ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Επαφίεται στο φιλότιμο των πυροσβεστών

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις πυροσβεστικών κρουνών, ενώ μια υπουργική απόφαση για τη λήψη μέτρων απ' τις βιομηχανίες ανεστάλη

Ο τομέας της πολιτικής άμυνας στη χώρα μας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος. Οπως έχει φανεί στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που πλήττουν κάθε καλοκαίρι την Αττική δεν αρκεί η προσωπική προσφορά των 1.500 πυροσβεστών του Λεκανοπέδιου, που μερικές φορές παλεύουν με τις φωτιές χωρίς να βρίσκουν - γιατί λείπουν - έναν κρουνό για να αντλήσουν νερό.

Οπως μας είπε ο αρχιπύραρχος Γ. Σταθόπουλος η Πυροσβεστική εκτιμά τις ανάγκες μιας περιοχής σε πυροσβεστικούς κρουνούς και εισηγείται την κατασκευή τους στην ΕΥΔΑΠ η οποία αναλαμβάνει και το έργο της συντήρησής τους. Η κατασκευή ενός κρουνού κοστίζει από 500 χιλιάδες μέχρι δυο εκατομμύρια μας λέει ο αρχιπύραρχος. Αυτό βέβαια, εξηγεί, εξαρτάται από το υδρευτικό δίκτυο της περιοχής. Ομως από τα 56 νέα υδροστόμια που ζήτησε πέρυσι η Πυροσβεστική τοποθετήθηκαν μόνο 12 στην ευρύτερη περιοχή Αθήνας - Πειραιά.

Σήμερα υπάρχει ανάγκη να μπει στους άμεσους στόχους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ίδρυση στην περιοχή τους σταθμών και να μπουν οι κρουνοί που χρειάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κορωπί όπου υπάρχουν 130 βιοτεχνίες και εργοστάσια, δεν υπάρχουν ούτε σταθμός Πυροσβεστικής ούτε και υδροστόμια. Επίσης μεγάλοι δήμοι, όπως η Νίκαια και το Κερατσίνι, δεν έχουν πυροσβεστικούς σταθμούς.

Στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν περίπου 1.024 κρουνοί. Οι ελλείψεις που υπάρχουν στο δίκτυο ύδρευσης της Αττικής, δημιουργούν πολλά προβλήματα στην εγκατάστασή τους. Στην Αθήνα υπάρχει επάρκεια. Σε περιοχές όμως όπως η Αγ. Βαρβάρα, οι Αχαρνές, η Βάρη, τα Βριλήσια, η Καισαριανή, η Μεταμόρφωση, το Καματερό και το Ζεφύρι ο αριθμός των κρουνών είναι περιορισμένος. Πολλές φορές τα καλοκαίρια με τις μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν την Αττική δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην προσπάθεια κατάσβεσης, αφού τα πυροσβεστικά οχήματα χρειάζεται να καλύψουν πολλά χιλιόμετρα για ν' ανεφοδιαστούν με νερό.

Η Πυροσβεστική είχε ζητήσει το 1993 την κατασκευή 22 νέων υδροστομίων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Το 1994 είχε ζητηθεί η κατασκευή 35. Στην περσινή εισήγηση επαναλήφθηκαν και οι παλιότερες προτάσεις. Τοποθετήθηκαν μόνο πέντε, από τα οποία τα τρία είχαν ζητηθεί το 1992 και τ' άλλα δύο πρόπερσι. Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά είχε ζητηθεί η τοποθέτηση 21 και κατασκευάστηκαν εφτά. Τα απαντητικά έγγραφα της ΕΥΔΑΠ στις συχνές οχλήσεις της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι "προωθούνται"...

Πολλές φορές η τοποθέτησή τους "κολλάει" στην έλλειψη πιστώσεων.

Χάνονται κρουνοί

Ακόμα όμως και η κατάσταση των υπαρχόντων δεν είναι ενθαρρυντική. Σε επιθεώρηση που είχε γίνει πέρσι, 96 υδροστόμια είχαν βλάβη, 29 δε βρέθηκαν (λόγω κάποιου έργου είχε αφαιρεθεί ο κρουνός) και δέκα ήταν προβληματικά. Το 1993 167 υδροστόμια ήταν προβληματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα η Πυροσβεστική περιμένει απάντηση από την ΕΥΔΑΠ για το πόσα έχουν αποκατασταθεί.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες όταν χρειάζεται να επέμβουν σε περιοχές της Αθήνας που είναι πυκνοδομημένες και με κακή ρυμοτομία. "Αυτές είναι το κέντρο της Αθήνας, το Μοναστηράκι, η Πλάκα, το Κολωνάκι, το Γκύζη, το Παγκράτι, η Κυψέλη και ο Δήμος Ζωγράφου" μας είπε ο αντιπύραρχοςΒ. Θεοδωρόπουλος.Οι σταθμεύσεις των αυτοκινήτων, το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και οι πεζοδρομήσεις που πολλές φορές γίνονται παρά την αντίθετη γνώμη της Πυροσβεστικής, δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στα συνεργεία και ειδικά στις περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών.

"Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει μικρά οχήματα που είναι πιο ευέλικτα", μας λέει ο Β. Θεοδωρόπουλος, "τα μεγάλα οχήματα απαιτούν μεγαλύτερο χώρο για ν' αναπτυχθούν και σ' αυτές τις περιπτώσεις ζητάμε τη συνδρομή της Τροχαίας". Τον Ιούλη του 1994 το Πυροσβεστικό Σώμα ζήτησε εγγράφως από τις νομαρχίες και τους δήμους να το ενημερώσουν σε ποια σημεία έχουν γίνει πεζόδρομοι, αλλά αυτές οι υπηρεσίες δεν απάντησαν. Η κατάσταση αυτή όμως δημιουργεί καθυστερήσεις στις επεμβάσεις που μπορεί να αποβούν μοιραίες σε περιπτώσεις πχ εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Απ' την αναστολή στην αναθεώρηση

Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση της κοινής απόφασης των υπουργών Βιομηχανίας και Δημόσιας Τάξης για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η υπ' αρ. 7755/88 απόφαση καθιέρωνε την υποχρεωτική ύπαρξη υδροστομίου σ' επιχειρήσεις με καλυμμένη επιφάνεια πάνω από 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Το 1991 είχε ανασταλεί η υλοποίησή της γιατί πολλά εργοστάσια βρίσκονται σε περιοχές που είναι εκτός πόλεων και οικισμών και δεν έχουν τη δυνατότητα τέτοιας εγκατάστασης λόγω έλλειψης δικτύου ύδρευσης στην περιοχή.

Αλλά και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει δίκτυο ύδρευσης η εφαρμογή αυτής της διάταξης είναι προβληματική αφού δεν υποχρεώνει τις βιομηχανίες να επεκτείνουν το δίκτυο με δικές τους δαπάνες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις έχουν καταβάλλει την αναγκαία δαπάνη στην ΕΥΔΑΠ, αλλά η τελευταία καθυστερεί στην υλοποίηση της συγκεκριμένης απαίτησης για εγκατάσταση υδροστομίου.

Το Πυροσβεστικό Σώμα στις προτάσεις που έχει υποβάλει δε θίγει το θέμα των υδροστομίων αφού εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα με το υδρευτικό δίκτυο. Ωστόσο προτείνεται ν' αλλάξει η 7755/88 ώστε να γίνει πιο λειτουργική αυτή η διάταξη. Πρέπει να γίνει καταμερισμός όλων των σχετικών με την πυροπροστασία δραστηριοτήτων που προβλέπονται, αλλά για διάφορους λόγους δεν έχουν εφαρμοστεί, ν' αλλάξουν κατηγορία κάποιες επιχειρήσεις και να ενταχθούν στον 7755 ορισμένες αποθήκες. Επίσης, να θεσμοθετηθούν προληπτικά μέτρα (πχ σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών αερίων) και να νομοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα για τις αποθήκες.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Το φάντασμα της "Λευκής Βίβλου" προ των πυλών

Μέτρα για την "κινητικότητα στην αγορά εργασίας" επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Εναλλακτικά σενάρια, για το ξήλωμα κατακτήσεων των εργαζομένων, στα πλαίσια των επιταγών της "Λευκής Βίβλου", επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά, συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) με θέμα "προτάσεις για την κινητικότητα της αγοράς εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας"...

Σαν όριο για την ολοκλήρωση της μελέτης που επεξεργάζεται επιτροπή με επικεφαλής στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, έχει τεθεί το τέλος του Φλεβάρη, οπότε και θα παραδοθεί "προς εξέταση" στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Η τελευταία φυσικά παίζει εντελώς διακοσμητικό ρόλο, καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι που συμμετέχουν σαν μέλη της, επιχειρούν να δώσουν στοιχεία "δημοκρατικότητας" και "κοινωνικού διαλόγου" στη δεδομένη ούτως ή άλλως συντηρητική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Κεντρικό σημείο της εργασίας θα είναι η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους της εργασίας στα πρότυπα της "Λευκής Βίβλου" και των προτάσεων των εργοδοτικών οργανώσεων της Ευρώπης. Δεδομένο θεωρείται ότι θα περιέχονται μέτρα επέκτασης της μερικής απασχόλησης, καθώς οι συντάκτες της θεωρούν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια επέκτασής της, ώστε να προσεγγίσουμε τα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η μερική απασχόληση σήμερα στην Ελλάδα κινείται στα επίπεδα του 5%, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ (Ολλανδία) πάνω από το 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού απασχολείται με ωράριο μειωμένης εργασίας. Η επιτροπή επίσης μελετά τη διεθνή εμπειρία σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η διεθνή εμπειρία είναι πλούσια σε τέτοιες μορφές σύνδεσης (π.χ. σε πολλές επιχειρήσεις στην Αγγλία η παραγωγικότητα της εργασίας μετριέται με τη διακύμανση των τιμών των μετοχών).

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Το ΣτΕ ολιγωρεί μπροστά στις καταστροφές

Ανακοίνωση - καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής

Η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας με χτεσινή ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη ολιγωρία που επιδεικνύει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην έκδοση αποφάσεων που θα σταματούν την καταστροφική μανία του Μεγάρου Μουσικής εναντίον του Πάρκου. Παράλληλα, καταγγέλλει τον Οργανισμό του Μεγάρου (ΟΜΜΑ) και προσωπικά τον Χρ. Λαμπράκη ότι μετέρχονται δόλιες μεθόδους και ψευδή στοιχεία κατά των εκφραστών της κοινής γνώμης και των πολιτών που εναντιώνονται στα αντιπεριβαλλοντικά σχέδιά τους και απαιτούν το σεβασμό της νομιμότητας.

Συγκεκριμένα η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει:

  • Μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι το Δ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφασή του για την άδεια εκσκαφών του ΟΜΜΑ στο Πάρκο Ελευθερίας. Αν και έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τη συζήτηση στο ακροατήριο και την εισήγηση, υπέρ της ακύρωσης της άδειας, του παρέδρου κ. Παραρά, η απόφαση καθυστερεί και δικαιολογημένα δημιουργείται η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι θα εκδοθεί μετά το πέρας των εκσκαφών, όταν θα είναι ανώφελη!
  • Επίσης, μας κάνει εντύπωση ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έχει ακόμη συζητήσει την προσφυγή κατά της παραχώρησης του χώρου του Πάρκου στον ΟΜΜΑ, παρ' όλο που έχει υποβληθεί εδώ και ενάμιση χρόνο και έχει περιέλθει στη δικαιοδοσία της Ολομέλειας από τον περασμένο Ιούνη. Για ένα τέτοιο φλέγον θέμα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη δε δικαιολογείται τέτοια καθυστέρηση. Οι εκσκαφές προχωρούν σε έναν αμφισβητούμενο χώρο και το ΣτΕ οφείλει να πάρει θέση πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή.
  • Ο ΟΜΜΑ και ο κ. Χρ. Λαμπράκης μπροστά στην αδυναμία τους να προωθήσουν τα παράνομα σχέδιά τους όπως αυτοί θέλουν και ευρισκόμενοι σε απομόνωση στα μάτια της κοινής γνώμης, έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και μετέρχονται δόλιων μεθόδων χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία κατά των εκφραστών της κοινής γνώμης και των πολιτών που εναντιώνονται στα σχέδιά τους και απαιτούν σεβασμό της νομιμότητας. Με την παντοκρατορία που διαθέτει στα ΜΜΕ ο κ. Λαμπράκης επιχειρεί μια προπαγανδιστική εκστρατεία ενημέρωσης, από την οποία αποκλείεται κάθε αντίθετη άποψη.
  • Μετά την ακύρωση του ΠΔ Κατσιγιάννη για το Πάρκο από το ΣτΕ και την επαναφορά σε ισχύ του Διατάγματος του 1976 με το οποίο χαρακτηρίζεται ο χώρος ως κοινόχρηστο πράσινο, το Δασαρχείο όφειλε να διακόψει την αποψίλωση του χώρου και τις εκσκαφές και να τον κηρύξει αναδασωτέο.

Τέλος, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι "είναι αποφασισμένη να ακυρώσει τις παράνομες, ανήθικες και περιβαλλοντοκτόνες επιβουλές των υποχθόνιων δήθεν "ισχυρών" συμφερόντων. Τα χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να γίνει το Πάρκο ένας δημόσιος χώρος αναπνοής και όχι ένα ιδιωτικό φέουδο".

Το Συμβούλιο της Επικρατείας οφείλει να πάρει θέση πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή του Πάρκου...

"Τα χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να γίνει το Πάρκο δημόσιος χώρος αναπνοής κι όχι ιδιωτικό φέουδο" τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή

Η ανάπτυξη των γερανοφόρων οχημάτων είναι δύσκολη στους στενούς δρόμους ορισμένων συνοικιών της Αθήνας

Ετοιμοι να ριχτούν στη μάχη με τις φωτιές

Πυροσβεστικός κρουνός. Επιτακτική ανάγκη είναι να τοποθετηθούν νέοι και να συντηρηθούν οι παλιοί



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ