Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Δηλώσεις Προέδρου περί «Τσάμηδων»

ΤΙΡΑΝΑ.--

Ο 48χρονος νέος Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα αναφέρθηκε στο λεγόμενο θέμα των «Τσάμηδων» σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά την ορκωμοσία του στο αλβανικό κοινοβούλιο, όπου υποσχέθηκε ότι θα υπηρετήσει «την ενότητα του αλβανικού λαού», την πορεία «εκδημοκρατισμού» της χώρας, τις σχέσεις «καλής γειτονίας» και τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της Αλβανίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Top Channel», ο Μέτα, κληθείς να απαντήσει αν θα θέσει στην Ελλάδα, με την νέα ιδιότητα του Προέδρου, θέμα «Τσάμηδων», απάντησε: «Δεν υπάρχει ανάγκη να ανοίξει το "τσάμικο", έχει ανάγκη για λύση και έχει πολύ μεγάλη σημασία να χτίσουμε σχέσεις καλής πίστης, που θα βοηθήσουν στην επίλυση του θέματος των δικαιωμάτων Αλβανών πολιτών που απομακρύνθηκαν βίαια από τα εδάφη τους στην Ελλάδα σε μία συγκεκριμένη εποχή, και φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο προσπαθώντας για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Η όξυνση των σχέσεων με την Ελλάδα δεν βοηθά το θέμα των δικαιωμάτων αυτών να επιλυθεί ή τα δικαιώματα αυτά να αποκατασταθούν. Αντίθετα, η όξυνση μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα, τα οποία δεν είναι ούτε προς το συμφέρον μας, ούτε προς το συμφέρον των γειτόνων μας...».

Νωρίτερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα άσκησε νέες πιέσεις στη Σερβία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο σαν «ανεξάρτητη χώρα», με τον ισχυρισμό ότι αυτό θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ