ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Κέρδη - πρόκληση 1,7 δισ. ευρώ

Στο 70% έφτασε η αύξηση στα καθαρά κέρδη για το 2007 για την ΕΤΕ, η διοίκηση της οποίας περηφανεύεται ότι αποτελούν «ιστορικό ρεκόρ». Πάνω 28,1% η αύξηση των κερδών και για την ΑΤΕ

Κάθε ρεκόρ σπάσανε μέσα στο 2007 τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων. Τόσο η μάζα όσο και το ποσοστό αύξησης των τραπεζικών κερδών, ξεπέρασαν και τις αρχικές, αισιόδοξες, προβλέψεις που έκαναν οι διοικήσεις και οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών. Η εξέλιξη αποτελεί ανοιχτή πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα, τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις σε μια περίοδο που το μεγάλο κεφάλαιο βάζει στο χέρι ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.

Αποκαλυπτικά του μεγέθους της λεηλασίας που υφίστανται - για πολλοστή χρονιά - τα λαϊκά εισοδήματα είναι και τα στοιχεία του ισολογισμού -12μηνο 2007 - που δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ εκτινάχτηκαν στο αστρονομικό ύψος των 1,7 δισεκ. ευρώ (από 990 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2006) καταγράφοντας αύξηση 70% ή 690 εκατ. ευρώ!

Ο εν λόγω τραπεζικός όμιλος, πατώντας στα υπερκέρδη που συσσώρευσε από την ντόπια αγορά ξανοίχτηκε στην ευρύτερη ζωτική περιοχή, αποσπώντας σημαντικά μερίδια αγοράς και κέρδη. Σε αυτό το πλαίσιο, η κερδοφορία των θυγατρικών τους στο εξωτερικό έφτασε να αποτελεί το 35% των συνολικών κερδών (448 εκατ. ευρώ στην Τουρκία από τη Finansbank και ακόμη 155 εκατ. ευρώ στη λεγόμενη ΝΑ Ευρώπη).

Αποκαλυπτικά είναι και επιμέρους στοιχεία του ισολογισμού της ΕΤΕ, σύμφωνα με τα οποία:

  • Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων έφτασε σε 26% από 21% για το 2006.
  • Η σχέση κόστους προς έσοδα («αποτελεσματικότητα») διαμορφώνεται κάτω από το 50%, δηλαδή με άλλα λόγια τα έσοδά τους είναι υπερδιπλάσια από τις δαπάνες και αυτό παρά τις αθρόες «επενδύσεις» ιδιαίτερα στο εξωτερικό.
  • Η μάζα των δανείων που έχουν χορηγήσει διαμορφώνεται σε 56 δισ. ευρώ (αύξηση 27%) και οι καταθέσεις πελατών τους σε 60 δισ. ευρώ (αύξηση 13%).
Στα 241,4 εκατ. ευρώ τα κέρδη της ΑΤΕ

Εντατικούς ρυθμούς κερδοφορίας στο 12μηνο του 2007 καταγράφει και η Αγροτική Τράπεζα. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου εκτινάχτηκαν σε 241,4 εκατ. ευρώ (από 188,4 εκατ. για το 2006), παίρνοντας αύξηση 28,1%. Και η εν λόγω τράπεζα εμφανίζει στον ισολογισμό της σημαντική μείωση των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» στο 7,1% (από 10,8% το Δεκέμβρη του 2006), γεγονός που έχει να κάνει με τις λογιστικές διαγραφές μετά και τις σχετικές αποφάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας, αποκλειστικά για λόγους προστασίας των μεγαλομετόχων και άλλων επίδοξων «επενδυτών».

Για το έτος 2006, που υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία, οι τράπεζες που είναι εισηγμένες στη Σοφοκλέους απέσπασαν 3,36 δισ. ευρώ (αύξηση 20,7% σε σύγκριση με το 2005). Είναι απόλυτα φανερό ότι το 2007 θα σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

ΛΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ
Τους αναζητούν στο Λιχτενστάιν...

Επίσημο αίτημα της ελληνικής στη γερμανική κυβέρνηση για την αποστολή της λίστας με τα ονόματα μεγαλοκαταθετών

Επίσημο αίτημα στις γερμανικές αρχές για την αποστολή των στοιχείων σχετικά με λογαριασμούς σε τράπεζες του Λιχτενστάιν απέστειλε η κυβέρνηση της ΝΔ σε μια προσπάθεια να δείξει έργο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Γεγονός είναι ότι η πλουτοκρατία της χώρας, με την ανοχή και τις πλάτες των εκάστοτε κυβερνήσεων, συνεχίζει να επιδίδεται σε όργιο φοροδιαφυγής, εξάγοντας τα κλοπιμαία σε φορολογικούς παραδείσους.

Ομως η ενέργεια της κυβέρνησης - η οποία σε κάθε περίπτωση θα κριθεί και εκ του αποτελέσματος - γίνεται για το «θεαθήναι». Την ίδια στιγμή τα σκαστά στοιχεία με το ονόματα μεγαλοφοροφυγάδων μέσα στη χώρα που ήδη έχει στη διάθεσή της η εφορία χρονίζουν στα αζήτητα με τους επιτήδειους να παραμένουν στο απυρόβλητο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, 6.274 μεγαλοοφειλέτες, χωρίς να έχουν κηρύξει πτώχευση, έχουν φεσώσει την εφορία με περίπου 15 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται οριστικά χαμένα. Πρόκειται εν πολλοίς για μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι προηγουμένως καρπώθηκαν μέσω «αναπτυξιακών» και άλλων νόμων μπόλικο και δωρεάν κρατικό χρήμα.

Στην επιστολή - αίτημα της κυβέρνησης, που απευθύνει προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο υφυπουργός Αντ. Μπέζας σημειώνει την «εξέχουσας σημασίας πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας για τη συνεργασία των φορολογικών αρχών», ζητώντας την «αποστολή όλων των στοιχείων». Ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης σε πρόσφατες δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πληρωμής του πληροφοριοδότη, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να είναι στέλεχος τράπεζας.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μειονέκτημα το επίπεδο τιμών

Βελτιώθηκε η θέση της Ελλάδας από την άποψη της ανταγωνιστικότητας στον τουρισμό, ωστόσο το επίπεδο των τιμών είναι ένα από τα μειονεκτήματα που εντοπίζει η σχετική έρευνα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του World Economic Forum.

Σε χτεσινή κοινή (!) ανακοίνωση του ΣΕΒ και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, επισημαίνεται - μεταξύ άλλων - ότι η Ελλάδα κατέκτησε την 22η θέση (από την 24η πέρυσι) ανάμεσα σε 124 χώρες στον Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι οι ικανοποιητικές γενικές συνθήκες υγιεινής, το εύρος και το πλήθος των τουριστικών υποδομών, η διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων και των υπηρεσιών ενοικίασης αυτοκινήτων και οι πολιτιστικοί της πόροι. Από την άλλη, το επίπεδο των τιμών, το πλαίσιο κανόνων και ρυθμίσεων, οι υποδομές οδικών μεταφορών και ο τομέας των ανθρώπινων πόρων.

Τα στοιχεία αποτέλεσαν ευκαιρία για τους δύο επιχειρηματικούς συνδέσμους να ζητήσουν επιπρόσθετη βελτίωση του επιχειρηματικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος και την «άρση των εμποδίων στην προσέλευση ξένων επενδύσεων».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης

Στα 3,6% η αύξηση του ΑΕΠ το Δ' τρίμηνο του 2007, από 3,8% το ίδιο τρίμηνο του 2006

Χρόνο με το χρόνο, μειώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση, τα δημόσια οικονομικά κλπ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 κατά 3,6% έναντι 3,8% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στην ίδια περίοδο το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκε κατά 2,2% στην Ευρωζώνη (ΕΕ των «12») και κατά 2,6% στο σύνολο των 27 χωρών - μελών της ΕΕ. Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης σημειώθηκαν σε Σλοβακία (14,3%) και Λετονία (9,6%) και τα χαμηλότερα στην Ουγγαρία (0,8%) και Γερμανία (1,8%).

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2007:

  • οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 3,1% και συνέβαλε κατά 2,0 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.
  • οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 3,5% με συνέπεια να επιβραδυνθεί κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες η αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.
  • οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,9% και συνέβαλαν κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.
  • οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006.
Κατασχέσεις κρεάτων και σαρακοστιανών

Στην κατάσχεση 900 κιλών σαρακοστιανών και κρεάτων ακατάλληλων για κατανάλωση προχώρησαν οι κτηνίατροι της Νομαρχίας Πειραιά, μετά από ελέγχους στην αγορά της Σαλαμίνας.

Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν:

  • 400 κιλά σουπιές, καλαμάρια, χταπόδια, από το ιχθυοπωλείο του Παν. Θεοχάρη στην ιχθυαγορά Σαλαμίνας, τα οποία αν και ήταν νωπά φυλάσσονταν στην κατάψυξη.
  • 500 κιλά νωπά κρέατα, βόεια και χοιρινά, από το κατάστημα του Λουκά Αναστασίου στη Σαλαμίνα με λήξη ορίου συντήρησης.

Να σημειώσουμε πως μόλις τον προηγούμενο μήνα (Φλεβάρης) η κτηνιατρική υπηρεσία της Νομαρχίας πραγματοποίησε συνολικά κατασχέσεις 6,5 τόνων ακατάλληλων προϊόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ