Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το φάντασμα της "Λευκής Βίβλου" προ των πυλών

Μέτρα για την "κινητικότητα στην αγορά εργασίας" επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Εναλλακτικά σενάρια, για το ξήλωμα κατακτήσεων των εργαζομένων, στα πλαίσια των επιταγών της "Λευκής Βίβλου", επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά, συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) με θέμα "προτάσεις για την κινητικότητα της αγοράς εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας"...

Σαν όριο για την ολοκλήρωση της μελέτης που επεξεργάζεται επιτροπή με επικεφαλής στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, έχει τεθεί το τέλος του Φλεβάρη, οπότε και θα παραδοθεί "προς εξέταση" στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Η τελευταία φυσικά παίζει εντελώς διακοσμητικό ρόλο, καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι που συμμετέχουν σαν μέλη της, επιχειρούν να δώσουν στοιχεία "δημοκρατικότητας" και "κοινωνικού διαλόγου" στη δεδομένη ούτως ή άλλως συντηρητική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Κεντρικό σημείο της εργασίας θα είναι η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους της εργασίας στα πρότυπα της "Λευκής Βίβλου" και των προτάσεων των εργοδοτικών οργανώσεων της Ευρώπης. Δεδομένο θεωρείται ότι θα περιέχονται μέτρα επέκτασης της μερικής απασχόλησης, καθώς οι συντάκτες της θεωρούν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια επέκτασής της, ώστε να προσεγγίσουμε τα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η μερική απασχόληση σήμερα στην Ελλάδα κινείται στα επίπεδα του 5%, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ (Ολλανδία) πάνω από το 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού απασχολείται με ωράριο μειωμένης εργασίας. Η επιτροπή επίσης μελετά τη διεθνή εμπειρία σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η διεθνή εμπειρία είναι πλούσια σε τέτοιες μορφές σύνδεσης (π.χ. σε πολλές επιχειρήσεις στην Αγγλία η παραγωγικότητα της εργασίας μετριέται με τη διακύμανση των τιμών των μετοχών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ