ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Στα προσυνεδριακά «χαρακώματα»

Από το προηγούμενο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος

Photo Press

Από το προηγούμενο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος
Με το ερώτημα αν η σύγκρουση που θα εκδηλωθεί στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα είναι τέτοια ώστε να αποσοβηθούν (όπως συνέβη το 1996 και το 1999) άλλου τύπου «φυγόκεντρες» εξελίξεις στο εσωτερικό της, κινείται πλέον η κυβέρνηση, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προσυνεδριακές διαδικασίες, από «γεύματα» και αρχηγικές εμφανίσεις, μέχρι σταυροφορίες προς άγραν συνέδρων και... ζεϊμπέκικα.

Αποδοκιμασία Σημίτη

Από τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου εκείνη που ξεχώρισε ήταν σίγουρα η αποδοκιμασία που γνώρισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου για τα 5 χρόνια από το θάνατο του Α. Παπανδρέου (σ.σ.: «Αλλαγή-αλλαγή, όχι στον εκβιαστή» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά του Κ. Σημίτη), από οργανωμένες ομάδες οπαδών του ΠΑΣΟΚ, που έδειξαν την προτίμησή τους στον Α. Τσοχατζόπουλο... Τις εικόνες αυτές αν και θέλησε να τις υποβαθμίσει ο Δ. Ρέππας, ωστόσο τις εμφάνισε χτες ως απόδειξη για την «ορθότητα» της επιλογής του πρωθυπουργού για επίσπευση του συνεδρίου, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα...

Αρχηγικές εμφανίσεις

Την Κυριακή, δε, ο Α. Τσοχατζόπουλος (που χτες είχε «γεύμα εργασίας» με τον Ε. Βενιζέλο ενώ προχτές είχε δηλώσει πως ο ίδιος και ο Γ. Παπανδρέου θα δικαιώσουν τις υψηλές δημοτικότητες που έχουν εντός του ΠΑΣΟΚ...) προχώρησε σε αρχηγική εμφάνιση στην Αχαΐα, όπου μιλώντας σε υψηλούς τόνους ζήτησε «αλλαγή πολιτικής». Ωστόσο η στάση του έγινε αντικείμενο ειρωνικών σχολίων από πηγές του Μαξίμου, που έλεγαν σε δημοσιογράφους πως «αν ρωτήσετε τον υπουργό Αμύνης τι εννοεί» με τα όσα «ακατάληπτα» (!) λέει, τότε θα «τον φέρετε σε πολύ δύσκολη θέση»... Τέλος, στο παραπάνω «προσυνεδριακό» κλίμα εντάσσονται τόσο τα... ζεϊμπέκικα του Γ. Παπανδρέου στη Σάμο (εις μνήμην του πατέρα του και υπό τα «παλαμάκια» του Ι. Τζεμ...) που έτυχαν ευρείας προβολής από τα ΜΜΕ, όσο και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των διαφόρων εσωκομματικών τάσεων του ΠΑΣΟΚ για να καταλήξουν στην τακτική τους ενόψει συνεδρίου.

Διαβεβαιώσεις περί «ενότητας», αλλά...

Προσπαθώντας η πλευρά του πρωθυπουργού να «μαζέψει» όσο είναι δυνατό το κλίμα ρευστότητας που επικρατεί, συνεργάτες του όλες τις προηγούμενες μέρες επικοινωνούσαν αυτοβούλως με ΜΜΕ για να διαμηνύσουν ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι «ένα συνέδριο σύνθεσης και όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Για το λόγο αυτό, για μια ακόμα φορά χτες ο Δ. Ρέππας απέκλεισε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τον οποίο προσδιόρισε χρονικά μετά το συνέδριο του Οκτώβρη, ενώ μίλησε και για «συνέδριο νέας αρχής».

Πάντως, ήδη ασκούνται πιέσεις από τη «σκληρή εκσυγχρονιστική ομάδα» (χαρακτηριστική ήταν η χτεσινή επίθεση του Χρ. Βερελή κατά των πρωτοκλασάτων που, όπως είπε, αμφισβητούν την κυβέρνηση λόγω προσωπικών φιλοδοξιών), η οποία ζητά από τον πρωθυπουργό «ξεκαθάρισμα πολιτικών» (φράση που χρησιμοποιούν για να μην πουν «λογαριασμών»...), ενώ ας σημειωθεί ότι στάλθηκε και το μήνυμα προς την «άλλη πλευρά» ότι ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στο συνέδριο του κόμματος, όπως είπε χτες ο Τ. Χυτήρης...

Το «λευκό»...

Από την πλευρά της μη «εκσυγχρονιστικής» πτέρυγας ζητούμενο αποτελεί η στάση της, αν δηλαδή θα υπάρξει υποψήφιος που θα κατέλθει να αναμετρηθεί με τον Κ. Σημίτη. Ωστόσο, οι δηλώσεις στελεχών προσκείμενων στον Α. Τσοχατζόπουλο, όπως ο Γ. Δασκαλάκης, αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, δείχνουν ότι οι περισσότεροι αυτής της πλευράς προσανατολίζονται στη λογική του «λευκού» και του «άκυρου», όπως και το 1999, με τα οποία θα εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στο πρόσωπο του Κ. Σημίτη.

Την ίδια ώρα «δίνουν και παίρνουν» οι εκτιμήσεις για τη στάση που θα τηρήσουν οι πρωτοκλασάτοι. Ετσι, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι έχει «άριστες σχέσεις» με όλους..., ο Κ. Λαλιώτης και η Β. Παπανδρέου αφήνουν να διαρρέει ότι διατηρώντας τις «ιδιαιτερότητές τους» θα στηρίξουν τον Κ. Σημίτη, ο Γ. Παπαντωνίου τάχθηκε αναφανδόν με τον πρωθυπουργό, επισείοντας το κίνδυνο επιστροφής στην πολιτική του «λαϊκισμού», ο Απ. Κακλαμάνης κινείται στη γνωστή «ενωτική» του γραμμή, ενώ αδιευκρίνιστη, πέρα από τη στάση Τσοχατζόπουλου, είναι και αυτή του Θ. Πάγκαλου.

Αύριο το ΕΓ

Ο τελευταίος, ας σημειωθεί, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, εφόσον αυτός εκλεγεί από το συνέδριο. Το θέμα της εκλογής γραμματέα από το συνέδριο ή όχι καθώς και τα υπόλοιπα διαδικαστικά ζητήματα για τη σύγκληση του συνεδρίου (ο αριθμός των συνέδρων, ο τρόπος εκλογής τους, ποια μητρώα μελών θα χρησιμοποιηθούν κλπ.) θα τεθούν αύριο στη νέα συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ αν και θεωρείται ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα θα παραπεμφθούν στην επόμενη ΚΕ του κόμματος (13/14 Ιούλη), που θα κληθεί να επικυρώσει και την απόφαση για την επίσπευση του συνεδρίου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Μεγάλη εκτίμηση» από τον Ν. Μπερνς

Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα, άλλη μια φορά, στις πολιτικές εξελίξεις ο αποχωρών Αμερικανός πρεσβευτής εξέφρασε χτες δημόσια την «εκτίμηση» που τρέφουν οι ΗΠΑ για τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή!

Την «εκτίμηση» που τρέφει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη ΝΔ και τον πρόεδρό της, αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει χτες δημόσια ο αποχωρών ανθύπατος Ν. Μπερνς, παρεμβαίνοντας έτσι απροκάλυπτα, άλλη μια φορά, στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας.

Αναβιώνοντας την αλήστου μνήμης εποχή, όταν η αμερικανική πρεσβεία έχριζε πρωθυπουργούς και διόριζε κυβερνήσεις, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντησή του χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της εδώ παραμονής του, είχε αρκετές συναντήσεις με τον Κ. Καραμανλή και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ νιώθει μεγάλη εκτίμηση και γι' αυτόν και για τη ΝΔ». Επίσης δήλωσε ότι στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης συζητήθηκε όλο το πλέγμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ο κ. Μπερνς, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης, ρώτησε να μάθει τις προβλέψεις του αρχηγού της ΝΔ για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πήρε την απάντηση ότι όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, η κυβέρνηση σίγουρα θα βγει αποδυναμωμένη από όλη αυτή τη διαδικασία.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των δηλώσεων του Ν. Μπερνς υποστηρίζοντας ότι δεν αποδίδουν σε αυτές καμία βαρύτητα, επειδή ο Ν. Μπερνς αποχωρεί από την Αθήνα και δεν εκφράζει την άποψη της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ομως οι δηλώσεις του Ν. Μπερνς δεν είναι άσχετες από τις εκτιμήσεις που κάνει η πρεσβεία για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ «θα κερδίσει κατά πάσα πιθανότητα τις επόμενες εκλογές» και στο πλαίσιο αυτό επιχειρούν «να ρίξουν γέφυρες στον Κ. Καραμανλή και στο περιβάλλον του». Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Αθήνα ο Ν. Μπερνς δεν έτρεφε και... ιδιαίτερη εκτίμηση στη ΝΔ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σημίτη, εκτίμηση την οποία φρόντιζε να δείχνει σχεδόν καθημερινά.

Στο μεταξύ, η ηγεσία της ΝΔ «ταλαντεύεται» γύρω από το αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές ή όχι. Στελέχη, όπως η Ντ. Μπακογιάννη και ο Πρ. Παυλόπουλος τάχθηκαν σε συνεντεύξεις τους υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για να λυθεί η κρίση στο κυβερνών κόμμα, αλλά έριξαν το «μπαλάκι» στον πρωθυπουργό για να τις προκηρύξει... Ο Κ. Καραμανλής δέχεται διάφορες εισηγήσεις, αλλά δε φαίνεται να προκρίνει την ιδέα να αναδείξει το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πάντως, θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ επιχειρεί να καλλιεργήσει την εικόνα της συσπείρωσης της κεντροδεξιάς και της «ενιαίας» πορείας προς την εξουσία, σε αντιπαραβολή μάλιστα με την «κατάσταση παραλυσίας» στο ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Σουφλιάς προχώρησε σε άνοιγμα στον Δ. Αβραμόπουλο, τονίζοντας σε χτεσινή συνέντευξή του στα «Νέα» ότι «την επιστροφή Αβραμόπουλου και την υποστηρίζω και δεν τη βλέπω απίθανη». Ομως, πρόσθεσε, «είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο και την πολιτική πορεία που θα επιλέξει». Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Σουφλιάς βλέπει θετικά ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για τη δημαρχία της Αθήνας, λέγοντας: «αν τελικά το αποφασίσει γιατί όχι; Πρόκειται για ένα καταξιωμένο στέλεχος πρώτης γραμμής που θα μπορούσε να προσφέρει από οποιοδήποτε πόστο».

«Οχι» από Αβραμόπουλο

Ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε αρνητικά στην πρόταση - πρόσκληση του Γ. Σουφλιάς, αλλά δεν έπεισε ότι σταθερότητα και κατηγορηματικότητα αυτής της θέσης του. Το ΚΕΠ, δήλωσε, είναι μια αυτόνομη πολιτική παρουσία και μια αυτόνομη πολιτική κίνηση, αλλά την ίδια στιγμή επισήμανε ότι η χώρα έχει περιέλθει σε ακυβερνησία και ότι δημιουργείται πολιτικό κενό, πράγμα που κατά την άποψή του «δεν μπορεί να το αντέξει το σύστημά μας και θα πρέπει πάραυτα να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες». Αναφερόμενος στο τελευταίο είπε ότι οι πρόωρες εκλογές ίσως συνιστούν μια λύση, ενώ υποστήριξε ότι το κόμμα του θα είναι έτοιμο, όποτε και αν γίνουν. Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ν. Μπερνς για τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή, δε δίστασε να διεκδικήσει παρόμοια «εύσημα» λέγοντας ότι «ο κ. Μπερνς τον καλό του λόγο τον έχει για όλους τους πολιτικούς αυτού του τόπου» (!).

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανησυχίες για την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ

Παρέμβαση στο εσωκομματικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρύτερο ρόλο ως σταθεροποιητικού παράγοντα του συστήματος, επιδιώκει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος με χτεσινές δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, αλλά και με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», παίρνει θέση και προβαίνει σε προτάσεις για μια... καλύτερη διαχείριση του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπάρχουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και κρίσιμες εκκρεμότητες στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Σ' αυτά τα μεγάλα προβλήματα προστέθηκε και η κρίση διακυβέρνησης, την οποία παραδέχτηκε ο ίδιος ο κύριος πρωθυπουργός προχτές, ανακοινώνοντας τις σχετικές του αποφάσεις». Οπως ανέφερε ο ίδιος, υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αίτημα για τη σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Χαρακτήρισε δε, ως λαθεμένη την επιλογή του πρωθυπουργού «αυτά τα μεγάλα ζητήματα, τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, που τον έφεραν σε αντίθεση με την ελληνική κοινωνία, να τα υποτάσσει στις εσωκομματικές διαδικασίες». Και υποστήριξε ότι «από δω και πέρα είμαστε σε μία περίοδο πλήρους ρευστότητας και αποδιοργάνωσης των πάντων».

Παράλληλα, με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αφού επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Κ. Σημίτης «αδικεί τον εαυτό του όταν εμφανίζεται ως "θεράπων ιατρός"» συνεχίζει εκφράζοντας την αγωνία του: «Ο κ. Σημίτης δεν μπορεί να μη βλέπει ότι η πολιτική του, πέρα από την κρίση σχέσεων μεταξύ των στελεχών που προκαλεί, εντός του ΠΑΣΟΚ, μεγαλώνει και την κρίση σχέσεων με την Αριστερά, αλλά και την κρίση σχέσεων με κοινωνικές ομάδες, που το ίδιο στήριξε και στηρίχτηκε σ' αυτές. Κινδυνεύει ο κ. πρωθυπουργός να είναι... ανάδελφος μέσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ... ανάδελφο μέσα στο πολιτικό σύστημα». Και συνεχίζει επισημαίνοντας τον... κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ «να γίνει ένα κλασικό φιλελεύθερο κόμμα».

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Λύση στο αδιέξοδο ο πιο άγριος νεοφιλελευθερισμός

Την επαναβεβαίωση της άγριας νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής από το κομματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του Οκτώβρη, προτείνει σαν λύση των σημερινών αδιεξόδων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΦΛΑΣ». Προειδοποιεί μάλιστα, το κομματικό ακροατήριο, ότι τυχόν εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων επιλογών, ισοδυναμεί ουσιαστικά με ήττα στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση... Χωρίς περιστροφές και ως... μαχητής του ακραίου νεοφιλελευθερισμού ο υπουργός, δήλωσε με στόμφο, πως «μόνο αν το ΠΑΣΟΚ προχωρήσει στην πολιτική πλατφόρμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της απελευθέρωσης των αγορών και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και ουσιαστική κοινωνική πολιτική, μόνο με αυτό το τρίπτυχο, νομίζω έχουμε πιθανότητα να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές».

Στην ίδια συνέντευξη τάσσει τον εαυτό του στο πλευρό του Σημίτη, με το διαχωρισμό του τύπου «εμείς» (όσοι δηλαδή βρίσκονται στο πλευρό του Σημίτη) και οι «άλλοι» (όσοι τον αμφισβητούν). Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει το σημερινό πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης, υποστήριξε πως το κόμμα δε στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές, δηλώνοντας «... όλα τα κόμματα στην Ευρώπη που κερδίζουν εκλογές, το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, έχουν ενιαία και σταθερή στήριξη από τα κόμματά τους, διότι έτσι οι κυβερνήσεις αποκτούν αξιοπιστία στην εφαρμογή της πολιτικής τους. Εδώ εφαρμόζουμε μια πολιτική η οποία ανατρέπεται με διαρροές, με δηλώσεις, με κανάλια, με παράθυρα...».

Κατά τον ίδιο υπήρξε καθυστέρηση στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ να προσαρμοστεί από το... όραμα του Α. Παπανδρέου - το προσδιόρισε σαν όραμα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και της μεγάλης αναδιανομής του εισοδήματος - στο νέο όραμα, το νεοφιλελευθερισμό!!! Για να θέσει στη συνέχεια τα ερωτήματα: «Πιστεύει το ΠΑΣΟΚ στη δημοσιονομική πειθαρχία; Θέλει το ΠΑΣΟΚ απελευθέρωση των αγορών; Αυτά δεν ήταν κάτι που έλεγε ο Α. Παπανδρέου πριν από 15 - 20 χρόνια, τα λέμε όμως εμείς τώρα». Το ΠΑΣΟΚ - κατά Παπαντωνίου - δεν έχει ενσωματώσει στο σύνολό του αυτές τις αρχές και έτσι προκύπτουν αντιφάσεις, διαρροές κλπ...

Ιδεολογικοποιώντας τη μάχη της καρέκλας που θα δοθεί στο συνέδριο και απαντώντας - υποτίθεται - στην άλλη πλευρά, έκανε μια παρουσίαση του «καθαρού νεοφιλελεύθερου οράματος» που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο. Ετσι, δήλωσε ότι «υπάρχει θέμα με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αποδεχόμαστε όλοι την ανάγκη τού να δίνουμε χρήματα στο μέτρο που υπάρχουν και όχι παραπάνω για παράδειγμα; Υπάρχει ένα θέμα με την απελευθέρωση των αγορών και γενικότερα με την αποδοχή της ανοιχτής οικονομίας, σαν μοχλό ανάπτυξης. Αποδεχόμαστε όλοι την πολιτική της απελευθέρωσης, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση, στην Υγεία, όλες αυτές τις τομές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εισαχθούν στη χώρα μας για να πάμε μπροστά;». Κατά τον ίδιο πάντα, αν η οικονομία ξεφύγει από το μονόδρομο των νεοφιλελεύθερων επιλογών και «γυρίσουμε σε μια πολιτική λαϊκισμού, ελλειμμάτων, χρέους, υπερπληθωρισμού, θα οδηγήσουμε τη χώρα σε πολύ μεγάλες δυσκολίες και θα μεταταγούμε πλέον στη Β' Εθνική, θα γίνουμε κόμμα μειοψηφίας...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ