ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Θεαματικό» τέλος στην κρίση, με έντονο παρασκήνιο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Προχωρώντας σε έναν, όπως σχολίαζαν αναλυτές, θεαματικότατο ελιγμό, η ιρανική ηγεσία απελευθέρωσε, χτες, τους 15 Βρετανούς ναύτες. Αν και ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ μίλησε για «ανθρωπιστική κίνηση, χωρίς πολιτικά και υλικά κίνητρα», που συνδέεται με τις «άγιες μέρες» (στις 30 Μάρτη ήταν τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ), ορισμένα «σχεδόν ταυτόχρονα γεγονότα» αποδεικνύουν ότι το παρασκήνιο είναι μάλλον μεγαλύτερο.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι η απελευθέρωση των «15» δεν είναι κίνηση εντυπωσιασμού και δε συνδέεται με την κράτηση των 5 Ιρανών διπλωματών από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ. Στην ομιλία του επιτέθηκε «στις μεγάλες δυνάμεις που δε θα καταφέρουν να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία και οι οποίες στήριξαν τον Σαντάμ, κατά του Ιράν, για να τον πολεμήσουν στη συνέχεια».

Τέλος, τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεσμεύτηκε με επιστολή ότι δε θα επαναλάβει τις παραβιάσεις των ιρανικών χωρικών υδάτων», συμπληρώνοντας ότι δε φάνηκε θαρραλέα για να παραδεχτεί το λάθος της. Τη «δέσμευση» δε σχολίασε το Λονδίνο. Ακολούθησε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Αχμαντινετζάντ υποδέχτηκε αστειευόμενος και χαμογελαστός τους «15», οι οποίοι εμφανίστηκαν να τον ευχαριστούν, ενώ φορούσαν κοστούμια και όχι τις στρατιωτικές τους στολές.

Η αντίδραση του Λονδίνου ήταν ολιγόλογη. Ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε «ανακούφιση» και υποστήριξε ότι «η έκβαση οφείλεται στη μετρημένη αντίδραση της Βρετανίας, που ούτε διαπραγματεύτηκε, ούτε είχε πρόθεση να συγκρουστεί». Αφού ευχαρίστησε τους «συμμάχους της χώρας», έπλεξε το εγκώμιο του ιρανικού λαού, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία κακία εναντίον του» και συμπλήρωσε ότι «οι διαφορές με την ιρανική κυβέρνηση υπάρχει η ελπίδα να λυθούν με ειρηνικό τρόπο».

«Ικανοποίηση» εξέφρασαν ο Λευκός Οίκος, η ΕΕ και ξεχωριστές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ η Μόσχα μίλησε για «κίνηση καλής θέλησης της Τεχεράνης».

Πλούσιο παρασκήνιο

Γεγονός είναι πάντως ότι ορισμένες «πλευρές» της απελευθέρωσης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η συριακή κυβέρνηση και η ηγεσία του Κατάρ φέρονται να διαδραμάτισαν «σημαντικότατο ρόλο» στην απελευθέρωση. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Πληροφοριών και Εξωτερικών της Συρίας, τη στιγμή που ολοκληρωνόταν η επίσκεψη Πελόζι στη Δαμασκό.

Από την άλλη, έγινε γνωστό ότι μόλις χτες δόθηκε άδεια σε Ιρανούς διπλωμάτες να συναντήσουν τους 5 Ιρανούς υπαλλήλους που κρατούνται, εδώ και 2 μήνες, από αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, με την κατηγορία ότι δεν είναι «διπλωμάτες». Επίσης, μία ημέρα νωρίτερα, ο 6ος συλληφθέν στο Ιρμπίλ έφθανε στην Τεχεράνη.

ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΛΟΖΙ
«Τακτική διαλόγου» με μακρόπνοες στοχεύσεις...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Ηρθαμε στη Συρία με φιλία και ελπίδες και αποφασίσαμε ότι ο δρόμος για τη Δαμασκό είναι δρόμος ειρήνης». Αυτό δήλωνε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, μετά τη συνάντησή της με τον Σύρο Πρόεδρο, μεταχειριζόμενη την τακτική του «καρότου» και του «μαστίγιου». Η επίσκεψη Πελόζι στη Δαμασκό προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Λευκό Οίκο, που μίλησε για «αποστολή λάθος μηνυμάτων στη συριακή ηγεσία».

Η Πελόζι, που έγινε δεκτή με ιδιαίτερες τιμές, συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ και τον αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ Σάραα. Υποστήριξε ότι μετέφερε στον Ασαντ «μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, όπου δηλώνει έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Συρία». Η Αμερικανίδα αξιωματούχος εξέφρασε «μεγάλη ικανοποίηση γιατί και ο Πρόεδρος Ασαντ δήλωσε έτοιμος για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ».

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συμπλήρωσε ότι «άσκησε πιέσεις στον Ασαντ ως προς την υποστήριξη που παρέχει σε ένοπλες ομάδες, όπως είναι η Χεζμπολάχ και η Χαμάς» και ότι «του έθεσε και το ζήτημα των κρατούμενων Ισραηλινών στρατιωτών και από τις δύο οργανώσεις». Κατέληξε, δε, ότι για τις ΗΠΑ «είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η ειρήνη στη Μέση Ανατολή» επιμένοντας ότι «ο διάλογος με όλους όσοι θα θιγούν από ένα χαοτικό Ιράκ είναι εποικοδομητικός» (έμμεση απάντηση στις επικρίσεις του Λευκού Οίκου).

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο Ρεπουμπλικανός Τομ Λάντος, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, που συνοδεύει την Πελόζι. Σημείωσε ότι «οι συναντήσεις ενίσχυσαν τα πιθανά οφέλη του διαλόγου με τη Συρία. Πρόκειται μόνο για την αρχή».

Από την άλλη, θετικότατες ήταν και οι αντιδράσεις της συριακής ηγεσίας. Δηλώσεις, άμεσα, έκανε μόνο ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, που υπογράμμισε ότι «η μόνη μέθοδος επίλυσης διαφορών μεταξύ των χωρών είναι ο διάλογος. Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που η κ. Πελόζι είχε το κουράγιο να ρίξει γέφυρες διαλόγου». Η αμερικανική αντιπροσωπεία αναμενόταν, μετά τη Δαμασκό, στη Σαουδική Αραβία.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επέκταση του σχεδίου «ασφαλείας» εκτός Βαγδάτης

Από τη χτεσινή αμερικανική αεροπορική επίθεση στο Ραμάντι με 12 Ιρακινούς νεκρούς

Associated Press

Από τη χτεσινή αμερικανική αεροπορική επίθεση στο Ραμάντι με 12 Ιρακινούς νεκρούς
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επέκταση του «σχεδίου ασφαλείας» -που εφαρμόζεται εδώ και εβδομάδες στην ιρακινή πρωτεύουσα- και σε άλλες περιοχές του Ιράκ ανακοίνωσαν, χτες, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κρίθηκε ότι το σχέδιο «είναι αποτελεσματικό» αφού, όπως είπαν, «παρατηρήθηκε 26% μείωση των επιθέσεων» από τη στιγμή της εφαρμογής του.

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι επιθέσεις είναι αλλεπάλληλες σε άλλα σημεία του Ιράκ. Χτες, σε επιθέσεις σε Καρμπάλα, Κιρκούκ, συνοικίες της Βαγδάτης, Κχάλις, Χίλα, Μπαακούμπα, Φαλούτζα, Σουγαϊράχ, σκοτώθηκαν συνολικά 17 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Η σοβαρότερη επίθεση σημειώθηκε στο Κιρκούκ, όπου ένοπλοι επιτέθηκαν σε μικρό λεωφορείο με εργαζομένους σε ενεργειακή ομάδα, σκοτώνοντας 6 από αυτούς, ενώ στην Καρμπάλα άγνωστοι με αστυνομικές στολές απήγαγαν 22 βοσκούς. Στο Ραμάντι, όπως αναφέρουν πηγές του τοπικού νοσοκομείου, 12 πολίτες σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν μετά από αεροπορική αμερικανική επιδρομή που ισοπέδωσε τα σπίτια τους.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Χτυπώντας τα τύμπανα του πολέμου

ΓΟΥΑΝΑ.--

Πακιστανοί φύλαρχοι χτύπαγαν χτες τα τύμπανα του πολέμου -αρχαίο έθιμο στα αυτόνομα εδάφη των φυλών που ζουν στις περιοχές που συνορεύουν με το Αφγανιστάν -, ενώ γινόταν γνωστό ότι άλλοι τουλάχιστον 60 άνθρωποι (50 έως 60 Ουζμπέκοι μαχητές που πρόσκεινται στην «αλ Κάιντα» και επτά τουλάχιστον μαχητές των φυλών) σκοτώθηκαν σε νέες μάχες στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος του στρατού, που πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ανάμειξη στις εχθροπραξίες. Οι μάχες, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών της «κυβέρνησης» του Πακιστάν, Αφταμπ Σερπάο, αποτελούν συνέχεια της συμφωνίας στην οποία κατέληξε το Ισλαμαμπάντ με τους φυλάρχους και προβλέπει την «εκδίωξη των ξένων μαχητών» από τα αυτόνομα. Ο Σερπάο υποστήριξε ακόμη ότι περίπου 200 ξένοι μαχητές και 50 μαχητές των φυλών έχουν σκοτωθεί στις μάχες από την 19η Μάρτη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φονικός «Αχιλλέας»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Δεκάδες» μαχητές των «Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν και συνελήφθησαν σε πάνω από 200 μάχες επέναντι στις δυνάμεις κατοχής του ΝΑΤΟ και το δοσιλογικό Αφγανικό στρατό, από την έναρξη της επιχείρησης «Αχιλλέας» στην επαρχία Χελμάντ, υποστήριξε χτες η δύναμη κατοχής στην Καμπούλ. Ανάμεσα στους θανόντες και τους συλληφθέντες ήταν «σημαντικοί ηγέτες των εξτρεμιστών», είπε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι στις επιχειρήσεις σκοτώθηκαν δύο Βρετανοί και ένας Αμερικανός της δύναμης κατοχής, σύμφωνα με το «Γαλλικό Πρακτορείο».

Οσον αφορά την επιχείρηση «Αχιλλέας» πάντως, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε «ενόχληση», σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» (Σπίγκελ). Η γερμανική κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες, σημειώνει «το Σπίγκελ», άσκησαν κριτική στον Αμερικανό στρατηγό Μακ Νιλ διότι εξαπέλυσε «μονομερώς» την επιχείρηση «χωρίς να πληροφορήσει σχετικά το αρχηγείο του ΝΑΤΟ και τις χώρες-μέλη της συμμαχίας». Ειδικά η δήλωση του Μακ Νιλ ότι η επιχείρηση αποτελεί «ανοιξιάτικη επίθεση» της «συμμαχίας», ενόχλησε πολύ τους «συμμάχους», που επισήμως γνώριζαν ότι η επιχείρηση είχε στόχο την... προστασία ενός φράγματος. Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», ο αμερικανικός στρατός «ζήτησε συγγνώμη» για τη συμπεριφορά του στρατηγού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ