Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Εκκρεμεί η απάντηση στην επιστολή Ερντογάν

Ενδεχομένως να παραδοθεί στον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, που έρχεται στην Ελλάδα τη Δευτέρα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ

Να εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση της πορείας της προς την ΕΕ επιδιώκει η Τουρκία, εν αναμονή της σχετικής έκθεσης της Κομισιόν το Δεκέμβρη. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, εντάσσεται και η επιστολή που έστειλε πριν από τρεις βδομάδες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προς τον Γ. Παπανδρέου, με στόχο να δείξει την προθυμία της Τουρκίας για εφ' όλης της ύλης διάλογο, σε θέματα που η ίδια αναγνωρίζει σαν εκκρεμή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση υπογραμμίζει τη διάθεσή της να συμφωνήσει σε μια λύση στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας ότι είχε αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν».

Η πρωτοβουλία Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι εκδηλώθηκε πάνω στο εύφορο έδαφος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς είτε θα πρέπει να απορρίψει το διάλογο που προτείνει η Αγκυρα, είτε θα υποχρεωθεί να συνομιλήσει επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Από την άλλη πλευρά, δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα να εμφανίζεται σαν η χώρα που επιδιώκει επίλυση των διαφορών μέσα από διαδικασίες συνομιλιών. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή της, κάτι που πιθανότατα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρεθεί στην Αθήνα για να πάρει μέρος στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ.

Χτες στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε πως με την επίλυση του Κυπριακού θα εκλείψουν προβλήματα, όπως αυτά που αντιμετωπίζονται ως προς την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας. Οι δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου έγιναν μετά τη συνεδρίαση της τρόικας ΕΕ - Τουρκίας. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «με τη λύση του Κυπριακού θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, είπε ότι «το ζήτημα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εάν το 2004 είχε βρεθεί η λύση (σ.σ. «σχέδιο Ανάν»), δε θα υπήρχε αυτή τη στιγμή πρόβλημα ως προς την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου. Το πρόβλημα αυτό θα εκλείψει, όταν θα υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού. Εμείς έχουμε αυτήν τη συνολική προσέγγιση και περιμένουμε από την ΕΕ να έχει και αυτή συνολική προσέγγιση. Ολα αυτά έχουν προκύψει επειδή έγινε στην ΕΕ η ένταξη μιας χώρας, δίχως να έχουν επιλυθεί τα συνοριακά της προβλήματα». Διατύπωσε, μάλιστα, την ελπίδα «να υπάρξει μία απόφαση από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα μας ικανοποιεί όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ