ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνέχιση βομβαρδισμών και διαβουλεύσεις ιμπεριαλιστών

Με εξάρσεις και υφέσεις συνεχίζονται καθημερινά οι παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, κυρίως από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων που βάλλουν κατά θέσεων των πολιτοφυλάκων αλλά και κατά κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς), που επί της ουσίας είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στην Ρωσία. Μόνο χτες σημειώθηκαν πάνω από 40 παραβιάσεις στο Ντονέτσκ, με χρήση βαρέων όπλων που υποτίθεται ότι θα έπρεπε με βάση τη συμφωνία να έχουν απομακρυνθεί. Στην περιοχή Σοκόλνικι του Λουγκάνσκ σκοτώθηκαν 2 πολιτοφύλακες, ενώ σε σχετικά κοντινή περιοχή υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων πραγματοποιούσε επίσκεψη ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ.

Πάντως οι επικεφαλής διαπραγματευτές στη λεγόμενη «Ομάδα Επαφής» των «Λαϊκών Δημοκρατιών» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, Ντένις Πουσίλιν και Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο, εμφανίστηκαν να δηλώνουν με βάση το τοπικό πρακτορείο «DoniNews» ότι θα ήθελαν επαφή με τον Αμερικανό αξιωματούχο Κ. Βόλκερ, «σε μια προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λουγκάνσκ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα θελήσει να συναντηθεί μαζί τους ο Αμερικανός απεσταλμένος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών του λεγόμενου «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας, Ρωσίας), που συγκατάθεσαν για τη συμφωνία του Μινσκ. Οι Α. Μέρκελ, Εμ. Μακρόν, Π. Ποροσένκο, Βλ. Πούτιν, φέρονται να συμφώνησαν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, μέσω της επιτήρησης από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και την αποχώρηση των βαρέων όπλων από συγκεκριμένα σημεία στη γραμμή αντιπαράθεσης. Ωστόσο η κάθε πλευρά ερμηνεύει διαφορετικά τα συμφωνηθέντα, όπως είχε γίνει από την αρχή του προσωρινού συμβιβασμού που αντιπροσώπευε η συμφωνία εκεχειρίας. Πάντως κατέληξαν ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θα εξεταστεί στις 2 Αυγούστου σε συνάντηση της Ομάδας Επαφής και πιθανά θα ακολουθήσει και συνάντηση κορυφής του Σχήματος.

Το δεδομένο είναι ότι οι αιτίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο και έχουν σχέση με τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, αγορών, ενεργειακών διαφορών αλλά και με την ενδοαστική διαπάλη για τον προσανατολισμό των συμμαχιών της χώρας, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι η συνεχής τροφοδότηση της ουκρανικής κυβέρνησης με οπλικά συστήματα δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Βεβαίως το αντίστοιχο διατείνεται και η δυτική πλευρά για την ενίσχυση των πολιτοφυλάκων από τη Ρωσία.

ΠΓΔΜ
Πιέσεις με φόντο την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Διπλωματικοί αξιωματούχοι σε ΗΠΑ και ΕΕ προβλέπουν ότι η επόμενη χρονιά «θα είναι κρίσιμη» για την επίλυση της μακράς διένεξης μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε σχέση με τη συνταγματική ονομασία της. Επί της ουσίας οι πιέσεις έχουν σχέση με την πρόσδεση της περιοχής στις ευρωαντλαντικές δομές, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», διαβλέπουν μάλιστα «παράθυρο ευκαιρίας» για επίλυση της διένεξης Αθήνας - Σκοπίων, μεταξύ των τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβρη στην ΠΓΔΜ και των προεδρικών εκλογών το 2019. Φέρεται μάλιστα να στηρίζουν μέρος των εκτιμήσεών τους αφενός στη «ρεαλιστική πολιτική» που μπορεί να ακολουθήσει ο σοσιαλδημοκράτης, νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αφετέρου στο «αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον» της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την ΠΓΔΜ και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Χόιτ Μπράιαν Γι, για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα βρέθηκε για βδομάδες σε βαλκανικές χώρες. Θυμίζουν ακόμα πως ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, λίγο μετά το διορισμό του, επέλεξε να επισκεφθεί την Αθήνα και ότι στο τέλος Αυγούστου ο Ελληνας ομόλογός του, Ν. Κοτζιάς, αναμένεται να ανταποδώσει την επίσκεψη μεταβαίνοντας στα Σκόπια.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Προειδοποιητικές βολές αμερικανικού πλοίου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Thunderbolt» έριξε χτες το απόγευμα προειδοποιητικά πυρά για να απωθήσει ιρανικό πολεμικό σκάφος, κοντά στον βόρειο Περσικό Κόλπο, όταν το τελευταίο πλησίασε σε απόσταση 137 μέτρων.

Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο «Ρόιτερς» και στο Γαλλικό Πρακτορείο ισχυρίστηκε ότι έγινε χρήση προειδοποιητικών πυρών επειδή το πλήρωμα του ιρανικού πλοίου δεν απάντησε στις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας των Αμερικανών μέσω ασυρμάτου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις και κινήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που δείχνουν πρόθεση κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, δήλωσε πως οι αντιθέσεις των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «θα τις βλάψουν» και πως το Ιράν «έχει τη δύναμη να αντιδράσει ανάλογα με τη συμπεριφορά των Αμερικανών».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, πρόσθεσαν χτες 18 οργανώσεις και πρόσωπα που χαρακτήρισαν «τρομοκράτες» στον κατάλογο με τις οντότητες που κατηγορούνται ότι συνδέονται με το Κατάρ. Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, που μετέβη πρόσφατα σε Κατάρ, Σ. Αραβία και Κουβέιτ, εκτίμησε ότι «θα χρειαστεί χρόνος» για να αρθεί το αδιέξοδο στις σχέσεις των χωρών του Κόλπου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την πιθανή μεταφορά της έδρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Πεκίνο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, εάν η κινεζική οικονομία συνεχίσει εντός της δυναμικής αναπτυξιακής της πορείας και το ΔΝΤ «εξακολουθήσει να μεταρρυθμίζεται», προέβλεψε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την διαπραγμάτευση της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit), Ντέιβιντ Ντέιβις, εκτίμησε χτες στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τσεχία πως έχει σημειωθεί «πρόοδος» στις συνομιλίες για τα δικαιώματα πολιτών από τις άλλες χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Τόνισε ωστόσο ότι σημαντικές διαφωνίες παραμένουν στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Σημαντικό αγωγό αργού πετρελαίου στο Ογκόνιλαντ, στην Πολιτεία Ρίβερς της νότιας Νιγηρίας, έκλεισε χτες η πετρελαϊκή εταιρεία «Shell» εξαιτίας διαρροής.

ΙΣΡΑΗΛ - ΣΕΡΒΙΑ
Υπογραφή συμφωνίας για την «ασφάλεια»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συμφωνία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας υπέγραψε χτες στο Ισραήλ ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Αλεξάνταρ Βουλίν, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε αργότερα στο σερβικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS, ο Βουλίν τόνισε ότι η συμφωνία «θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας και τις αμυντικές βιομηχανίες». Επισήμανε ότι το Ισραήλ έχει πληθυσμό περίπου ίδιο με αυτόν της Σερβίας αλλά πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ, προσθέτοντας πως «το Βελιγράδι θα μπορούσε να μάθει πολλά από το Ισραήλ, όπως πώς να φροντίσεις μία χώρα μέσω λογισμικού ασφαλείας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του, του είπε πως «είναι στην ίδια πλευρά στον αγώνα για τη δημοκρατία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και πως υπάρχει αλληλοσεβασμός στις διμερείς σχέσεις.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Δικαιοσύνη στα μέτρα του κεφαλαίου

Η ενδοαστική διαπάλη στην Πολωνία και η αντίστοιχη ανάμεσα στην αστική τάξη της χώρας και την ΕΕ καλά κρατούν. Το αντιδραστικό κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) με τα νομοσχέδια που πέρασε επιχειρεί να ελέγξει πλήρως το δικαστικό σύστημα (ορίζοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης ως υπεύθυνο για το διορισμό και την παύση δικαστών, καθώς και της διοίκησης του Ανώτατου Δικαστηρίου) και η ΕΕ, των επεμβάσεων και της έντασης της εκμετάλλευσης, επικαλείται «το κράτος δικαίου που αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ» και απειλεί με αντίμετρα.

Σε νέο επεισόδιο στη διαπάλη αυτή, ο Πρόεδρος της χώρας Αντρζέι Ντούντα εξέφρασε προχτές την πρόθεσή του να προβάλει βέτο σε ορισμένα νομοσχέδια, ωστόσο χτες επικύρωσε το νόμο που δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης την εξουσία να διορίζει και να παύει τους προέδρους των τακτικών δικαστηρίων της χώρας.

Το όλο θέμα με την παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, που «σηκώνουν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο το σοσιαλδημοκρατικό, είναι στην πραγματικότητα αντιπαράθεση για το θεαθήναι. Ολα τα αστικά κόμματα στην Πολωνία, και η ΕΕ, δίκιο τους έχουν τους νόμους που εξασφαλίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου με ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αλλωστε, από κοινού προχωράνε και μια σειρά αντικομμουνιστικούς νόμους και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές του '90 - '91.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Δηλώσεις Προέδρου περί «Τσάμηδων»

ΤΙΡΑΝΑ.--

Ο 48χρονος νέος Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα αναφέρθηκε στο λεγόμενο θέμα των «Τσάμηδων» σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά την ορκωμοσία του στο αλβανικό κοινοβούλιο, όπου υποσχέθηκε ότι θα υπηρετήσει «την ενότητα του αλβανικού λαού», την πορεία «εκδημοκρατισμού» της χώρας, τις σχέσεις «καλής γειτονίας» και τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της Αλβανίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Top Channel», ο Μέτα, κληθείς να απαντήσει αν θα θέσει στην Ελλάδα, με την νέα ιδιότητα του Προέδρου, θέμα «Τσάμηδων», απάντησε: «Δεν υπάρχει ανάγκη να ανοίξει το "τσάμικο", έχει ανάγκη για λύση και έχει πολύ μεγάλη σημασία να χτίσουμε σχέσεις καλής πίστης, που θα βοηθήσουν στην επίλυση του θέματος των δικαιωμάτων Αλβανών πολιτών που απομακρύνθηκαν βίαια από τα εδάφη τους στην Ελλάδα σε μία συγκεκριμένη εποχή, και φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο προσπαθώντας για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Η όξυνση των σχέσεων με την Ελλάδα δεν βοηθά το θέμα των δικαιωμάτων αυτών να επιλυθεί ή τα δικαιώματα αυτά να αποκατασταθούν. Αντίθετα, η όξυνση μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα, τα οποία δεν είναι ούτε προς το συμφέρον μας, ούτε προς το συμφέρον των γειτόνων μας...».

Νωρίτερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα άσκησε νέες πιέσεις στη Σερβία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο σαν «ανεξάρτητη χώρα», με τον ισχυρισμό ότι αυτό θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ