισης της γης στο κράτος μας». Από τη μεριά μας, προσθέτουμε ότι η «νίκη» αυτή σημαίνει νομιμοποίηση του ξεπουλήματος της τελευταίας εθνικής περιουσίας της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ