Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚαΣΟΣ: Βουλιάζει στην αδιαφορία

Μέρα με τη μέρα οι Κασιώτες εγκαταλείπουν το νησί τους, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη

"Μέσα σε 8 ώρες έπεσε στην Κάσο βροχή που αντιστοιχεί σε περίοδο 4 ετών. Πνίγονται ζώα, καταστρέφονται σπίτια και καταστήματα, εξαφανίζονται χωράφια και αγροτικές καλλιέργειες και οι κεντρικοί δρόμοι μετατρέπονται σε κατσάβραχα. Τα δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης παθαίνουν ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ η ηλεκτροδότηση και η επικοινωνία κόβεται. Από θαύμα και μόνο δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Μέσα σε λίγες ώρες το νησί αλλάζει όψη. Η ζωή στην Κάσο από δύσκολη έγινε δυσβάσταχτη. Μια μικρή ακριτική γωνιά της Ελλάδας κινδυνεύει να ερημωθεί"...

Αυτή η περιγραφή του δημάρχου της Κάσου, Γ. Κακομανώλη,στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, έδωσε ανάγλυφα την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο ακριτικό νησί, μετά τις καταστροφικές βροχές στις 22 και 23 Οκτώβρη του περασμένου χρόνου, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δήμου προκάλεσαν ζημιές ύψους 2 δισ. Τρεις μήνες μετά την καταστροφή που υπέστη το νησί, δύσκολα θα υπάρξει άμεση αποκατάσταση των ζημιών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γ. Κακομανώλη και όπως σημειώνει ο ίδιος "η κυβέρνηση, αντί να εντείνει τις προσπάθειες αποπεράτωσης των μεγάλων, αλλά για πολλά χρόνια ημιτελών έργων, τα παγώνει εντελώς, προς πλήρη απογοήτευση των κατοίκων. Το ελληνικό κράτος κινείται αργά για την επίλυση των οξύτατων προβλημάτων, που μπορεί να σημάνουν οριστική ερήμωση του νησιού".

Οι 1.080 Κασιώτες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική στον τόπο τους. Εγκαταλείπουν το νησί με προορισμό τη Ρόδο και την Αθήνα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Ετσι, μέρα με τη μέρα το νησί ερημώνει. Στην Αθήνα ζουν περίπου 6.000 Κασιώτες. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δε διαμαρτύρονται πλέον για τα προβλήματά τους, γιατί πιστεύουν πως ό,τι κι αν κάνουν θα είναι μάταιο.

Αλλωστε, η Κάσος ήταν και πριν τις πλημμύρες ένα νησί εγκαταλειμμένο. Τα έργα του λιμανιού δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ για σημαντικούς τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και τα έργα υποδομής οι εκάστοτε κυβερνήσεις δε μερίμνησαν. "Ο Δήμος Κάσου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και τη Συντονιστική Επιτροπή "K A S O S" συντονίζουν σήμερα μια επίπονη και μακρόπνοη προσπάθεια αποκατάστασης του νησιού, η μελέτη της οποίας είναι προϊόν μιας ομάδας καθηγητών του Πολυτεχνείου. Αυτή είναι προς το παρόν και η μόνη μας ελπίδα", τόνισε ο Γ. Κακομανώλης.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος του νησιού, έκανε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους για συμπαράσταση στον απεγνωσμένο αγώνα των ακριτών κατοίκων της Κάσου να μείνουν στο νησί τους, ζητώντας γι' αυτό το λόγο να επιταχυνθούν οι εργασίες και να ολοκληρωθούν το συντομότερο τα έργα υποδομής, να τελειώσει το συντομότερο το λιμάνι και να αποκατασταθεί η συχνή επικοινωνία με Ρόδο - Κρήτη - Πειραιά, να αποζημιωθούν οι πληγέντες, να αποκατασταθεί πλήρως το οδικό δίκτυο σ' όλο του το μήκος και να λειτουργήσει άμεσα το Δημοτικό Πρατήριο Καυσίμων για εφοδιασμό του νησιού με καύσιμα.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ