ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Εκκρεμεί η απάντηση στην επιστολή Ερντογάν

Ενδεχομένως να παραδοθεί στον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, που έρχεται στην Ελλάδα τη Δευτέρα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ

Να εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση της πορείας της προς την ΕΕ επιδιώκει η Τουρκία, εν αναμονή της σχετικής έκθεσης της Κομισιόν το Δεκέμβρη. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, εντάσσεται και η επιστολή που έστειλε πριν από τρεις βδομάδες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προς τον Γ. Παπανδρέου, με στόχο να δείξει την προθυμία της Τουρκίας για εφ' όλης της ύλης διάλογο, σε θέματα που η ίδια αναγνωρίζει σαν εκκρεμή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση υπογραμμίζει τη διάθεσή της να συμφωνήσει σε μια λύση στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας ότι είχε αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν».

Η πρωτοβουλία Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι εκδηλώθηκε πάνω στο εύφορο έδαφος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς είτε θα πρέπει να απορρίψει το διάλογο που προτείνει η Αγκυρα, είτε θα υποχρεωθεί να συνομιλήσει επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Από την άλλη πλευρά, δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα να εμφανίζεται σαν η χώρα που επιδιώκει επίλυση των διαφορών μέσα από διαδικασίες συνομιλιών. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή της, κάτι που πιθανότατα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρεθεί στην Αθήνα για να πάρει μέρος στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ.

Χτες στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε πως με την επίλυση του Κυπριακού θα εκλείψουν προβλήματα, όπως αυτά που αντιμετωπίζονται ως προς την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας. Οι δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου έγιναν μετά τη συνεδρίαση της τρόικας ΕΕ - Τουρκίας. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «με τη λύση του Κυπριακού θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, είπε ότι «το ζήτημα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εάν το 2004 είχε βρεθεί η λύση (σ.σ. «σχέδιο Ανάν»), δε θα υπήρχε αυτή τη στιγμή πρόβλημα ως προς την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου. Το πρόβλημα αυτό θα εκλείψει, όταν θα υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού. Εμείς έχουμε αυτήν τη συνολική προσέγγιση και περιμένουμε από την ΕΕ να έχει και αυτή συνολική προσέγγιση. Ολα αυτά έχουν προκύψει επειδή έγινε στην ΕΕ η ένταξη μιας χώρας, δίχως να έχουν επιλυθεί τα συνοριακά της προβλήματα». Διατύπωσε, μάλιστα, την ελπίδα «να υπάρξει μία απόφαση από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα μας ικανοποιεί όλους».

Επιστολή Χριστόφια στους «27» για Τουρκία

Επισημαίνει καθυστερήσεις και απροθυμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων σε σχέση με το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Οχι» στην επιδιαιτησία και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα επανέλαβε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου. Οπως σημείωσε, απαιτείται περισσότερη «καλή θέληση» από την πλευρά της Τουρκίας, διαφορετικά ο χρόνος θα κυλήσει και πάλι χωρίς λύση.

Σε επιστολή του προς τους 27 της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε χθες στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο Δ. Χριστόφιας αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η Κύπρος εναντίον της Τουρκίας, το Δεκέμβρη, σε περίπτωση που δεν ικανοποιήσει μια σειρά υποχρεώσεών της. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρεται στη σειρά προειδοποιήσεων που έχει απευθύνει εδώ και πέντε χρόνια η ΕΕ προς την Τουρκία χωρίς αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι «κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιδείξει άνευ προηγουμένου υπομονή», ενώ η Τουρκία «μόνο υποκριτική στήριξη έχει δώσει μέχρι τώρα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Ο Δ. Χριστόφιας υπενθυμίζει αναλυτικά στους 27 τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, σε διάφορα επίπεδα, «παρατηρούμε με λύπη ότι η πρόοδος είναι μη ικανοποιητική. Ακόμα κι έπειτα από τόσους πολλούς μήνες, ολόκληρα κεφάλαια, όπως αυτά του εδαφικού, της ασφάλειας και των εποίκων, δεν έχουν συζητηθεί δεόντως. Θεωρώ ότι αυτό είναι επαρκής απόδειξη ότι η Τουρκία δεν έχει συμβάλει στη διαδικασία». Προσθέτει ότι «ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας και διαπραγματευτής Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είναι επίσης αναμεμειγμένος σε αυτό το παιχνίδι».

Με βάση τα παραπάνω, ο Κύπριος Πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «αποτελεί πεποίθησή μας ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη θέση μας, σε διαβούλευση με εταίρους, έναντι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα». Σήμερα, αναμένεται να ξεκινήσουν σε επίπεδο πρεσβευτών στην ΕΕ, οι συνομιλίες για το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκέμβρη...

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Ερευνα καταγράφει τη στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ

Πάνω από τους μισούς διαφωνούν με τη συμμετοχή σε αποστολές εκτός Ελλάδας

Οι απόψεις των αξιωματικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τις σχέσεις Ελλάδας - ΝΑΤΟ, καταγράφονται στην έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού «Monthly Review» από την VPRC. Στην έρευνα απάντησαν 829 αξιωματικοί, εν ενεργεία (56%) και απόστρατοι (44%) και διενεργήθηκε το διάστημα Μάης - Σεπτέμβρης 2009. Από αυτούς το 25% έχει υπηρετήσει σε ΝΑΤΟική θέση.

Το 23% θεωρεί αρνητική και το 55% θετική συνολικά τη συνεισφορά του ΝΑΤΟ από την ίδρυση του. Για την Ελλάδα, εκτιμά ότι από το 1952 και μέχρι σήμερα τα οφέλη από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ κρίνονται από το 42% θετικά και το 28% αρνητικά. Το 64% εκτιμά ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει περισσότερο την Τουρκία. Τα σημαντικότερα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ θεωρούνται κατά 70% οι προτεραιότητες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο που δε συμβαδίζουν πάντα με τις αντίστοιχες ελληνικές.

Οσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, το 49% εκτιμά ότι παρέχει στην Ελλάδα ένα ικανοποιητικό περιβάλλον ασφάλειας, ενώ το 31% εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει νέες συμμαχίες με χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και το 10% ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματα ασφάλειας που έχει. Το 51% λέει «όχι» στην ελληνική συμμετοχή στις «ειρηνευτικές αποστολές» του ΝΑΤΟ και το 37% λέει «όχι» και στις αποστολές με εντολή του ΟΗΕ. Το 56% εκτιμά ότι το ΝΑΤΟ δεν προστατεύει την Ελλάδα, ωστόσο το 64% τάσσεται κατά της αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, το 13% υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 11% δηλώνει υπέρ της αποχώρησης μόνο από το στρατιωτικό σκέλος.

Για τις θέσεις των κομμάτων αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας - ΝΑΤΟ απαντούν: Για το ΠΑΣΟΚ το 47% ότι είναι μη ικανοποιητικές και 40% ικανοποιητικές, για τη ΝΔ το 40% ικανοποιητικές και το 46% μη ικανοποιητικές, για το ΚΚΕ το 75% μη ικανοποιητικές και το 12% ικανοποιητικές, για τον ΣΥΡΙΖΑ 72% μη ικανοποιητικές και το 15% ικανοποιητικές, για το ΛΑ.Ο.Σ. το 51% μη ικανοποιητικές και το 32% ικανοποιητικές. Πάντως, το 60% τάσσεται κατά της διάλυσης του ΝΑΤΟ και το 28% υπέρ της διάλυσής του.

Γαλλικό αεροπλανοφόρο σε Φάληρο και Σούδα

Ασκήσεις στη Μεσόγειο και στον ευρύτερο ελληνικό θαλάσσιο χώρο, πραγματοποιεί από 23 Νοέμβρη έως 11 Δεκέμβρη το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles-de-Gaulle», δείχνοντας το συνολικό ενδιαφέρον που έχει για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις η ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών, θα βρεθεί από 1 έως 8 Δεκέμβρη στην Ελλάδα. Θα αγκυροβολήσει στον κόλπο του Φαλήρου στις 3 Δεκέμβρη και θα καταπλεύσει στη Σούδα της Κρήτης από 4 έως 8 Δεκέμβρη. Κατά το διάστημα αυτό, θα πραγματοποιήσει ασκήσεις σε συνεργασία με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Παγκρήτια σύσκεψη

Παγκρήτια οργανωτική σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης διοργανώνεται αύριο Σάββατο 28 Νοέμβρη, με θέμα τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μετά τις εκλογές και τον προγραμματισμό της δράσης των Επιτροπών Ειρήνης της Κρήτης για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού, στις 6.30 μ.μ. Από πλευράς της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, θα παραβρεθεί και θα εισηγηθεί η γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Βέρα Νικολαΐδου.

Εκδήλωση στον Κορυδαλλό

Η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού διοργανώνει, την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στα νέα γραφεία της (Κρέσνας 12), ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εκδήλωση με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, τη στάση της κυβέρνησης και το ρόλο του ιμπεριαλιστικού παράγοντα. Ομιλήτρια θα είναι η Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ