Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστολή Χριστόφια στους «27» για Τουρκία

Επισημαίνει καθυστερήσεις και απροθυμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων σε σχέση με το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Οχι» στην επιδιαιτησία και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα επανέλαβε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου. Οπως σημείωσε, απαιτείται περισσότερη «καλή θέληση» από την πλευρά της Τουρκίας, διαφορετικά ο χρόνος θα κυλήσει και πάλι χωρίς λύση.

Σε επιστολή του προς τους 27 της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε χθες στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο Δ. Χριστόφιας αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η Κύπρος εναντίον της Τουρκίας, το Δεκέμβρη, σε περίπτωση που δεν ικανοποιήσει μια σειρά υποχρεώσεών της. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρεται στη σειρά προειδοποιήσεων που έχει απευθύνει εδώ και πέντε χρόνια η ΕΕ προς την Τουρκία χωρίς αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι «κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιδείξει άνευ προηγουμένου υπομονή», ενώ η Τουρκία «μόνο υποκριτική στήριξη έχει δώσει μέχρι τώρα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Ο Δ. Χριστόφιας υπενθυμίζει αναλυτικά στους 27 τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, σε διάφορα επίπεδα, «παρατηρούμε με λύπη ότι η πρόοδος είναι μη ικανοποιητική. Ακόμα κι έπειτα από τόσους πολλούς μήνες, ολόκληρα κεφάλαια, όπως αυτά του εδαφικού, της ασφάλειας και των εποίκων, δεν έχουν συζητηθεί δεόντως. Θεωρώ ότι αυτό είναι επαρκής απόδειξη ότι η Τουρκία δεν έχει συμβάλει στη διαδικασία». Προσθέτει ότι «ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας και διαπραγματευτής Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είναι επίσης αναμεμειγμένος σε αυτό το παιχνίδι».

Με βάση τα παραπάνω, ο Κύπριος Πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «αποτελεί πεποίθησή μας ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη θέση μας, σε διαβούλευση με εταίρους, έναντι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα». Σήμερα, αναμένεται να ξεκινήσουν σε επίπεδο πρεσβευτών στην ΕΕ, οι συνομιλίες για το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκέμβρη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση για «τετραμερή» (2012-12-28 00:00:00.0)
Στον απόηχο των επαφών με την ελληνική κυβέρνηση (2009-10-22 00:00:00.0)
Συνδέει το Κυπριακό με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (2009-10-20 00:00:00.0)
Συνεργασία για λύση του Κυπριακού (2009-04-23 00:00:00.0)
Σήμερα οι συστάσεις για την Τουρκία (2006-11-29 00:00:00.0)
Πρώτος στόχος η αναγνώρισή μας από την Τουρκία (2004-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ