ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ύψος ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα

Ξεπέρασε τα 13,5 δισ. δολάρια το 1994 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που μεγάλωσε κατά 7,5% ή 943 εκατ. δολάρια συγκριτικά με το 1993. Την ίδια χρονιά υπερδιπλασιάστηκε ο εξωτερικός δανεισμός του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, ενώ συγκυριακή βελτίωση παρουσίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Σε ύψος ρεκόρ, διαμορφώθηκε το 1994 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, είναι αποκαλυπτικά και στέλνουν σήμα κινδύνου για τη μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό και την όξυνση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 1994: Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε κατά 7,5% ή κατά 943 εκατ. δολάρια καθώς, από 12.581,2 εκατ. δολάρια το 1993, τινάχτηκε πέρσι στα 13.524 εκατ. δολάρια. Συνεχίστηκε η αιμορραγία συναλλάγματος, καθώς το συνολικό ποσό που βγήκε νόμιμα στο εξωτερικό με τη μορφή τόκων, μερισμάτων, κερδών και χρεολυσίων,έφτασε τα 8.523,9 εκατ. δολάρια. Τέλος, υπερδιπλασιάστηκε ο ακαθάριστος δανεισμός του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, ο οποίος άγγιξε το 9 δισ. δολάρια. Μόνο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, παρουσιάζει βελτίωση, καθώς μειώθηκε στα 131,3 εκατ. δολάρια, για συγκυριακούς λόγους και κυρίως εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η αύξηση του χρόνιου και μόνιμου ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου έγινε σε μια περίοδο όπου σημειώθηκε μείωση των διεθνών τιμών των καυσίμων και επόμενα μειώθηκαν κατά 7% οι εξαγωγές πόρων για την εισαγωγή καυσίμων... Το γεγονός αυτό αντανακλά τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη τάση υποκατάστασης της εγχώριας παραγωγής με εισαγόμενα προϊόντα, το βάθεμα της κρίσης της εγχώριας βιομηχανίας (σ.σ. ενώ από την άλλη πλευρά, όμως, ο σκληρός πυρήνας των κερδοφόρων βιομηχανιών αυξάνει κάθε χρόνο τα υπερκέρδη του...).

Οι άδηλες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 3,8% το 1994 έναντι του 1993 και από 5.158,2 εκατ. δολάρια αυξήθηκαν στις 5.353,2 εκατ. δολάρια. Η φυγή κεφαλαίων για πληρωμή τόκων, μερισμάτων και κερδών αυξήθηκε κατά 0,6% (από 2.086,1 εκατ. δολάρια το 1993 σε 2098,1 εκατ. δολάρια το 1994). Το 1994 κατά 71% αυξήθηκε και η εξαγωγή κεφαλαίων για την πληρωμή χρεολυσίων!

Το 1994 αυξήθηκαν κατά 44,6% η εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό (από 1.625,9 εκατ. δολάρια το 1993 σε 3.819,6 εκατ. δολάρια το 1994) τα οποία τοποθετήθηκαν είτε για την εξαγορά επιχειρήσεων είτε σε κερδοσκοπικούς τομείς, όπως το Χρηματιστήριο...

Αύξηση όμως παρουσίασε και ο δανεισμός της κεντρικής διοίκησης. Συγκεκριμένα, από 3.445,7 εκατ. δολάρια το 1993 εκτινάχτηκε σε 7.930,2 εκατ. δολάρια το 1994!, οι δε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί αύξησαν το δανεισμό τους σε 958,1 εκατ. δολάρια από 469,5 εκατ. δολάρια το 1993, γεγονός που καταρρίπτει έμπρακτα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ περί δήθεν εξυγιαντικής πορείας των ΔΕΚΟ... Ας σημειωθεί ότι η εξαγωγή κεφαλαίων για την πληρωμή χρεολυσίων του δημοσίου αυξήθηκε από 4.625,1 εκατ. δολάρια το 1993 σε 5.778,4 εκατ. δολάρια το 1994!

Το ισοζύγιο πληρωμών "διασώζεται" εν μέρει από τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οποίο το 1994 περιορίστηκε σημαντικά, σε 131,2 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 716,3 εκατομμυρίων δολαρίων το 1993. Στα τέλη του 1994 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας έφθασαν τα 15,4 δισ. δολάρια έναντι 8,7 δισ. δολ. το 1993.

Αν. Π.

Η ΛΑΡΚΟ επιδοτεί τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία

Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή το θέμα της ζημιάς, ύψους περίπου 500 εκατ. δραχμών, που προκλήθηκε στη ΛΑΡΚΟ από τις συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης που υλοποιεί η διοίκηση της εταιρίας

Με πεντακόσια εκατ. δραχμές επιβαρύνθηκε η ΛΑΡΚΟ κατά το οκτάμηνο Ιούνης 1994 - Γενάρης 1995, εξαιτίας της επιμονής της διοίκησης της επιχείρησης να ευνοεί τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία και να αφήνει αναξιοποίητα τα υπό δημόσιο έλεγχο λιγνιτωρυχεία Σερβίων. Τα παραπάνω επισημαίνουν σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Βιομηχανίας Κ. Σημίτη,οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός και Δήμος Κουμπούρης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση: Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού εντελώς αιφνιδιαστικά η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ "διαπίστωσε" ότι πρέπει να αποκλειστεί η προμήθεια λιγνίτη από το Λιγνιτωρυχείο Σερβίων, επειδή έπρεπε να υπάρξει μείωση του κόστους του παραγόμενου Ni (νικέλιου) από τη χρήση στερεών καυσίμων. Η επιλογή αυτή, που στηρίχτηκε σε κατά παραγγελία μελέτη, ευνοεί σαφέστατα τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία Βεύης. Η "μελέτη" που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να τεκμηριωθεί αυτή η επιλογή της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, στηρίχτηκε σε αμφίβολα δεδομένα. Π.χ. στη "μελέτη" χρησιμοποιήθηκαν προσφερόμενες τιμές και ποιότητες, οι οποίες δόθηκαν από ιδιώτες σε διαγωνισμό που είχε διενεργηθεί. Το πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα στοιχεία το μαρτυρά το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο προμηθευτές που επιλέχτηκε δεν μπόρεσε να δώσει λιγνίτη στο εργοστάσιο. Ακόμη η "μελέτη" δεν πήρε υπόψη της την 15χρονη πείρα καύσης λιγνίτη Σερβίων στα ηλεκτροκάμινα, ενώ εντελώς αυθαίρετα θεώρησε δεδομένη την άποψη ότι λιγνίτης με περισσότερη τέφρα καταναλώνει περισσότερο ρεύμα, ότι κατακρατεί περισσότερες ποσότητες Ni και ότι απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες λιγνίτη για την τροφοδοσία των ηλεκτροκαμίνων. Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα του 8αμήνου Ιούνη 1994 - Γενάρη 1995, σημειώθηκε αύξηση τόσο σε μαζούτ, όσο και στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα οι ποσότητες του απαιτούμενου λιγνίτη παραμένουν σταθερά οι ίδιες, ενώ δεν παρατηρήθηκε και καμία διαφορά στο βαθμό ανάκτησης μεταλλεύματος.

Επίσης, όπως τονίζεται στην ερώτηση, ο λιγνίτης Σερβίων στοιχίζει στη ΛΑΡΚΟ 4.800 δρχ. τον τόνο, ενώ ο λιγνίτης Βεύης 7.250 δρχ. τον τόνο. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθεί η ΛΑΡΚΟ κατά το 8μηνο Ιούνη 1994 - Γενάρη 1995 με 500 εκατ. δραχμές.Σ' αυτά τα πλαίσια, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον υπουργό Βιομηχανίας να ανακοινώσει ποια μέτρα πρόκειται να πάρει και πότε, ώστε να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργεί η ανεξήγητη (;) επιμονή της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να ευνοεί σε βάρος της εταιρίας τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία και να αφήνει αναξιοποίητα τα υπό δημόσιο έλεγχο Λιγνιτωρυχεία Σερβίων.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΟ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - 1: Τρεις ελληνικές τράπεζες επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό με την ίδρυση υποκαταστημάτων στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και το Βερολίνο. Ηδη, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 55 τεύχος Α/16-3-95), δύο αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, με τις οποίες εγκρίθηκε η άδεια για την ίδρυση υποκαταστημάτων των παραπάνω τραπεζών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε την ίδρυση υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας στο Βουκουρέστι Ρουμανίας και της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης στη Σόφια Βουλγαρίας. Επίσης, η Εμπορική Τράπεζα Ελλάδας, ανακοίνωσε την ίδρυση υποκαταστήματος στο Βερολίνο, το οποίο είναι το 6ο υποκατάστημα του δικτύου της Εμπορικής στη Γερμανία.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - 2: Εγκρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΦΕΚ 57 τεύχος Α/20-3-95) άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην Ελλάδα Γραφείου Αντιπροσωπείας στη ρώσικης τράπεζας "Moscow International Commercial Bank".

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - 3: Η Εμπορική FACTORING, θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδας, ανακοίνωσε ότι από την 1η Μάρτη, έγινε μέλος της INTERNATIONAL FACTORING GROUP, που εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει μέλη σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, ανακοίνωσε ότι εγκαινιάστηκαν και λειτουργούν ήδη στην Καλαμάτα και το Αργος δυο νέα υποκαταστήματά της, με τα οποία το συνολικό δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας φτάνει στα 55.

ΚΕΡΔΗ - 1: Σημαντική αύξηση των κερδών, που ξεπέρασαν τις προβλέψεις της, ανακοίνωσε για τη χρήση του 1994 η κατασκευαστική εταιρία ΓΕΚΑΤ ΑΤΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, τα καθαρά κέρδη προ φόρων για το 1994, έφτασαν στο ποσό των 1.185 εκατ. δραχμών, ποσό το οποίο υπερβαίνει κατά 55% τις αρχικές προβλέψεις και είναι αυξημένο κατά 98,5% συγκριτικά με τα καθαρά κέρδη της χρήσης 1993. Η διοίκηση της εταιρίας θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 200 δραχμών ανά μετοχή.

ΚΕΡΔΗ - 2: Κέρδη ύψους 1,154 εκατ. δραχμών πραγματοποίησαν οι εταιρίες του ομίλου της "Ελληνοβρετανικής" κατά το 1994. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δύο ασφαλιστικές εταιρίες του ομίλου (Ζημιών και Ζωής) με αύξηση 9,6% στην παραγωγή ασφαλίστρων το 1994, αύξησε τα κέρδη κατά 72,5%.Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση που σημειώθηκε στα κέρδη της "Ελληνοβρετανικής ΑΕΑ Ζωής", τα οποία ανήλθαν σε 831 εκατ. δραχμές έναντι 148 εκατ. δραχμών το 1993.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΝΤΟΚΩΝ
Μικρή μείωση 0,25%

Σε νέα μικρή μείωση κατά 0,25% του επιτοκίου των κρατικών τίτλων του δημοσίου, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών στην έκδοση που πρόκειται να κάνει την Παρασκευή 31/3/95.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση τα επιτόκια των έντοκων γραμματίων και των ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής: 15,25% για τα τρίμηνα, 16% για τα εξάμηνα και 16,75% για τα ετήσια. Στην προηγούμενη έκδοση τα επιτόκια των έντοκων γραμματίων, όλων των αποδόσεων ήταν αυξημένα κατά 0,25%. Επίσης τα επιτόκια των ομολόγων διαμορφώνονται σε 17,75% για τα τριετή, σε 18,25% για τα πενταετή και σε 18,75% για τα επταετή. Μετά και τη νέα μικρή μείωση, τα επιτόκια των έντοκων γραμματίων ετήσιας απόδοσης, από τον Οκτώβρη του 1994 έχουν μειωθεί κατά 3,25 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς τότε το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 20%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ