ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Αρχισε η δικαστική έρευνα για τον Κολ

Ο Χ. Κολ, στη διάρκεια του Συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Associated Press

Ο Χ. Κολ, στη διάρκεια του Συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΟΝΝΗ.-

Αυξάνοντας την ένταση του δράματος ακόμη περισσότερο, όσον αφορά το «σκάνδαλο» της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) για τις μυστικές χρηματοδοτήσεις και τα λαδώματα, η πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας στρέφει το βλέμμα της στην επίσημη ανακριτική έρευνα, που άρχισε χθες και που καλείται να αποφασίσει, αν τελικά θα προκύψουν τα στοιχεία εκείνα που εγείρουν το θέμα της άρσης της ασυλίας του πρώην Προέδρου της CDU και καγκελάριου Χέλμουτ Κολ.

Αρχισε χθες και επισήμως η δικαστική έρευνα σε βάρος του πρώην καγκελάριου. Η Εισαγγελία της Βόννης άρχισε επισήμως σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί, δικαστική έρευνα σε βάρος του πρώην καγκελάριου και πρώην ηγέτη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης Χέλμουτ Κολ, για οικονομικές ατασθαλίες, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας Μπερντ Κένιχ. Τις υποψίες σε βάρος του προκάλεσε ο ίδιος ο Κολ, δηλώνοντας πριν από τα Χριστούγεννα ότι έλαβε δωρεές 1,5 ως 2 εκατομμυρίων μάρκων για το κόμμα του, στο διάστημα από το 1993 ως το 1998. Ο Κολ έχει ορκιστεί να μην αποκαλύψει ποτέ τα ονόματα των δωρητών. Η Εισαγγελία έχει ενημερώσει από την Τετάρτη τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Τίρσε για την πρόθεσή της να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Κολ, καθώς ο πρώην καγκελάριος εξακολουθεί να είναι βουλευτής.

Πάντως, τα σύννεφα αβεβαιότητας, αμφισβήτησης και αμφιβολίας έχουν σκεπάσει πλέον και τον νυν Πρόεδρο Βόλφανγκ Σόιμπλε, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να αναρωτιούνται αν το κύριο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία θα καταρρεύσει υπό το βάρος της χιονοστιβάδας των σκανδάλων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το περιοδικό «Σπίγκελ», που θεωρείται ότι παίζει το ρόλο του βαρόμετρου ως προς τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στη Γερμανία, κάνει λόγο για μία έρευνα, η οποία έχει σχέση με πολύ περισσότερα πρόσωπα και θα επηρεάσει πολλά θέματα και όχι μόνο την προσωπική τύχη του πρώην καγκελάριου Κολ, ενός εκ των πιο γηραιών πολιτικών σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια και αρχιτέκτονα της γερμανικής ενοποίησης, καθώς και για τις πιθανότητες και ικανότητες του κόμματος να πραγματοποιήσει μία καλή εμφάνιση στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, που είναι σε διάστημα περίπου δύο μηνών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέες αποκαλύψεις για τα «λαδώματα» σε πολιτικούς
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. -

Τα γερμανικά ΜΜΕ πληροφορούσαν την Κυριακή (2 Γενάρη) ότι δεν είναι μόνο ο πρώην πρόεδρος της «Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης» (CDU) και πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ αναμειγμένος στο σκάνδαλο των μεγάλων δωρεών από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και μεμονωμένα άτομα προς το κόμμα του, αλλά ότι και ο νέος πρόεδρος της CDU Βόλφανγκ Σόιμπλε για παρόμοιους λόγους «βρίσκεται υπό πίεση».

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το ταμείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CDU, της οποίας ο Σόιμπλε ήταν πρόεδρος μέχρι την ημέρα της εκλογής του σε πρόεδρο του ίδιου του κόμματος, διαβίβασε ακάλυπτα στο κομματικό ταμείο το σημαντικό ποσό του ενός εκατομμυρίου μάρκων. Ο Σόιμπλε αντί να πάρει θέση στην αποκάλυψη, κάλεσε το κόμμα του να μην αφήσει «να παραλύσει» από τις εκπεμπόμενες κατηγορίες, αλλά να αντιπαρατεθεί με το κυβερνητικό κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι πολιτικοί κάλεσαν τον Σόιμπλε να εξηγήσει την προέλευση των χρημάτων.

Στο μεταξύ, και ενώ αναμένεται η απόφαση για την έναρξη της τακτικής ανάκρισης για την «υπόθεση Κολ», έρχονται στην επιφάνεια ονόματα χριστιανοδημοκρατών υφυπουργών με την κατηγορία σε βάρος τους ότι δωροδοκήθηκαν - δηλαδή πήραν «προμήθειες» - προκειμένου να ευνοήσουν ορισμένες εταιρίες που αποκόμισαν ή επρόκειτο να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Στον οικονομικό απολογισμό της CDU για το 1998 - γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου «Ντερ Τάγκες - Σπίγκελ» στις 2 Γενάρη - αναφέρονται δωρεές ύψους 65 εκατομμυρίων μάρκων και ότι «πρόκειται για 120 δότες, κυρίως βιομηχανικούς και εργοδοτικούς συνδέσμους, για τράπεζες και κοτσέρν».

Δύο, με απόσταση, μεγάλα ποσά - δηλαδή 2,39 εκατομμύρια μάρκα και περίπου 960.000 μάρκα αντίστοιχα - προέρχονται από το ζεύγος Καρλ και Ινγκριντ Ελερντιγκ. Εδώ, πιθανολογείται ότι το ζεύγος θέλησε να επηρεάσει την απόφαση για την πώληση των διαμερισμάτων των σιδηροδρόμων. Αυτό το ζεύγος μετέχει στο γερμανικό κονσόρτσιουμ που θέλει να πάρει τα διαμερίσματα αυτά για 7,1 δισ. μάρκα. Οι Ελερντιγκ και η CDU αποκρούουν την αθέμιτη άσκηση επιρροής. Το τρίτο μεγάλο ποσό δωρεάς προς τη CDU, ύψους μισού εκατομμυρίων μάρκων, για το 1998 προήλθε από τη Γερμανική Τράπεζα.

Εξάλλου, η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (29 Δεκέμβρη 1999) γράφει: «Δύο πρώην υφυπουργοί της κυβέρνησης Κολ φέρεται να πήραν χρήματα από το υποκατάστημα της γαλλικής ELF σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του - κρατικού επί περιόδου της ΓΛΔ - διυλιστηρίου Λόινα στο κονσόρτσιουμ της ELF Aquitaine και του γερμανικού κοτσέρν Thyssen. Οι δύο υφυπουργοί εισέπραξαν συνολικά το ποσό των 740.000 μάρκων».

Η γαλλική «Λιμπερασιόν», που κάνει τις αποκαλύψεις αυτές, δεν αναφέρει τα ονόματα των δύο υφυπουργών, αλλά κατά την «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» πρόκειται για πρώην υφυπουργούς του γερμανικού υπουργείου Αμυνας. Στο σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης του πρώην κρατικού διυλιστηρίου της ΓΛΔ και την «πώλησή» του στο γαλλογερμανικό κονσόρτσιουμ φέρεται αναμειγμένος και ο Χέλμουτ Κολ.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αιματηρές συγκρούσεις χριστιανών - μουσουλμάνων

ΚΑΪΡΟ.-

Υπό έλεγχο τέθηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας, οι συγκρούσεις που μαίνονταν επί τρεις συνεχόμενες μέρες σε τρία χωριά της νότιας Αιγύπτου ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς κόπτες. Ο απολογισμός, βαρύτατος και, σύμφωνα με παρατηρητές, πρόκειται για τις χειρότερες θρησκευτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αίγυπτο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Περισσότερα από 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τους 44 έφθασαν οι τραυματίες, ενώ αγνοούνταν, μέχρι χθες βράδυ, 10 άτομα. Στην επίσημη ανακοίνωσή του, ο Μαχμούντ αλ Φισάουι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, δε διευκρίνισε το θρήσκευμα των θυμάτων και αρκέστηκε να τονίσει ότι, πλέον, στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί ηρεμία μετά από την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απέδωσε την ευθύνη των επεισοδίων σε ταραχοποιά στοιχεία, που θέλησαν να προκαλέσουν έχθρα ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές κοινότητες και υπογράμμισε ότι οι συλληφθέντες ανήκουν και στις δύο κοινότητες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η διένεξη ξεκίνησε, την περασμένη βδομάδα, μετά από οικονομική φιλονικία που είχαν δύο έμποροι, ένας μουσουλμάνος και ένας χριστιανός κόπτης, στο χωριό αλ Κούσεχ, 445 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, στο οποίο το 75% των 23.000 κατοίκων είναι χριστιανοί. Η διένεξη, σύντομα, πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες, οι οποίες γενικεύτηκαν και στα γειτονικά χωριά, κυρίως το Νταρ ελ Σαλάμ, το Αουλάντ Τοκ Ουές, το Νουσαϊράτ και το Νάγκα Μούσα.

Οπως δήλωνε, χθες, στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ο κόπτης χριστιανός επίσκοπος Ουίσα, του οποίου η ευθύνη περιλαμβάνει τις, υπό ταραχή, περιοχές, όλοι οι νεκροί των επεισοδίων είναι χριστιανοί και κατηγόρησε την αιγυπτιακή αστυνομία ότι, για άλλη μια φορά, δεν επενέβη έγκαιρα. Ο Ουίσα ισχυρίστηκε ότι έχουν καταστραφεί και λεηλατηθεί δεκάδες καταστήματα και σπίτια χριστιανών σε όλα τα χωριά, στα οποία σημειώθηκαν συγκρούσεις, ενώ, όπως επιβεβαίωσε και η αστυνομία, οι άνδρες των δυνάμεων καταστολής στο χωριό Νταρ ελ Σαλάμ αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ για να αποτρέψουν το οργισμένο πλήθος να προβεί σε λεηλασίες και μάλιστα δεν έλειψαν και τα απαντητικά πυρά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 αστυνομικοί. Οπως κατήγγειλε ο επίσκοπος Ουίσα, και στα 5 χωριά έχουν καταστραφεί και πυρποληθεί δεκάδες σπίτια, καταστήματα, περιουσίες, αυτοκίνητα, αλλά και εκκλησίες των χριστιανών.

Την περιοχή, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν συνεχόμενες περιπολίες, επισκέφθηκε, χθες, ο τοπικός κυβερνήτης Αχμέντ Αμπντέλ Αζίζ Μπακρ, ο οποίος συναντήθηκε με δύο εκπροσώπους του κόπτη πατριάρχη, Σενούντα. Από την πλευρά του, ο επίσκοπος Ουίσα υποστήριζε ότι η ένταση που προκλήθηκε ανάμεσα στις δύο κοινότητες μάλλον θα οξυνθεί παρά θα αποκλιμακωθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το χωριό αλ Κούσεχ απασχολεί την ειδησεογραφία. Το 1998, πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αιγυπτιακών, είχαν κατηγορήσει την αιγυπτιακή αστυνομία ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των κοπτών χριστιανών, συλλαμβάνοντάς τους χωρίς εμφανή λόγο και πολλές φορές βασανίζοντάς τους σκληρά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2 άνθρωποι. Οι κόπτες είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της μουσουλμανικής Αιγύπτου, αποτελώντας το 10% των 64 εκατομμυρίων του πληθυσμού. Οι σχέσεις τους με τη μουσουλμανική κοινότητα είναι, συνήθως, τεταμένες, αν και σπάνια σημειώνονται τέτοιου μεγέθους επεισόδια, ενώ συχνά κατηγορούν τις αιγυπτιακές αρχές για διακρίσεις σε βάρος τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ