Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνέχιση βομβαρδισμών και διαβουλεύσεις ιμπεριαλιστών

Με εξάρσεις και υφέσεις συνεχίζονται καθημερινά οι παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, κυρίως από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων που βάλλουν κατά θέσεων των πολιτοφυλάκων αλλά και κατά κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς), που επί της ουσίας είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στην Ρωσία. Μόνο χτες σημειώθηκαν πάνω από 40 παραβιάσεις στο Ντονέτσκ, με χρήση βαρέων όπλων που υποτίθεται ότι θα έπρεπε με βάση τη συμφωνία να έχουν απομακρυνθεί. Στην περιοχή Σοκόλνικι του Λουγκάνσκ σκοτώθηκαν 2 πολιτοφύλακες, ενώ σε σχετικά κοντινή περιοχή υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων πραγματοποιούσε επίσκεψη ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ.

Πάντως οι επικεφαλής διαπραγματευτές στη λεγόμενη «Ομάδα Επαφής» των «Λαϊκών Δημοκρατιών» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, Ντένις Πουσίλιν και Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο, εμφανίστηκαν να δηλώνουν με βάση το τοπικό πρακτορείο «DoniNews» ότι θα ήθελαν επαφή με τον Αμερικανό αξιωματούχο Κ. Βόλκερ, «σε μια προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λουγκάνσκ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα θελήσει να συναντηθεί μαζί τους ο Αμερικανός απεσταλμένος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών του λεγόμενου «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας, Ρωσίας), που συγκατάθεσαν για τη συμφωνία του Μινσκ. Οι Α. Μέρκελ, Εμ. Μακρόν, Π. Ποροσένκο, Βλ. Πούτιν, φέρονται να συμφώνησαν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, μέσω της επιτήρησης από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και την αποχώρηση των βαρέων όπλων από συγκεκριμένα σημεία στη γραμμή αντιπαράθεσης. Ωστόσο η κάθε πλευρά ερμηνεύει διαφορετικά τα συμφωνηθέντα, όπως είχε γίνει από την αρχή του προσωρινού συμβιβασμού που αντιπροσώπευε η συμφωνία εκεχειρίας. Πάντως κατέληξαν ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θα εξεταστεί στις 2 Αυγούστου σε συνάντηση της Ομάδας Επαφής και πιθανά θα ακολουθήσει και συνάντηση κορυφής του Σχήματος.

Το δεδομένο είναι ότι οι αιτίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο και έχουν σχέση με τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, αγορών, ενεργειακών διαφορών αλλά και με την ενδοαστική διαπάλη για τον προσανατολισμό των συμμαχιών της χώρας, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι η συνεχής τροφοδότηση της ουκρανικής κυβέρνησης με οπλικά συστήματα δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Βεβαίως το αντίστοιχο διατείνεται και η δυτική πλευρά για την ενίσχυση των πολιτοφυλάκων από τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ