ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΤΥΦΩΝΑΣ "ΜΙΤΣ"
Αφανισμός και καταστροφή

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ - ΤΕΓΚΟΥΣΙΚΑΛΠΑ.-

Η εικόνα της καταστροφής και του αφανισμού, απόρροια της μανίας του τυφώνα Μιτς, από τις πολύ φτωχές χώρες της Κεντρικής Αμερικής, έρχεται να αποκαλυφθεί σε όλη της την τραγική έκταση τώρα που οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σταμάτησαν. Η Νικαράγουα και η Ονδούρα δεν προλαβαίνουν να μετράνε πτώματα.

Οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσε ο τυφώνας Μιτς στην Κεντρική Αμερική έφτασαν και επισήμως στους δέκα χιλιάδες, ανακοίνωσαν χτες οι κατά τόπους αρχές. Ο υπουργός Μεταφορών της Ονδούρας Τομάς Λοζάνο επιβεβαίωσε ότι έχουν μέχρι στιγμής ανευρεθεί περί τα 7.000 πτώματα και αγνοείται η τύχη περίπου 12.000, πολλοί από τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί. Αστεγοι είναι πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του πληθυσμού.

Στη Νικαράγουα, οι αρχές επιβεβαίωσαν το θάνατο 1.700 ανθρώπων, ενώ αγνοείται η τύχη περίπου 1.817. Εκφράζονται όμως φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί δραματικά, αφού από τις κατολισθήσεις στο ηφαιστειογενές βουνό Κασίτας, στα βορειοδυτικά της χώρας, ετάφησαν κυριολεκτικά πέντε χωριά.

Στη Γουατεμάλα επιβεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής 186 θάνατοι, ενώ οι αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 100 και αγνοείται η τύχη περίπου 200, ενώ πάνω από 50.000 είναι άστεγοι.

Τραγικές συνέπειες και κίνδυνοι

Από το πέρασμα του Μιτς στις τέσσερις αυτές χώρες της Κεντρικής Αμερικής εκατομμύρια άνθρωποι υπέστησαν συνέπειες, ενώ η έκταση των ζημιών δεν έχει υπολογιστεί προς το παρόν. Ο Πρόεδρος της Ονδούρας Κάρλος Φλόρες Φακούζε δήλωσε ότι πιστεύει πως οι ζημιές στη χώρα του ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Στη Νικαράγουα ο Πρόεδρος Αρνόλντο Αλέμαν βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους αγανακτισμένους κατοίκους που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα προετοιμασίας ενόψει του γεγονότος ότι η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προβλέψει πέντε ημέρες νωρίτερα τον επερχόμενο τυφώνα. Ταυτόχρονα πολλοί είναι οι κάτοικοι που παρά τους κινδύνους παραμένουν στις πλημμυρισμένες περιοχές φοβούμενοι να χάσουν ακόμα και τα ελάχιστα που τους έχουν απομείνει.

Η τραγική κατάσταση στη Νικαράγουα συμπληρώνεται και από δύο πρόσθετα στοιχεία: από την ξαφνική επανεργοποίηση του ηφαιστείου Τσέρο Νέγκρο στα δυτικά της χώρας, γεγονός που κάνει τις αρχές να φοβούνται περαιτέρω φυσική καταστροφή, καθώς και από το ξεθάψιμο 70.000 ναρκών κατά προσωπικού, που βγήκαν στην επιφάνεια και απειλούν. Χαρακτηριστική περίπτωση μια πολύτεκνη αγροτική οικογένεια στη Νικαράγουα, το ζευγάρι με τα οκτώ παιδιά του δεν εγκαταλείπει την εστία της στην κορυφή του ηφαιστείου σε υψόμετρο 1.405 μέτρων.

  • Δραματική έκκληση για βοήθεια στους κατοίκους της Νικαράγουας απευθύνει μέσω της εφημερίδας μας ο Μήτσος Στεφανίδης που ζει και εργάζεται στην πόλη Ματαγκάλπα της Νικαράγουας. Ο Μ. Στεφανίδης που τηλεφώνησε χτες στα γραφεία του "Ριζοσπάστη" στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ανάμεσα στα άλλα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή:

"Η πόλη Ματαγκάλπα, με 120 χιλιάδες κατοίκους που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής η οποία έχει πληγεί από τον καταστροφικό τυφώνα, είναι τελείως αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο. Δρόμοι, γεφύρια που συνδέουν την πόλη με άλλες περιοχές έχουν καταστραφεί. Χτες μόνο μερικά τηλέφωνα λειτουργούσαν στη Ματαγκάλπα. Τα τρόφιμα είναι ελάχιστα και το γάλα για τα παιδιά είναι δυσεύρετο. Πόσιμο νερό δεν υπάρχει και αναγκάζεται ο πληθυσμός να καταφύγει στα μολυσμένα ποτάμια για να σβήσει τη δίψα του. Ηδη στα νοσοκομεία υπάρχουν 170 κρούσματα χολέρας, ενώ "θερίζει" η δυσεντερία και άλλες ασθένειες. Τα θύματα στην πόλη από τον κυκλώνα είναι 80 νεκροί, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες θύματα στις γύρω περιοχές. Οι πληροφορίες που φθάνουν μιλάνε για ολόκληρα χωριά που έχουν χαθεί στις λάσπες. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται ακόμη πάνω στα δέντρα και στις στέγες σπιτιών και κανείς δεν μπορεί να τους προσφέρει βοήθεια, γιατί έχουν πλημμυρίσει τα πάντα και τόνοι λάσπης εμποδίζουν κάθε πρόσβαση στα σωστικά συνεργεία όταν αυτά υπάρχουν. Τέλος οι άστεγοι ξεπερνούν τις 20.000 μόνο μέσα στην πόλη".

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σποραδική βία

ΣΙΠΙΤΟΥΛΑ.-

Τρεις Σέρβοι τραυματίστηκαν μετά από ενέδρα "αγνώστων" Κοσσοβάρων Αλβανών σε αυτοκίνητα ανθρακωρύχων, τα οποία έπληξαν με πυρά αυτομάτων όπλων, σύμφωνα με ανακοίνωση των γιουγκοσλαβικών αρχών χτες. Το γεγονός υπογράμμισε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", δράττοντας την ευκαιρία για να επισημάνει τους φόβους της διεθνούς κοινότητας "για συνέχιση της αιματοχυσίας, παρά τη συμφωνία ειρήνευσης του περασμένου μήνα".

Σύμφωνα με αυτόπτες αστυνομικούς, οι Αλβανοί άνοιξαν πυρ σε αυτοκίνητα που έρχονταν από το ανθρακωρυχείο του Μπελάσεβατς, σε μια περιοχή 15 χλμ. δυτικά της Πρίστινας. Η μάχη κράτησε περίπου τρεις ώρες, πριν οι επιτιθέμενοι αποκρουστούν από αστυνομικούς και διαφύγουν. Οι τραυματίες ήταν ανθρακωρύχοι, που μετέβαιναν στις κατοικίες τους, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Πρίστινας.

Στο μεταξύ, στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου επιχείρησε - μετά τη "διεθνοποίησή" της με τη συμφωνία Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς - να εμπλακεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Λουίζ Αρμπουρ, κορυφαία δικαστικός της Χάγης, απαντώντας σε σχόλια Σέρβων αξιωματούχων, είπε ότι ασφαλώς "έχουμε δικαιοδοσία" για "να ερευνήσουμε οποιοδήποτε έγκλημα οποιασδήποτε πλευράς". Και κάλεσε το Βελιγράδι να εκδώσει βίζες για μια αποστολή ερευνητών, που αναμένεται στη Σερβία αύριο.

Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα προέβη την Τρίτη σε δηλώσεις μετά από την περιοδεία του σε "ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο για πρώτη φορά σε εννιά χρόνια": "Είδαμε", είπε αναφερόμενος στον εαυτό του και τον Αμερικανό διπλωμάτη Κρις Χιλ, "τεράστια καταστροφή... Αλλά συναντήσαμε πολλούς κατοίκους που επιστρέφουν. Είναι μια αρχή στη διαδικασία επιστροφής. Αλλά αν πρόκειται να επιστρέψουν κι άλλοι, πρέπει να τους εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια".

Πρόκειται για μια αναφορά του Ρουγκόβα στο πάγιο αίτημά του για μεγαλύτερη απόσυρση σερβικών ειδικών δυνάμεων από την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Η σποραδική βία συνεχίζεται στην επαρχία, κι όχι μόνο εξαιτίας των Σέρβων: Χτες ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" (UCK), που ο Ρουγκόβα κι η λεγόμενη "μετριοπαθής" πλευρά των Κοσσοβάρων ουδέποτε έλεγξαν, παραδέχτηκε ότι κρατεί δύο πολιτικούς συμμάχους του ηγέτη της "Δημοκρατικής Ενωσης" και "προέδρου" του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, που το Βελιγράδι δεν έχει αναγνωρίσει. Ο UCK, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, που δημοσιεύτηκε στην "Κόχα Ντιτόρε", κατηγορεί τους δύο ότι πρόδωσαν το σκοπό της πλήρους ανεξαρτησίας, καλώντας για παράδοση των όπλων.

Στο μεταξύ, το "Κέντρο Πληροφόρησης του Κόσσοβου", που πρόσκειται στον Ρουγκόβα, ανέφερε ότι στην περιοχή του Πέτροβο οι σερβικές δυνάμεις "βομβάρδιζαν" αλβανικό πληθυσμό.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απεργίες πείνας

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τριάντα έξι κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ερζερούμ της Ανατολικής Τουρκίας τερμάτισαν την απεργία πείνας για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος των φυλακών - ενώ 14 άλλοι συνεχίζουν.

Κατά το πρακτορείο "Ανατολή", ο διευθυντής των φυλακών Νουμάν Ερόγλου είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους 14, οι οποίοι από την περασμένη Κυριακή αρνούνται το φαγητό.

Οι πενήντα κρατούμενοι άρχισαν την απεργία πείνας ύστερα από σύγκρουση με τους δεσμοφύλακες την περασμένη βδομάδα, κατά την οποία τραυματίστηκαν 26 κρατούμενοι και απροσδιόριστος αριθμός δεσμοφυλάκων.

Εκπρόσωπος της τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, όμως είπε ότι είναι αξιόπιστη, αφού η διεύθυνση των φυλακών είχε νωρίτερα συμφωνήσει σε ορισμένα από τα αιτήματα των κρατουμένων.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανταλλαγές πυρών εν όψει συνομιλιών

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ. -

Δύο Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από Ινδούς φρουρούς, μετά από ανταλλαγές πυρών σε διαφορετικά επεισόδια, κοντά στα Ιμαλάια, μετέδιδαν χτες "Ασοσιέιτεντ Πρες" και "Ρόιτερς".

Σύμφωνα με τον ταγματάρχη Πουρουσόταμ, εκπρόσωπο του ινδικού στρατού, οι Πακιστανοί άνοιξαν πυρ με ελαφριά όπλα και όλμους και προσπάθησαν να "εισδύσουν σε ινδικό έδαφος", συγκεκριμένα στην κορυφή Σιάτσεν της περιοχής των Ιμαλαϊων, αλλά "απωθήθηκαν".

Το επεισόδιο στο Σιάτσεν, το "πιο ψηλό πεδίο μάχης στον κόσμο" (6.000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας), όπως χαρακτηρίζεται από αναλυτές, σημειώνεται δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση Ινδών και Πακιστανών αξιωματούχων στο Νέο Δελχί για συνομιλίες.

Ο εκπρόσωπος του ινδικού στρατού διατείνεται ότι η χτεσινή ήταν η έβδομη επίθεση Πακιστανών στο Σιάτσεν μέσα σε 15 μέρες. Δεν υπήρξε απάντηση από πλευράς Ισλαμαμπάντ.

Τον τελευταίο μήνα, πυροβολισμοί στην περιοχή ακούγονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, αλλά οι απώλειες είναι λιγοστές. Η περιοχή είναι διαφιλονικούμενη από τις δύο χώρες.

Η απόσυρση δυνάμεων και η άμβλυνση της διμερούς έντασης, όσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται ακριβώς να περιληφθούν στις συνομιλίες αυτής της βδομάδας μεταξύ των υπουργών Αμυνας Ινδίας και Πακιστάν στο Νέο Δελχί. Η συνάντηση αποτελεί "συνέχιση της προσπάθειας ομαλοποίησης" των διμερών σχέσεων, που εκκινήθηκε με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο Ισλαμαμπάντ.

Μια αστυνομικίνα διασώζοντας ένα κοριτσάκι κάπου στο Ελ Σαλβαντόρ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ